On Altıncı Hafta Gebelik

Gebeliğinizin on altıncı haftasındasınız ve işler bu aralar hızlanmaya başladılar. Bebeğiniz artık o kadar da küçük değil ve tam olarak bir insan bebeği gibi görünüyor. Bu haftada artık 4 aylık hamilesiniz. Yani neredeyse yarısına geldiniz ve sadece 5 ayınız kaldı.

Bebeğinizin daha güçlü hale gelmesinin yanında bazı pozitif on altıncı hafta gebelik belirtileri de gösterebilirsiniz. İlk trimesterin rahatsız edici belirtilerinden sonra gebeliğin keyifli zamanları geldi denilebilir.

On Altıncı Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Bebeğiniz daha yakın zaman önce bir kurbağa larvası gibi görünüyordu. O günler çoktan geçti ve artık yüz özellikleri belli, kolları ve bacakları var ve ayrıca yakında saçları da ortaya çıkacak.

On altıncı haftada tüm hayati sistemleri mevcut. Artık organlarının işlev göstermeleri için sadece olgunlaşmaları gerekiyor. Ayrıca bebeğinizin kilo alması, kas ve kemiklerinin güçlenmesi gerekiyor. Elbette sizinle tanışmasına daha çok zaman var fakat yine de şimdiye değin yaşadığı gelişim de çok önemli.

On Altıncı Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Artık gebelik kıyafetlerini düşünmenizin zamanı geldi. Bebeğiniz artık 12 cm boyunda ve 100 gram kadar bir ağırlığı var. Önümüzdeki 3 haftada boyutu iki katına çıkacak ve bu nedenle tabii ki karnınız da. Artık boyutları bir avokado veya portakal gibi denilebilir.

On Altıncı Haftada Bebeğin Gelişimi

Bebeğiniz artık devamlı olarak boyut ve ağırlık anlamında iki katına çıkıyor. O kadar büyük hale geldi ki kalbi her gün 25 litre kadar kan pompalıyor ve bu miktar devamlı olarak artacak.

Rahimde uzuv ve eklemlerinde tam bir hareketlilik var. Bazı amaçlı hareketler bile yapmaya başladı. Refleksleri de gelişiyor ve bu aralar parmaklarını emmeye başlayabilir. Gözleri de çalışıyorlar ancak göz kapakları hala kapalı. Gözlerini sağa sola hareket ettiriyor ve ışığa bakmaktan hoşlanmıyor.

Küçük kulakları boyun bölgesinde oluşmuşlardı ancak son konumlarına gelmek üzereler. Bebeğiniz sadece duymakla kalmıyor aynı zamanda sizin sesinizi tanıyabiliyor. Çalışmalara göre doğumdan sonra karnınızda dinlemiş olduğu şarkıları bile hatırlayabiliyor. Başı ve bedeni dikleşmeye başladı. Yüz kasları daha güçlü hale geliyorlar ve bu nedenle yüz ifadeleri de geliştirmeye başladı. Rahmin içinde esnediğini görmek de mümkün.

Ayrıca artık çok daha sevimli görünüyor. Cildi hala şeffaf ve pek bebek yağı yok. Bu nedenle ince ve uzun uzuvlu görünecektir. Tat gözenekleri de gelişiyorlar ve tırnakları uzamaya başladı.

On Altıncı Hafta Gebelikte Bedeniniz

Rahatsız edici ilk trimester belirtilerinden sonra muhtemelen kendinizi çok daha iyi hissediyorsunuzdur. On altıncı haftadaki belirtiler pek çok kadın için tolere edilebilir olacaktır. Hatta gebeliğin başlarında kaybettiğiniz enerjiyi tekrar almanız bile mümkün olacaktır.

Fakat yine de yeni belirtilere hazır olun.

On Altıncı Haftada Karnınız

Artık on altı haftalık küçük bir karnınız var. İlk trimesterde herhangi bir karın çıkıntısı olmadan kilo almış olabilirsiniz. Ancak şimdi hamile olduğunuz kesinlikle belli olacaktır.

