Dİsmenore Nedir?

Adet kanaması bazı kadınlarda hafif kramplar şeklinde bazılarında ise karın, kasık ve bel bölgesinde şiddetli ağrılarla seyreder. Düz kaslardan oluşan uterusda (rahim) kanama süresince adet kanamasını atabilmek için kasılmalar olduğu için hafif ağrı ve krampların olması normaldir.  Adet döneminin ilk günlerinin aşırı ağrılı geçmesi dismenore olarak adlandırılır. Dismenore görülme sıklığı %4-8 arasında değişir

Menstruasyon Ağrısının Nedeni

Adet döneminde rahim tarafından salgılanan prostaglandinler rahim kaslarının kasılmasını sağlar ve bu kasılmalar ağrı olarak hissedilir. Adet gören kadınların yarısından fazlasının kanamalarının ilk bir iki günü ağrısı olmaktadır. Genelikle bu ağrı hafiftir ve ilk 1-2 günden sonra şiddeti azalır. Ancak bazı kadınlarda bu ağrılar günlük aktivelerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Bu şiddetli ağrı dismenore olarak adlandırılır.

Dismenore Bulguları Nelerdir:

Alt karında ağrı veya kramplara sıklıkla başağrısı, başdönmesi ve bulantı kusma eşlik edebilir.

Dismenore Oluş Sebebine Göre İki Tipi Vardır.

1. Primer dismenore prostaglandinlerin doğal üretimi sonucu oluşan pelvik ağrıdır.
Bu genellikle ilk adet siklusları sırasında başlar ve çoğu olguda ağrı atakları yaşlanmayla daha az ağrılı hale gelir. Bazen ağrılar doğum sonrasında azalabilir.

2. Sekonder dismenore doğal prostaglandin salınımına bağlı oluşan ağrılar dışındaki ağrılardır. Primer dismenoreye göre daha geç yaşlarda başlar. Sekonder dismenorede ağrılar normal kramplardan daha uzun sürer. Mensturasyon başlamadan ağrılar başlayabilir ve periyod sırasında daha da şiddetlenip bittikten sonra da devam edebilir. Sekonder dismenorenin en sık nedenlerinden bazıları endometriozis,yumurtalık kistleri, RIA (rahim içi araç), geçirilmiş pelvik ve rahim operasyonları, sık yapılan kürtajlar ve myomlardır.

Endometriozis uterusun iç tabakasının (endometrium tabakası) overler ve fallop tüpleri gibi uterus dışı dokularda yer almasıdır. Bu dokular bulundukları yerde aylık hormonal değişikliklere cevap vererek kanar ve dökülür. Uterus ve vajina dışında olan bu kanama özellikle periyod öncesinde olmak üzere, periyod sırasında ve sonrasında da ağrıya neden olabilir.
Myomlar uterus dışında içinde ve duvarında gelişebilen iyi huylu kas tümörleridir. Bu tümörler kanser değildir fakat ağrıya ve şiddetli menstruel kanamaya neden olabilir.

Dismenore Tedavisi
Dismenorenin tedavisi öncelikle nedene yönelik olmalıdır. Bazı hastalarda dismenore nedenini belirlemek için pelvik ultrasonografi, gerekirse histereskopi ve laparoskopi gibi yöntemler uygulanır. Doktor tarafından önerilen kasları gevşeten hormonal tedavi veya ağrı kesici ilaç tedavisi (genellikle non-steroidal antiinflamatuar ilaclar) kullanılabilir. Karın bölgesine sıcak uygulama, B1 vitamin ve magnezyum takviyesi, masaj akapunktur ve egzersiz (Aerobik, bisiklet, yürüyüş, yüzme gibi egzersizler) kısmen rahatlama sağlayabilir. Ancak bazı durumlarda (myom, over kistleri gibi) cerrahi işleme gerek duyulabilir.

İlaç Tedavisi
Nonsteroid anti inflamatuarlar olarak adlandırılan ilaçlar prostoglandin üretimini baskılar. Böylece krampların şiddeti azalır. Bu ilaçlar bulantı ve kusma gibi yakınmaları da önleyebilir. Bu ilaçlar siklusun ilk günü alınırsa daha etkili olur. Genellikle bir iki gün almak yeterlidir ve beraberinde alkol almaktan kaçınılmalıdır. Kanama bozukluğu, karaciğer hastalığı, mide hastalıkları ve ülseri olan hastalar tarafından kullanılmamalı veya dikkatle kullanılmalıdır.

Hormonal Kontrosepsiyon
Doğum kontrol hapları, deriye yapıştırılan bantlar ve vajinal halka gibi hormonal kontrasepsiyon yöntemleri ağrıyı azaltır. Bazı vakalarda hormonal rahim içi araçlar önerilebilir. Bu hormonlar rahimden üretilen prostoglandin düzeylerini azaltarak kasılmaları, kanamayı ve ağrıyı, ayrıca myom ve endometrozis gelişimini azaltır. Ancak tedavinin kesilmesiyle bunlar tekrar büyüyebilir.

Leave A Comment

Create your account