Fallop Tüpü Nedir?

Fallop tüpleri, yumurtalıklar ile rahmi birbirine bağlayan kadın üreme organlarıdır. Yumurtlama sırasında her ay adet döngüsünün ortasında serbest kalan yumurta yumurtalıklardan hareket ederek fallop tüpleri aracılığıyla rahme taşınmaktadır.

Hamilelik, fallop tüplerinde gerçekleşmektedir. Yumurta, yumurtalıklardan bırakıldıktan sonra sperm tarafından döllenirse fallop tüplerinden rahme giderek tutunur ve hamilelik meydana gelir.

Bazı kadınlarda fallop tüplerinde sorun yaratacak ya da hayati tehlikeye neden olacak şekilde tubal ya da dış gebelik meydana gelebilir. Dış gebelikte döllenmiş olan yumurta rahme gitmek yerine tüpte kalır. Bu durumda hamileliği sonlandırmak için cerrahi operasyon yapılması gerekir. Birden fazla cinsel partneri olan ya da geçmişte cinsel yolla bulaşan hastalık yaşamış kadınların dış gebelik yaşama riskleri daha yüksektir. Üreme sistemiyle ilgili geçirilen enfeksiyonlar da fallop tüplerinin zarar görmesine neden olabilmektedir.

Fallop tüpüyle ilgili merak ettiklerinizi, tüplerle ilgili yaşanabilecek sorunları ve tedavi seçeneklerini bu yazıda okuyabilirsiniz.

Fallop Tüpü Tıkanıklığı

Tıkanıklık, fallop tüpleriyle ilgili merak edilen konuların başında gelmektedir. Pek çok kadın fallop tüpleriyle ilgili bir sorun olduğunu hamile kalmayı deneyip başaramadıklarında fark etmektedir.

Fallop tüpü tıkanıklığı bazen karnın tek tarafında hafif ve sürekli bir ağrı olarak kendini göstermektedir. Bu tıkanıklık genelde hidrosalpinks olarak bilinmektedir. Bu tür bir tıkanıklıkta fallop tüpü sıvıyla dolmakta ve tıkanmaktadır.

Fallop tüpü tıkanıklığına neden olan sorunların kendine özgü birtakım belirtileri neden olabilir. Örneğin, çikolata kisti tüp tıkanıklığına neden olan sorunlardan bir tanesidir. Çikolata kisti olan kadında adet dönemleri genelde çok acı verici ve ağrılı olduğu gibi pelvik ağrı da görülebilmektedir. Çikolata kisti, fallop tüpü tıkanıklığı riskini arttıran etkenlerden bir tanesidir.

Fallop tüpü tıkanıklığı, kısırlığa neden olan başlıca sebeplerden bir tanesidir. Normalde hamileliğin gerçekleşmesi için yumurta ile spermin fallop tüplerinde bir araya gelmesi gerekir. Ancak tıkanıklık olduğunda bu gerçekleşememektedir.

Tüplerin her ikisi de tamamen tıkalıysa kısırlık tedavisi olmadan hamile kalmak mümkün değildir. Ancak tüpler kısmen tıkalıysa bu durumda hamile kalma imkanı vardır. Bununla birlikte bu durumda dış gebelik riski artmaktadır.

Tüpte tıkanıklık olması halinde dış gebelik riskinin artması, döllenmiş yumurtanın tıkalı tüpten hareket etmesinin zorlaşmasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda doktorunuz tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleriyle hamile kalmanızı önerebilir.

Tıkanıklık yalnızca tek tüpteyse döllenmiş yumurta diğer tüpten rahatça hareket edebileceği için hamileliğin gerçekleşmesinde büyük ihtimalle bir sorun olmayacaktır. Ancak doktorunuz gerekli görmesi halinde hamilelik şansınızın artması için doğurganlık ilaçları kullanmanızı önerebilir.

Tüp Tıkanıklığı Nedenleri

Fallop tüpünde tıkanıklık genelde skar doku ya da rahim içi yapışıklıklar nedeniyle meydana gelmektedir. Bunlar, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanıyor olabilir:

  • Pelvik inflamatuar hastalık, fallop tüplerinde skara ya da hidrosalpinkse yol açabilir.
  • Çikolata kistinde rahim içine ait doku fallop tüplerinde birikebilir ve tıkanıklığa yol açabilir. Çikolata kistinde rahim içi dokunun diğer organların dışında gelişmesi de yapışıklıklara neden olarak fallop tüplerini tıkayabilmektedir.
  • Klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar skar dokuya neden olarak pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilmektedir.
  • Geçmişte yaşanan dış gebelikler fallop tüplerde skara neden olabilmektedir.
  • Miyomlar, rahim içerisinde bulundukları yere bağlı olarak fallop tüplerinde tıkanıklık yaratabilmektedir.
  • Geçmişte karın bölgesinde geçirilen operasonlar, pelvik yapışıklıklara neden olarak tüpleri tıkayabilmektedir.
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar

Tek Tüple Hamile Kalınır mı?

Fallop tüpleri, yumurtalıklardan bırakılan yumurtanın rahme ilerlemesini sağlayan bir çift tüptür. Fallop tüplerinin sayısı çeşitli nedenlerden dolayı bir taneye düşmüş olsa dahi hamilelik mümkün olabilmektedir.