İkinci trimesterde rahminiz genişlemeye devam edecektir. Şu anda karın ve kasık arası bir bölgede. Bağ dokularınız esniyor ve kalınlaşıyorlar ve rahmi yerinde tutmak için hazırlanıyorlar.

Bu dönemde haftada yarım kilo, ayda ise 2 kilo almanız olağandır.

On Altıncı Hafta Gebelik Belirtileri

Muhtemelen erken dönem gebelik belirtilerinden kurtulduğunuz için çok sevinçlisinizdir ancak bu herhangi bir değişim beklemeyeceğiniz anlamına da gelmiyor. Hormonlarınız hala gebeliği sürdürmek için sıkı çalışıyorlar ve bu nedenle belirtiler görmek mümkün. Bazı yaygın belirtiler şöyle olacaklardır:

  • Daha büyük göğüsler: İlk trimesterden sonra göğüslerinizin daha fazla büyümeyeceklerini düşünmüş olabilirsiniz ancak emzirmeye hazırlanmak için giderek daha fazla büyüyeceklerdir.
  • Bel ağrısı: Bağ dokularınız esnedikçe, biraz ağrı yaşayabilirsiniz. Ağrı hafiftir ancak yoğunluğu artarsa doktorunuza ulaşın.
  • Kabızlık: Rahim büyüdükçe diğer organlara baskı yapar. Bağırsaklar da bu baskıdan etkilenirler ve bu nedenle gıdaların bağırsaklardan geçişi yavaşlayarak kabızlığa sebep olabilir.
  • Varis: Kan akışı ve basıncı artmıştır ve bu da bacak damarları üzerinde baskı yaratır. Bu durum özellikle çok hızlı kilo alanlarda varisli damarlara sebep olabilir.
  • Beyin sisi: Bu dönemde beyin hücresi oranı azalır ve bu nedenle unutkanlık ve konsantrasyon problemleri ortaya çıkabilir.
  • Daha kalın saç ve tırnaklar: Hamilelik hormonları nedeniyle saçlarınız daha az döküleceklerdir ve tırnaklarınız da muhtemelen daha güzel olacaklar.

On Altıncı Hafta Gebelikte Ultrason

Eğer 4 aylık kontrolünüz varsa muhtemelen ultrason da olacaktır. Ultrasona ek olarak doktor fizik muayene de yapabilir. Karnınız ölçülebilir ve bazı testler uygulanabilirler. İdrar testi ile gebelik diyabeti veya preeklampsi gibi problemlerin riski ölçülebilir.

Doktorunuz tansiyonunuza da bakacaktır. Ayrıca aşılarınız da uygulanmaya başlayabilirler.

Ultrasonda doktor muhtemelen bebeğin cinsiyetini öğrenecektir. Ayrıca kalp atışlarını duymanız ve hareketlerini görmeniz de mümkün olacaktır. Ayrıca artık düşük ihtimaliniz %1’in altına düşmüş durumda.

On Altıncı Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

  • Akan burnunuz için çözümler deneyin: Eğer gebeliğe bağlı burun tıkanması varsa odanıza bir hava nemlendirici eklemek fayda sağlayabilir.
  • Fazladan sağlıklı kaloriler alın: Günde 340 kalori kadar fazla gıda tüketmeniz gerekiyor. Bunları yağsız proteinlerden, meyvelerden, sebzelerden, hububattan, kuruyemişlerden ve pastörize az yağlı süt ürünlerinden almaya çalışın.
  • Bol su için ve lif tüketin: Kabızlık bu dönemde çok yaygındır ve bu nedenle beslenmenizde bol su ve lif olmalıdır.
  • Aktif kalın: Bazı kadınlar bu dönemde nefes darlığı yaşarlar çünkü bebek akciğerlerine baskı yapıyordur. Spora devam edin ancak hafif olsun.

Bulantılarınız artık geçmiştir ve enerjiniz geri dönmüştür. Bu nedenle cinsel isteğinizde bir artış olabilir. İkinci trimester buna uygun bir dönemdir. Doktor aksini söylemediği sürece cinsel ilişkiye devam edebilirsiniz.

Leave A Comment

Create your account