Beşinci Hafta Gebelik

Hamileliğin beşinci haftasında bedeninizdeki değişimler henüz çok belirsizlerdir ve bebek hala küçüktür. Doğuma henüz çok zaman var ancak bu durum bebeğinizin çok hızlı gelişmediği anlamına gelmiyor. Beşinci haftada değişim içerisinde ve çok hızlı gelişiyor. Pek çok yapı şeklini almaya başladı bile.

Siz de bazı değişimler fark etmeye başlayabilirsiniz. Pek çok kadın bu dönemde hormonal değişimlerden dolayı ilk gebelik belirtilerini yaşamaya başlar. Siz de adet gecikmenizden dolayı gebeliğinizi fark etmiş durumda olabilirsiniz.

Beşinci hafta gebelikte artık gebeliğinizin ikinci ayındasınız. Henüz bebeğin gelişimine çok zaman olsa da, bedeniniz bebeğin iyi gelişmesi için çok çalışıyor.

Beşinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Bebeğiniz beşinci haftada henüz bir kurbağa yavrusu gibidir. Plasenta, amniyon kesesi ve kordonu hala oluşmakta ve bebek henüz bir kese içerisinde bulunmakta. Bu kese ona koruma ve besin sağlıyor.

Bebeğinizin sistemlerinin büyük kısmı beşinci hafta gebelikte oluşmaya başlıyor. Buna sinir sistemi ve dolaşım sistemi de dahildir.

Beşinci Haftada Bebek Ne Kadar Büyüktür?

Bebeğin beşinci haftadaki büyüklüğü bir susamın boyutu ile kıyaslanabilir. Başından kalçasına 3 mm kadardır. Henüz çok küçük olabilir ancak pek çok heyecan verici şey ortaya çıkmak üzeredir.

Beşinci Haftada Bebeğin Gelişimi

Bunu hayal etmesi biraz zor olabilir ancak bebeğiniz bu aşamada henüz 3 ayrı katmandan oluşuyor. Bu katmanlar gelecek aylarda bebeğin organlarını oluşturacaklar. Embiyonik katmanlar şunlardır:

  • Ektoderm: Bu dış katman bebeğin cildinin en dış kısmını oluşturacak ve ayrıca sinir sistemi, kulaklar ve gözler de ondan gelişecekler.
  • Mezoderm: Bu orta katman bebeğin kalbini, damar sistemini, kemikleri, üreme organlarını, kaslarını, bağlarını ve böbreklerini oluşturacaktır.
  • Endoderm: Bu iç katman ise bebeğin akciğerlerini, idrar sistemini ve bağırsaklarını oluşturacaktır.
  • Rahimdeki beş haftalık bebeğiniz bir hafta içerisinde kapanacak olan nöral tüpünü geliştirmektedir. Bu yapı zamanla bebeğin beyni ve omuriliği haline gelir. Her gün 400 mg kadar folik asit almak nöral tüp bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.

Bebeğinizin kalbi de şekil almaya başlıyor. Şu anda zaten çalışmaya başlamış olan 2 kanal oluşmuş durumda. Gelecek haftalarda bu kanallar birleşecekler ve küçük bir kalp gibi işlev göstermeye başlayacaklar.

Beşinci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Adet gecikmesini fark ettiğiniz ve gebelik testi yaptığınız hafta muhtemelen burası olacaktır. Gebeliğin henüz çok erken dönemleri olsa da, karmaşık hormonal değişimler nedeniyle belirtiler yaşayabilirsiniz.

Pek çok kadın için ilk trimester genelde en rahatsızlık verici olanıdır. Hormonlar bebeğin gelişimine yardımcı oldukları kadar sizde de kötü belirtilere yol açabilirler. Neyse ki pek çok kadın ilk trimesterden sonra bu problemlerin azaldığını belirtiyor.

Beşinci Hafta Gebelikte Karnınız

Henüz herhangi bir karın şişkinliğiniz yoktur. Bebek çok küçük olduğundan karnınız muhtemelen hep olduğu gibi görünecektir.

Gebelik hormonları nedeniyle biraz şişkin hissedebilirsiniz ve hatta sabah bulantıları nedeniyle bir iki kilo da verebilirsiniz. Bunlar normaldir ve sağlıklı olduğunuz sürece endişe edecek bir şey yoktur.

