Kırk birinci hafta geldi ve beklenen doğum zamanı da geçti ancak bebeğiniz hala içinizde mi? Endişe etmeyin. Günü geçen gebelikler oldukça yaygındır ve bu nedenle illa ki bir soruna sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Fakat doğumu beklemek sonsuz bir süreymiş gibi görünebilir ve bu yüzden size yardımcı olacak bazı bilgiler değerli olacaklardır.
Kırk birinci haftada gebeliğin 9 ayını ve bir haftasını doldurdunuz. Artık doğum zamanı geçmiş kabul edilse de endişe edecek bir durum yok.
Beklenen doğum zamanınızı tespit etmek için doktorlar son adetinizin ilk gününü ilk gebelik günü olarak alırlar ve buna 280 gün eklerler. Bu tam bir ölçüm değildir ve yapılan çalışmalara göre pek çok gebelik bu yöntemle tespit edilenden daha uzun sürüyor.
Kırk Birinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz
Bu dönemde bebeğiniz bir pirinç tanesinden başlayıp balkabağı boyutlarına kadar geldi. Ortalama olarak 3.6 kg civarlarında ve boyu da 51.5 cm’e kadar gelebilir. Fakat bunun ortalama değerler olduğunu, altı ve üstünün mümkün olduğunu unutmayın.
Bu aşamada bebeğiniz 2.5 kg da olabilir, 4.5 kg da olabilir. Boyu 46 cm de olabilir, 56 cm de olabilir.
Kırk Birinci Haftada Fetal Gelişim
- Fiziksel gelişim: Bebeğiniz artık rahimde tamamen gelişti ve tüm temel organları doğumdan sonraki yaşantıya hazır. Fakat yine de gelişmeye devam edecek. Kaşları, kirpikleri ve saçları uzuyor, ayrıca tırnakları da uzamaya başladı.
- Fetal aktivite: Bebeğiniz bu aşamada oldukça büyük olduğundan rahimde çok yer kaplıyor. Bu nedenle normalde hissettiğiniz fiziksel aktivitelerde değişim olacaktır. Hızlı tekmeler için artık pek yeri yok. Fakat yine de özellikle dönmesi durumunda bazı tekmeler hissedebilirsiniz.
- Hormonal değişimler: Bebeğin hormonları üreten endokrin sistemi doğumu tetiklemekte önemli bir rol oynayan hormonları üretmeye hazırlanıyor. Son araştırmalara göre bebeğin doğum zamanı geldiğinde akciğerlerinde bulunan iki protein, doğumu başlatan genleri aktifleştiriyor.
Kırk Birinci Hafta Gebelikte Bedeniniz
Bu aşamada karnınız oldukça ağır ve deriniz de hayli gergin olmalı. Eğer kollarınızı karnınızın altına koyarsanız, parmaklarınız birbirine değmeyebilir. Esneme çizgilerinin kırmızı veya mor hale geldiğini görebilirsiniz ve ayrıca göbek deliğiniz de dışarı çıkıntı yapabilir.
Bu aşamada bebeğiniz ideal doğum konumuna inmeye başlayabilir. Bu pozisyonda kafası aşağı bakıyordur ve pelvik kemiğinize doğru inmiştir. Bu nedenle karnınız da aşağıya inmiş görünecektir ve ayrıca bu durum mesanenize baskı yapacaktır.
Kırk Birinci Hafta Gebelik Belirtileri
Tamamen gelişmiş bebeğiniz artık pelvis ve mesaneye baskı yapıyor ve bu nedenle biraz rahatsızlık veriyor. Hissedebileceğiniz bazı fiziksel belirtiler şöyle:
- Sık idrara çıkma: Fetüs mesane ve pelvise baskı yaptığından tuvalete daha çok çıkmanız gerekecektir. Ayrıca hapşurma ve öksürme esnasında hafif kaçmalar olabilir.
- Pelvis ağrısı: Pelvis ve rahim ağzına gelen baskı nedeniyle bel kısmında ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz.
- Braxton Hicks kasılmaları: Bu kasılmalar gebeliğin sonlarına doğru ortaya çıkarlar ve gerçek doğum sancılarının aksine rahim ağzında genişlemeye sebep olmazlar ve doğuma hazırlanmanıza yardımcı olurlar. Bol su içmek ve dinlenmek önemli çünkü dehidrasyon da bu sancıları tetikleyebilir.
- Mukus akıntısı: İç çamaşırlarınızda kan lekeli mukus akıntıları görebilirsiniz. Endişe edecek bir şey yok çünkü bu durum rahim ağzının yumuşadığının ve doğuma hazırlandığının bir işareti.
- Rahim ağzında açılma: Doktorunuz yapacağı muayene ile rahim ağzında incelme ve açılma farkedebilir. Bu durum gerçek doğum için hazırlıktır. Bu süreç bazı kadınlarda günler sürebilir ve bazılarında ise bir gecede gerçekleşebilir.
- Hemoroid: Fetüsün rektuma yaptığı baskı ve ayrıca kan akışındaki artıştan kaynaklanan damar şişkinliklerinden dolayı hemoroid ortaya çıkabilir ve rahatsız edici olur.
- Uyuma zorluğu: Susuzluk, rahatsızlık ve bazı bölgelere giden kandaki azalma, bacak ve ayak kramplarına sebep olabilir ve bu durum genelde geceleri ortaya çıkar. Bu nedenle rahat bir uyku uyumak zor olabilir.
Kırk Birinci Haftada Gebelik Ultrasonu
Bazı doktorlar bebeğin sağlığını gözlemlemek için ultrason önerebilirler ancak geç gebeliklerde genelde pek ihtiyaç duyulmaz ve önerilmez. 30.000’den fazla gebe kadınla yapılan bir çalışmada, gebeliğin bu döneminde yapılan bir ultrasonun herhangi bir fayda sağladığına dair bir kanıt bulunamamış.
Bebeğin sağlığını, hareketlerini ve kalp atışlarını kontrol etmek için uygulanan bir diğer test ise non stres testidir. Bu test bebeğin dinlenmeden hareketli olduğu sürece geçişteki tepkilerini kaydeder. Böylece yeterince oksijen alıp almadığı ve sağlıklı olup olmadığı kontrol edilir.
Kırk Birinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı ve Beslenme
Beslenmeniz sağlıklı olmaya devam etsin ve bol bol tam tahıllı gevrekler, tam tahıllı ekmek, meyve ve sebze tüketin. Bunlarda sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyacağı tüm temel besin maddeleri iyi bir denge içerisinde yer alıyorlar. Böylece bebeğinizin doğuma en iyi şekilde hazırlanması sağlanabilir.
Yapılan bir çalışmaya göre gebe kadınların meyve, sebze ve C vitamini tüketimi, bebeğin 6 aylık olana kadarki büyümesini etkileyebiliyor.
Ayrıca bol su içmeye dikkat etmelisiniz. Baharatlı gıdaların doğumu tetikledikleri söylenir ancak bu tıbbi olarak kanıtlanmış bir durum olmasa da hafif baharatlı şeyler tüketebilirsiniz.