Daha önce enfeksiyon nedeniyle pelvik ameliyat geçirdiyseniz, tümörünüz olduysa ya da geçmişte dış gebelik yaşadıysanız bir tane fallop tüpünüz olabilir. Bazı kadınlar ise yalnızca tek bir tüple doğabilmektedir. Tek tüpü olan kadınlar, aşağıdaki durumlarda hamile kalabilmektedir:

  • Yumurtalıklardan en az birinin işlevsel olması
  • Her ay gerçekleşen adet döngüsü (yumurtlama)
  • Mevcut fallop tüpünün sağlıklı olması

Hamile kalmayı denemiş olmanıza rağmen kalamadıysanız ya da fallop tüpünüzle ilgili bir sorun olduğunu biliyorsanız, nasıl hamile kalabileceğinize dair daha iyi bir değerlendirme için bir uzmana başvurmalısınız.

Fallop Tüpü Kanseri Nedir?

Fallop tüpü kanseri, yumurtalıklar ile rahmi birbirine bağlayan tüplerde görülen bir kanserdir. Fallop tüpü kanseri nadir olarak görülmekte ve tedavi edilebilmektedir.

Fallop tüpü kanserinin tam olarak neden oluştuğu bilinmiyor olsa da aşağıdaki durumlar halinde kanser riskinin artabileceği düşünülmektedir:

  • Daha önce hiç doğum yapmamış olmak
  • Daha önce hiç bebek emzirmemiş olmak
  • Daha önce hiç doğum kontrol hapı kullanmamış olmak

Tıpkı yumurtalık ve meme kanserinde olduğu gibi fallop tüpü kanserinde de yakın kadın akrabaların kanser geçirmiş olması riski arttırabilmektedir.

Fallop Tüpü Kanseri Belirtileri

Fallop tüpü kanserinde bazı kadınlarda hiçbir belirti görülmemektedir. Belirti görüldüğü durumlarda ise şunlar yaşanabilmektedir:

  • Adet görülmediği halde vajinal kanama yaşamak
  • Vajinadan beyaz, şeffaf ya da pembe akıntı gelmesi
  • Alt karında ağrı ya da baskı hissi
  • Alt karında şişkinlik ya da beze

Yukarıdaki belirtilere neden olan pek çok faktör olabileceği için bu belirtileri yaşamanız mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Bu nedenle kanser olduğunuzu düşünmeden önce doktorunuzu ziyaret etmeniz ve belirtilerin nedenini araştırmanız önemlidir.

Aklınızda fallop tüpü kanseri olabileceğinize dair şüpheler varsa yapacağınız en iyi şey bir uzmana görünmek olacaktır. Gideceğiniz doktor sorununuzun ne olduğunu anlamak için şu yöntemleri kullanabilir:

Pelvik muayene: Doktorunuz, spekulum ile vajinadan geçerek rahim ağzını görebilecek ve rahmi, yumurtalıkları ve fallop tüplerini kontrol edebilecektir. Pelvik muayene sırasında rahim ağzından örnek alınarak Pap smear yapabilir.

Ultrason: Ultrason ile ses dalgaları aracılığıyla fallop tüplerinin ve pelvik bölgedeki diğer organların görünümü kontrol edilebilir. Ultrason karnın üzerinden yapılabileceği gibi vajinadan geçilerek de yapılabilir.

Emar: Doktorunuz gerekli görmesi halinde Emar ile fallop tüplerini ve vücuttaki diğer bölgeleri görüntülemek isteyebilir.

Biyopsi: Fallop tüplerinden doku örneği alınarak bu hücrelerin laboratuvarda incelenmesidir.

CA-125 testi: Fallop tüpü kanserinde kanda CA125 adı verilen proteinler görülebilir. Bu proteinin kanınızda yüksek seviyelerde olması mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Miyomlar, gebelik ve diğer bazı sorunlar da CA125 seviyelerinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle teşhisin doğrulanması adına başka testler yapmak gerekecektir.

Yapılan tetkikler sonucu kanser olduğunuz ortaya çıktıysa doktorunuz kanserin hangi aşamada olduğuna, büyüklüğüne ve nereye yayıldığına bakarak uygun bir tedavi önerecektir.

Fallop Tüpü Patlaması

Normalde hamileliğin gerçekleşmesi için döllenen yumurtanın rahim içine tutunması gerekir. Dış gebelikte süreç bu şekilde ilerlemez ve yumurta fallop tüpleri başta olmak üzere rahmin dışında bir yere yerleşir.

Fallop tüpü patlaması adı verilen durum aslında dış gebelik nedeniyle meydana gelmektedir. Döllenmiş yumurtanın fallop tüpünde büyümeye devam etmesi tüpün patlamasına yol açabilir. Bu durumda karın içerisinde ağır kanama meydana gelebilir. Hayati tehlikeye neden olabilecek bu durum baş dönmesine, bayılmaya ve şok geçirmeye neden olabilir.

Karnınızda ya da pelvik bölgenizde şiddetli ağrının yanı sıra vajinal kanama yaşıyorsanız, çok fazla baş dönmeniz varsa ya da bayıldıysanız veya omuz ağrınız varsa bunlar dış gebelik belirtileri olabileceği için bir an önce tıbbi yardım almanız gerekir.

Kaynaklar

“Ectopic Pregnancy – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 12 Mar. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ectopic-pregnancy/symptoms-causes/syc-20372088.

“Fallopian Tubes: Is Pregnancy Possible with Only One?” Mayo Clinic, 1 May 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/female-infertility/expert-answers/pregnancy/faq-20058418.

Hersh, Erica. “What You Should Know About Blocked Fallopian Tubes.” Healthline, 15 May 2019, www.healthline.com/health/womens-health/blocked-fallopian-tubes.

The Healthline Editorial Team. “Uterine Tube (Fallopian Tube).” Healthline, 20 Jan. 2018, www.healthline.com/human-body-maps/fallopian-tubes.

“What Is Fallopian Tube Cancer?” WebMD, 15 Aug. 2017, www.webmd.com/ovarian-cancer/fallopian-tube-cancer.

Leave A Comment

Create your account