Sağlıklı ve dengeli beslenme hayatın her döneminde olduğu gibi gebelik döneminde de hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir. Gebelik döneminde protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin – mineralleri içeren besin gruplarından yeterli miktarda ve uygun oranlarda alınmalıdır. Gebelik döneminde bütün bu besin maddelerinin günlük ihtiyacı artmakla birlikte bu artış anne adayının normalin iki katı beslenmesini gerektirmez. Gebelikte diğer insanlara göre günlük 300 kilokalori daha fazla yani yaklaşık 2000-2300 kilokalori alınması yeterlidir.
Karbonhidratlar vücutta başlıca enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Fazla karbonhidrat alınması durumunda ise vücutta aşırı yağ depolanması meydana gelir. Hamilelikte ideal karbonhidrat tüketim miktarı günlük alınan besinlerin %40’ını oluşturacak kadar olmalıdır. Çoğu besin karbonhidrat içerir ancak en çok ekmek, pirinç, un, tatlılar, çikolata, şeker, meyve, sebze, hamur işleri gibi besinlerde bulunur. Ancak tam buğday unu ile yapılan ekmek, bulgur gibi sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını tüketmek daha faydalıdır. Beyaz undan yapılan ve bol şeker içeren tatlıları, hamur işlerini fazla tüketmek anne adayının fazla kilo almasına neden olur. Tatlı olarak az şekerli sütlü tatlıların ya da kompostoların tercih edilmesi daha iyidir. Ayrıca meyvelerin de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle meyvelerin bebeğe bol vitamin sağlayacağı düşüncesiyle aşırı miktarda tüketilmesi yanlıştır. Çünkü meyveler vitamin ve mineral içermekle beraber bol karbonhidrat yani şeker içerirler bu nedenle aşırı tüketilmeleri gereğinden fazla kilo alımı ve yağ depolanması ile sonuçlanır. İdeal olanı günde en fazla 2-4 porsiyon meyve tüketmektir.
Hamile olmayan bir bayan için günlük yaklaşık 60 gram (0.8 gr/kg/gün) kadar olan protein önerisi, hamile bayanlar için yaklaşık 80 gramdır. Anne adayının protein ihtiyacını yumurta, süt, baklagiller, et ile karşılayabilir.
Hamilelikte yağ içeren besin ihtiyacı hamile olmayanlara göre değişmez. Günlük alınan toplam kalorinin yaklaşık %30’u yağlardan gelecek şekilde beslenilmelidir. Gebe olmayan insanlarda olduğu gibi margarin, ayçiçek yağı gibi satüre yağlardan uzak durulmalıdır. Zeytinyağı ve tereyağı sağlık açısından daha faydalıdır.
Hamilelik döneminde yeterli kalsiyum alınması annede kemik erimesi gelişmemesi için ve bebekte kemik, diş gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gereklidir. Gebelik döneminde bir kadının günde 1000 miligram (1 gram) kalsiyum alması gerekir. Hamileler için günlük belirlenen 1000 mg kalsiyum ihtiyacı yiyecek ve içeceklerle yeterli miktarda alabilen hamilelerin ayrıca kalsiyum ilaç takviyesi kullanması gerekmez. Süt, yoğurt, peynir kalsiyumdan en zengin besinlerdir. Bunun dışında kuru kayısı, ceviz, fındık, badem, alabalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller kalsiyum açısından zengindir. 1 su bardağı inek sütü veya yoğurt 250 mg, 1 avuç fındık veya badem : 50 mg kalsiyum içerir.
Omega 3’ün bebeğin beyin, göz ve sinir sistemi üzerine faydalı etkileri vardır. Annede ise preeklampsi (gebelik zehirlenmesi-yüksek tansiyon), doğum sonrası depresyon ve erken doğum gibi durumları önlediğine dair çalışmalar vardır. Haftada 2 kere balık yemek, haftada 2 kere ıspanak ve benzeri sebze yemekleri yemek, günde 1-2 ceviz yemek yeterince omega 3 almak için yeterlidir. Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir noktada büyük balıklar (ton balığı, kılıç balığı) yerine küçük ve orta boy balıkların (hamsi, istavrit, çupra, levrek, çinekop) tercih edilmesidir çünkü büyük balıklarda civa fazla bulunur bu da fetus açısından zararlı olabilir.
Düzenli ve yeterli beslenmeye ek olarak gebelik boyunca her gün demir ilacı kullanılması ve gebeliğin ilk aylarında folik asit vitamininin kullanılması önerilir. Yeterli beslenemeyen hamilelere günlük multivitamin preperatları da önerilebilmektedir. Gebelik anne adayı yeterli beslenerek ortalama 10-12 kilo alır. Gebelikte kilo takibi yapılmalıdır. İlk üç ayda ortalama 0,5-1 kg, sonraki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5-2.0 kilo alınması normaldir.
Gebelik sırasında da gebe olmayan insanlar için geçerli olduğu gibi aşırı yağlı yiyeceklerden, gereksiz aşırı kalori içeren besleyici değeri olmayan kek, bisküvi, cips gibi abur cubur yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Hamur işlerini ve yağlı yiyecekleri çok fazla tüketmemek gerekir. Baklava ve benzeri şerbetli tatlılar veya diğer tatlılar tüketilebilir ancak az miktarda tüketmek gerekir, aşırı kalori içerdikleri için çok kolay kilo aldırabilirler bu da gebelikte istenmeyen bir durumdur. Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmelidir. Aşırı tuz tüketilmemelidir. Fast food yiyeceklerden, içinde katkı maddesi içeren yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden (kola, gazoz) kaçınılmalıdır.