Adet Belirtileri ve Hamilelik Belirtileri Aynı mıdır?

Adet öncesi belirtileri, adet döngüsü ile ilişkili olan bir belirtiler grubudur. Bu belirtiler tipik olarak adet başlamadan bir iki hafta önce ortaya çıkarlar ve adet akıntılarının son bulması ile sona ererler.

Ancak adet öncesi belirtileri, erken gebelik belirtilerine hayli benzeyebilirler. Burada aralarındaki benzerliklere ve farklara kısa bir bakış atacağız.

Meme Ağrısı

Adet belirtisi: Adet öncesi dönemde memelerde şişkinlik ve gerginlik adet döngüsünün ikinci yarısında ortaya çıkabilir. Gerginlik hafif veya yoğun olabilir ve genelde adet kanamasından hemen önce en şiddetli şekilde olur. Üreme çağındaki kadınlarda daha yoğun belirtiler olma eğilimi vardır.

Meme dokusu yoğun ve çıkıntılı hissettirebilir ve bu durum özellikle dış kesimlerde ortaya çıkar. Memelerinizde bir dolgunluk da olabilir, ağır, uyuşmuş hissedilebilir. Ağrı genellikle adet süresince ve sonrasında iyileşir çünkü bu dönemde progesteron düzeyleri düşer.

Hamilelik belirtisi: Memeler gebeliğin erken dönemlerinde ağrılı, hassas veya gergin olabilirler. Ayrıca daha dolu ve ağır hissettirebilirler. Bu gerginlik ve şişkinlik genelde gebe kaldıktan bir iki hafta sonra ortaya çıkar ve progesteron düzeyleriniz gebelikte yüksek kaldığı sürece devam eder.

Kanama

Adet belirtisi: Adet öncesi dönemde genelde kanama veya lekelenme olmaz. Adet geldiğinde akıntı ciddi şekilde fazladır ve bir hafta kadar sürebilir.

Hamilelik belirtisi: Bazıları için gebeliğin ilk işaretlerinden birisi genelde koyu kahve veya pembe renkte olan vajinal kanama veya lekelenmedir. Bu genelde gebelikten 10-14 gün sonra ortaya çıkar ama ped ve tampon dolduracak düzeyde değildir. Lekelenme genelde bir iki gün sürer ve adet kanamasından çok daha kısadır.

Ruh Hali Değişimleri

Adet belirtisi: Adet öncesi dönemde huzursuz ve biraz hassas hissedebilirsiniz. Ayrıca ağlama nöbetleri ve anksiyete de görülebilir. Bu belirtiler genellikle adet akıntısı başladıktan sonra geçerler.

Biraz spor yapmak ve bol bol uyumak PMS ruh halini biraz hafifletebilir. Ancak üzgün, umutsuz ve enerjisiz haliniz iki hafta veya daha fazla sürerse, depresyonda olabilirsiniz. Doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

Hamilelik belirtisi: Hamileyseniz doğum yapana kadar ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Hamilelikte daha duygusal olma ihtimaliniz yüksektir. Heyecanlı ve coşkun olabilirsiniz ve ailenizin yeni bireyini heyecanla bekleyebilirsiniz. Ayrıca üzüntülü anlar da daha fazla olur ve daha kolay ağlayabilirsiniz.

Bitkinlik

Adet belirtisi: Yorgunluk veya bitkinlik adet öncesi dönemde hayli yaygındır ve bu dönemde uyuma zorluğu da olur. Bu belirtiler adet akıntısının başlaması ile son bulurlar. Biraz spor yapmak uykunuzu iyileştirebilir ve yorgunluğunuzu hafifletebilir.

Hamilelik belirtisi: Hamileyseniz progesteron hormonundaki artış size yorgun hissettirebilir. Yorgunluk özellikle ilk trimesterde daha belirgin olabilir ancak gebelik boyunca devam edebilir. Bedeninizin başa çıkmasına yardımcı olmak için bol uyuyun ve iyi yiyin.

Bulantı

Adet belirtisi: Adet geciktiğinde bulantı veya kusma beklememek gerekir ancak bazı sindirim rahatsızlıklarına bulantı eşlik edebilir.

Hamilelik belirtisi: Sabah bulantıları hamile olduğunuzun en klasik ve açık işaretlerinden bir tanesidir. Bu bulantılar genelde hamile kalmanızdan bir ay sonra ortaya çıkarlar. Kusma bulantıya eşlik edebilir veya etmeyebilir. Adının aksine bu bulantılar sadece sabah değil, her an ortaya çıkabilirler. Fakat sabah bulantıları tüm kadınlarda ortaya çıkmaz.

Yeme İsteği ve Yemekten Kaçınma

Adet belirtisi: Adet öncesi sendrom sırasında yeme alışkanlıklarınız biraz değişebilir. Canınız çikolata, karbonhidrat, şeker veya tuzlu gıdalar isteyebilir. İştahınız çok yüksek olabilir. Bu istek hamilelikte aynı şekilde olmaz.

Hamilelik belirtisi: Çok özel gıdalara karşı isteğiniz olabilir ve diğer gıdalara hiç ilginiz olmayabilir. Ayrıca bazı koku ve tatlardan kaçınabilirsiniz ve eskiden sevdiğiniz şeyler hoşa gitmeyebilir. Bu etki gebelik sonuna kadar devam edebilir.

Ayrıca besin değeri olmayan buz, toprak, boya parçaları, metal parçası gibi şeyleri takıntılı şekilde yemek isteyebilirsiniz. Gıda olmayan şeyleri yemek istiyorsanız hemen doktorunuza görünün.

Sancılar

Adet belirtisi: Adet öncesi dönemde dismenore, yani adetten 24-48 saat önce ortaya çıkan sancılara sahip olabilirsiniz. Bu ağrı adette muhtemelen azalacaktır ve akışın sonuna doğru bitmiş olacaktır.

Adet sancıları genelde ilk gebelikten sonra veya yaşlandıkça azalırlar. Bazı kadınlarda menopoza doğru daha yoğun sancılar ortaya çıkabilir.

Hamilelik belirtisi: Hamileliğin erken dönemlerinde hafif veya yumuşak sancılar olabilir. Bu sancılar sanki adet döneminde olanlar gibi hissettirebilirler ancak alt karında veya belde olacaklardır.

Gebelik kaybı geçmişiniz varsa, bu belirtileri göz ardı etmeyin. Dinlenin. Geçmezlerse doktorunuzla konuşun. Sancılarınız hamilelikte haftalardan aylara kadar sürebilir. Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve bu sancılara sulu veya kanlı akıntılar eşlik ediyorsa, hemen doktora görünün.

Sonuç Olarak

Belirtilerinizin sebeplerini bilmek önemlidir. Hamileyseniz bunları ne kadar çabuk öğrenirseniz, o kadar çabuk doğru bakım alabilirsiniz. Adet ve erken gebelik belirtileri arasındaki farkı anlamanın en iyi yolu bir gebelik testi yapmaktır.

Ayrıca tipik düzeninizde bir değişim olması halinde belirtileri takip etmeyi de unutmayın. Belirtilerinize dair bir endişe veya sorunuz olduğunda doktorunuza görünmeyi de ihmal etmeyin.

Leave A Comment

Create your account