On Sekizinci Hafta Gebelik

Son bir kaç haftadır bebeğinizin hızlı gelişimi ve kilo alımına şaşırdıysanız, on sekizinci haftada bu durum biraz yavaşlayacaktır ancak yine de büyük değişimlere de hazırlıklı olun. Bu aşamada bebeğiniz esneyebilir, gerinebilir ve hatta yüz ifadeleri yapabilir. Bebeğinizin tat duyusu gelişiyor ve artık tat alma organları tatlı ve acı arasındaki farkı anlayabilir durumdalar.

Tüm bunlar devam ederken, bebeğinizin hareketlerini karnınızda hissetmeye de devam edeceksiniz.

On Sekizinci Haftada Bebeğiniz

Artık karnınızdaki yuvarlaklaşma çok fark edilebilir durumdadır.

Sandalye veya yataktan çok hızlı kalkmayın çünkü ani hareketler baş dönmesi yaratabilirler.

On Sekizinci Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğiniz artık baştan kalçaya 14 cm boyutlarında ve ağırlığı da 200 gram kadar. Yani bir büyük dolmalık biber boyutlarında ve ağırlığında.

On Sekizinci Haftada Bebeğin Pozisyonu

Hamileliğin beşinci ayının başlarında bebeğinizin ilk hareketlerini fark edebilirsiniz. Kaslarını çalıştırmayı denerken sizde ise yoğun bir aşerme ortaya çıkabilir.

Bebeğinizin rahimden çıkmayı düşünmesine daha çok zaman var. Bu nedenle başı hala göğsünüze doğru bakıyor ve ayakları aşağıda.

On Sekizinci Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi

Bu aşamada bebeğinizin reflekslerinin büyük kısmı gelişim aşamasında ve buna duyma, yutkunma ve emme de dahildir. Ayrıca çok hareketli olacaktır ve bu nedenle kol ve bacaklarının karnınıza değmesinin işaretlerine de dikkat edin.

Bu noktadan çok önce hareket etmeye başladı ancak herhangi bir işaret görmeniz için çok küçüktü. Bebeğinizin kilosu arttı ve daha ileri bir aşamaya geçti, bu nedenle hareketlerini hissetmeniz daha kolay olacaktır.

Bununla birlikte çok dramatik şeyler de beklemeyin. Bu aşamada hareketlerini belli belirsiz bir his olarak fark edebilirsiniz.

On Sekizinci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Pek çok kadın için on sekizinci hafta gebeliğin en fark edilir işareti onun hareketidir. Tüm anneler bu dönemde hareket hissetmezler ve bu nedenle endişe etmenize gerek yoktur. Özellikle ilk gebeliklerde gebeliğin ileri aşamalarına kadar herhangi bir hareket hissetmemeniz tamamen normaldir.

Bazı kadınlar karın ve memelerindeki büyümeden dolayı biraz kötü hissedebilirler ama bu tamamen normaldir ve muhtemelen haftalar geçtikçe daha fazla kendiniz gibi hissedeceksiniz. Ayrıca arada bir baş dönmeniz olabilir çünkü tansiyonunuz hamileliğinizden öncesine göre daha düşük olacaktır. Endişe etmeye gerek yok ancak ayağa kalkarken yavaş hareket etmeniz yardımcı olacaktır.

Hamilelik süresince fark edeceğiniz garip şeylerden bir tanesi, karın bölgesinde ortaya çıkan koyu renkli dik çizgi olacaktır. Bu doğumdan bir kaç ay sonra geçecektir. Endişe edecek bir şey yok ve tek sebebi deri pigmentasyonudur.

On Sekizinci Haftada Gebe Karnı

Hamileliğinizde bu aşamaya kadar karnınızda büyüme olmadıysa şanslısınız ancak bu noktadan sonra artık büyüme başlayacak. Rahminiz artık bir kavun boyutlarında ve onu derinizin altından hissetmeniz mümkün.

On Sekizinci Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğin bu aşamasında kadınlarda karın ağrısı yaşanması mümkün. Bunun pek çok sebebi olabilir ve bunlar arasında gaz ve kabızlık da var. Ayrıca karın bağlarındaki esnemeler de buna yol açabilirler. Çünkü bağlar büyüyen rahme uyum sağlamaya çalışıyorlar. Bu aşamada pek çok kadın baş ağrıları da yaşar.

Hem karın ağrısı hem de baş ağrısı gebeliğin yaygın belirtileri arasındadır. Çoğu durumda bunlar iyi huyludurlar ve size veya bebeğinize bir tehlike oluşturmazlar. Ancak bazı durumlarda ciddi olabilirler ve daha fazla tıbbi inceleme gerekebilir. Bunların sebeplerine dair farkındalık sahibi olmanız gerekir, böylece gerekli durumlarda hemen eyleme geçebilirsiniz.

Karın ağrısına aşağıdaki belirtiler eşlik ederlerse hemen doktorunuza ulaşın:

  • lekelenme veya kanama
  • rahimde düzenli kasılmalar
  • sıradışı vajinal akıntılar
  • idrar yaparken yanma veya ağrı

Benzer şekilde baş ağrınıza aşağıdaki belirtiler eşlik ederlerse yine bir sağlık uzmanına danışın:

  • bulanık görme veya ışık patlamaları gibi görme problemleri
  • kaburgalar altında ağrı
  • kusma
  • yüz, el, ayak ve bileklerde ani şişkinlik

On Sekizinci Hafta Gebelikte Ultrason Gerekli mi?

Çoğu kadın gibi ilk ultrason taramanızı 8-14 haftalar arasında olduysanız, bunu 18-21 haftalar arasında bir ikincisi takip edecektir. Bu taramada kaç bebek taşıdığınız ve tahmini doğum tarihi de belirlenebilir.

Bazı sağlık uzmanları bu uygulamaya anomali taraması da diyorlar çünkü bebeğin görünümü ve genel gelişimi üzerine detaylı bir bakış sağlar. Ayrıca pek çok rahatsızlık teşhis edilebilir ancak hepsinin teşhisi de mümkün değildir. Eğer bu taramaların faydaları konusunda emin değilseniz, doktorunuz bunlar hakkında bilgi verecektir.

Ultrason taramasına ek olarak tarama testlerinin Down sendromu ve pek çok gelişimsel bozukluk konusunda bilgi verebileceğini de unutmayın. Uzmanınız bu konuda size bilgi verecektir.

On Sekizinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Gebeliğiniz sizin için zorlu bir zaman olabilir ancak yine de sağlıklı bir yaşam tarzı için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Böylece doğuma kadar hem siz hem de bebeğiniz en iyi durumda kalabilirsiniz. Beslenmenizde tüm önerilen besin gruplarından gıdalar bulunmalı ancak özellikle meyve ve sebzeler önemlidirler. Her gün doktorunuz aksini söylemediği sürece bol bol su içmeniz de önemlidir.

Doktorunuz başka türlü söylemediği sürece gebelikte cinsel hayatınızı da normal şekilde sürdürebilirsiniz.

Bazı çiftler gebelikte normal bir cinsel yaşamdan mutlu olurken, bazıları ise bunu pek istemezler. Bu aşamada cinselliğin farklı türlerini de deneyebilirsiniz ve bu nedenle partnerinize karşı açık olmayı unutmayın.

Leave A Comment

Create your account