NST Nasıl Yorumlanır?

Non Stres Testi ya da kısaca NST, anne karnındaki bebeğin sağlığını kontrol etmek için yapılan bir testtir. NST sırasında bebeğin kalp atış hızı takip edilerek kendi hareketlerine nasıl tepki verdiği kontrol edilir.

NST’nin genellikle bebeğin ölüm riskinin arttığı düşünülen zamanlarda yapılması önerilmektedir. Bu test gebeliğin 26 ila 28. haftalarından sonra yapılabilmekte ve testin sonuçlarına göre fazla test yapılmasının ya da tedavi uygulanmasının gerekip gerekmediğine karar verilmektedir.

NST invaziv bir test olmadığı için bebeği rahatsız etmemekte ve bebeğe hiçbir zarar vermemektedir. Test sırasında bebeğin hareket etmesi için ilaç verilmemekte, yalnızca bebeğin gerçekleştirdiği doğal hareketler takip edilmektedir.

NST Nedir?

NST’de bebeğin kalp atış hızı ve hareketlere verdiği tepki izlenmektedir. Gebeliğinizde 16. hafta gibi erken bir dönemde bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Gebeliğiniz ilerledikçe bebeğinizin hareketleri daha da artacak ve kalp atış hızında yükselme görülecektir. Bebeğinizin kalbinin güçlü ve sağlıklı atması, yeteri kadar oksijen alabildiği anlamına gelmektedir.

Bebeğiniz fazla hareket etmiyor ya da hareketleri yavaşlıyorsa yeteri kadar oksijen almıyor olabilir. Tüm gebeliklerde anne ve bebek sağlığı ön planda olduğu için bebek yeterince oksijen alamıyorsa erken doğum gerekli olabilir.

NST genelde gebelik komplikasyonları ya da bebekte bir sorun varsa gerçekleştirilmektedir. Hatta yüksek riskli gebelik yaşayan kadınlardan bazılarının her hafta birkaç kez NST yaptırmaları gerekebilir.

NST Kimlere Yapılır?

NST, gebelikte yaygın olarak yapılan bir testtir. Bu test genelde gebeliğin 26 ila 28. haftalarından sonra bebeğin sağlığını kontrol etmek için yapılmaktadır. Aşağıdaki durumlarda NST’ye ihtiyacınız olabilir:

  • Bebeğin doğması gereken zaman geçtiyse
  • Gebelik sırasında komplikasyonlar yaşanıyorsa
  • Geçmiş gebeliklerde komplikasyonlar yaşanmışsa
  • Bebek normalden daha az hareket ediyor gibi görünüyorsa
  • Annede yüksek tansiyon, diyabet ya da kalp hastalığı gibi sağlık sorunları varsa
  • Anne ile bebeğin kan grubu uyuşmuyorsa
  • Amniyon sıvısı seviyeleri düşükse

Doktorunuz, sizin sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak haftada birkaç kez ya da ara sıra günlük olarak NST yapmak isteyebilir.

NST Yorumlama

NST’nin sonuçları iki şekilde yorumlanmaktadır:

Reaktif NST: Gebeliğin 32. haftasından önce bebeğin kalp atışı 20 dakikalık süreçte her biri en az 10 saniye olmak üzere iki ya da daha fazla kez başlangıç seviyesinin belli bir seviyede üzerine çıkarsa sonuçlar normal, yani reaktif olarak kabul edilir. Gebeliğin 32. haftasında ya da sonrasında bebeğin kalp atışı 20 dakikalık süreçte her biri en az 15 saniye olmak üzere iki ya da daha fazla kez başlangıç seviyesinin belli bir seviyede üzerine çıkarsa sonuçlar reaktif olarak kabul edilir.

Nonreaktif NST: Bebeğin kalp atışı yukarıdaki kriterleri karşılamıyorsa sonuç nonreaktif olarak kabuk edilir. Test sırasında bebek hareketsizse ya da uykudaysa nonreaktif sonuçlar ortaya çıkabilir.

Reaktif NST, gerekli gözlem süresinin uzunluğuna bakılmaksızın güven verici olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte test süresi 40 dakikaya çıkarılırsa ve bebeğin NST sonuçları reaktif çıkmazsa doktorunuz bebeğinizin sağlığını daha fazla kontrol etmek için başka testler yapmak isteyebilir.

NST’nin nonreaktif çıkması sonucu aşağıdaki testler yapılabilir:

Biyofizik profil (BPP): BPP, NST ile bebeğin solunumunu, vücut hareketlerini, kas tonusunu ve amniyotik sıvı seviyesini değerlendiren fetal ultrasonunun bir arada değerlendirilmesidir.

Kontraksiyon stres test: Bu test, annenin rahmi kasıldığında bebeğin kalp atış hızının nasıl tepki verdiğine bakar. Kontraksiyon stres resti sırasında rahim aktivitesi kendiliğinden oluşmazsa rahmin kasılması için bazı yöntemler kullanılabilir.

NST sonucunun nonreaktif çıkması fetüsün hareketsiz ya da uykuda olmasından kaynaklanabileceği gibi oksijenin azalması, annenin sigara içmesi, ilaç kullanması, fetüsteki nörolojik veya kardiyak anomalileri nedeniyle de kaynaklanıyor olabilir.

NST yaptırdıktan sonra sonucunuzu doktorunuzla konuşarak bunun siz ve bebeğiniz açısından ne anlama geldiğini öğrenebilirsiniz.

NST Ne Kadar Sürer?

NST yaklaşık 20 dakika süren bir testtir. Bu test için özel olarak hazırlanmanız gerekmemekle birlikte test öncesi tansiyonunuz ölçülecektir.

NST sırasında doktorunuzun odasında muayene masasına uzanmanız istenir. Sonrasında fetal kalp atışlarını ölçmek için karnınızın belli bölgelerine sensörler yerleştirilir.

NST genelde 20 dakika sürüyor olsa da bebek hareketsizse ya da uyuyorsa testiniz 20 dakika daha uzayabilir. Bu süreçte bebeğin aktif hale gelmesi beklenir ve bu sayede elde edilen sonuçların güvenilir olması hedeflenir. Bebek aktif değilse doktorunuz ses yapan cihazlarla bebeğin hareket etmesini destekleyebilir.

NST tamamlandıktan sonra doktorunuz sonuçları sizinle hemen paylaşarak sizi bilgilendirecektir.

NST Ne Zaman Bakılır?

NST genelde üçüncü trimesterin başlarına kadar bakılmaz. Üçüncü trimester gebeliğin 32. haftası gibi başlamakla birlikte yüksek riskli gebeliklerde NST daha erken dönemde de yapılabilir.

NST Ne Sıklıkla Yapılır?

Gebeliğiniz yüksek riskliyse 28. haftadan sonra haftada bir ya da iki kez NST yaptırmanız gerekebilir. 28. Haftadan önce yapılan testler genelde doğru sonuç vermemektedir. Bir kez NST yaptırdıktan sonra sonuçlarınıza bağlı olarak doktorunuz ne sıklıkta NST yaptırmanız gerektiğiyle ilgili sizi bilgilendirecektir.

NST Sonuçlarından Sonra Ne Yapılır?

NST sonuçlarınız nonreaktif geldiyse doktorunuz bebeği daha uzun süre izlemek isteyebilir. Veya yukarıda bahsedilen biyofizik profil testini yapmak isteyebilir. Bu sayede bebeğin nefes alış verişi, hareketleri ve amniyon sıvısı seviyeleri gözlemlenebilir.

NST testinin ya da yapıldıysa diğer testlerin sonuçlarına bağlı olarak bebeğin stres altında olduğuna karar verilebilir. Bu noktada doktorunuz daha fazla test yapılıp yapılmayacağına ya da zamanı geldiyse doğumu tetikleyip tetiklemeyeceğine karar verecektir.

Çoğul gebelik yaşıyorsanız ya da gebeliğiniz yüksek riskliyse gebeliğiniz boyunca sonuçlarınız reaktif gelmiş olsa dahi birden fazla NST yaptırmanız gerekebilir. Bu sayede doktorunuz gebelik boyunca bebeğinizin sağlığını kontrol etmeye ve gözlemlemeye devam edebilecektir.

NST Zararlı mı?

NST invaziv olmayan bir test olduğu için bebeğiniz açısından ya da sizin açınızdan fiziksel olarak hiçbir risk teşkil etmemektedir. NST’de bebeği etkileyecek hiçbir şey yapılmamaktadır.

Bununla birlikte NST bebeğin sağlığından emin olmak için yapılsa da anne ve babada kaygıya neden olabilir. NST bazen ortada bir sorun olmasa da sorun varmış gibi gösterip daha fazla test yapılmasını gerektirebilmektedir.

NST genelde gebelik kaybı riski söz konusu olduğunda tavsiye edilmekle birlikte testin her zaman işe yarayıp yaramadığı kesin olan bir konu değildir.

Özet Olarak

NST bebeğinizin ve sizin sağlığınızı etkileyecek bir test değildir. Doktorunuz, yüksek riskli gebelik durumunda ya da daha önce yaşanan komplikasyonlar olması halinde NST yapılmasını gerekli görebilir.

Doktorunuzun bebeğinizle ilgili duyduğu endişe nedeniyle NST yaptırmak isterse panik yapmamaya çalışmalısınız. Doktorunuz gerekli testleri yaptığında hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı açısından daha fazla bilgiye sahip olacağı için gebeliğinizle ilgili endişe duymak yerine sakin kalmaya çalışmalısınız.

NST sonucu nonreaktif gelen pek çok gebeliğin sonunda bebekler sağlıklı bir şekilde doğduğu için sonucunuz nonrekatif gelirse üzülmeyin. NST kapsamlı bir test olmadığı için bebeğinizin sağlığıyla ilgili belirleyici değildir. Bu nedenle NST sonuçlarınız hakkında üzülmek yerine doktorunuzla konuşarak gebeliğiniz daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.  

Kaynaklar

Higuera, Valencia. “What Is a Nonstress Test?” Healthline, 20 Jan. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/non-stress-test.

“Nonstress Test – Mayo Clinic.” Mayo Clinic, 23 Mar. 2021, www.mayoclinic.org/tests-procedures/nonstress-test/about/pac-20384577.

“Nonstress Test (NST).” WebMD, 6 June 2012, www.webmd.com/baby/nonstress-test-nst.

Leave A Comment

Create your account