Beşinci Hafta Gebelik Belirtileri

Beşinci hafta gebelikte hormonlarınız dalgalanmaktadır. Östrojen, progesteron ve hCG hormonları gebeliğinizi devam ettirmek için artmışlardır. Bu hormonlar pek çok belirtiye sebep olabilirler ve pek çok kadın etkileri hisseder. Erken gebeliğin en yaygın belirtileri şöyle:

  • Bitkinlik: En yaygın erken gebelik belirtilerinden birisidir. Enerjiniz bebeğe gitmektedir ve bu nedenle sık yorulmak mümkündür.
  • Sabah bulantıları: Sabah bulantıları aslında günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilirler. Bulantı ve kusma özellikle ilk trimesterde yaygındır ve gebeliğin ilerleyen haftalarında azalma eğilimindedir.
  • Memelerde gerginlik: Beşinci hafta gebelikte memelerde gerginlik ve şişkinlik hissedilebilir.
  • Aşerme: Pek çok kadın gebelikte bazı gıdaları çok isterken, bazılarından kaçınır.
  • Sık idrara çıkma: Bedeninizdeki hormonlar pelvik bölgedeki ve böbreklerdeki kan akışının artmasına sebep olurlar ve bu nedenle daha sık tuvalete gitmeniz gerekir.
  • Sancılar: Hafif bir rahim sancısı bu dönemde normaldir. Rahmin büyümesinin ve embriyonun yerleşmesinin işareti olabilir.
  • Hafif lekelenme: Beşinci haftada hafif bir lekelenme olursa korkmayın. Bu embriyonun rahim dokusuna yerleştiğinin bir işaretidir. Eğer lekelenme durmazsa ve daha kötü hale gelirse doktorunuza ulaşmaktan çekinmeyin.

Beşinci Hafta Gebelikte Ultrason

Beşinci hafta gebelikte illa ki ultrasona girmeniz gerekmez. Doktor muhtemelen ultrasonu sekizinci veya dokuzuncu haftada önerecektir.

Gebeliğinizde öngörülen bir risk varsa, bu hafta ultrason olmanız da mümkündür. Kalp atışı ise genelde altıncı haftada görülür.

Ultrason normalde gebelikte karın üstünden yapılsa da bu kadar erken bir dönemde doktor transvajinal ultrason uygulamasını tercih edebilir.

İlk ultrason ile bebeğin kalp atışı ve incelenebilir ve gebeliğin dış gebelik olmadığı onaylanabilir. Gelecek haftalarda plasenta ve kordon da görünür olacaktır ve bebeğin genel durumu kontrol edilebilecektir.

Beşinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Hamileliğin bu dönemini daha rahat geçirebilmeniz için bazı sağlıklı alışkanlıklar kazanmanız gerekir. Bazıları şöyle:

  • Sağlıklı beslenmeye başlamak: yeşillikler, meyveler, cıva oranı düşük balıklar, yağsız hayvansal proteinler, tahıllar, sebzeler ve tohumlar ile kuruyemişler tüketmek bebeğinizin gebeliğe sağlıklı başlamasını sağlayacaktır. Ayrıca alkolden, tütünden, aşırı kafeinden, yüksek cıvalı balıklardan, pişmemiş etlerden ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durmanız gerekir.
  • Düzenli spor: gebelikte spor yapmak güvenlidir. Eğer çok bulantılı veya yorgun hissetmiyorsanız, kaslarınızı güçlendirmek için biraz spor yapabilirsiniz.
  • Bedeninizi dinleyin: bebek yapmak zor bir iştir! Bu nedenle yorgun hissederseniz dinlenmeye vakit ayırın.
  • Sabah bulantılarına çözüm arayın: sabah bulantılarını azaltmanın pek çok yolu vardır ancak hepsi herkeste işe yaramayabilir. Sizi rahat ettirecek şeyler konusunda doktorunuza danışmayı unutmayın.
  • Zika olan bölgelerden uzak durun.

Beşinci Hafta Gebelikte Cinsel İlişki

Gebeliğinizin herhangi bir anında cinsel ilişki güvenlidir. Bazı kadınlarda bu aşamada cinsel istekte artış olur. Ancak sabah bulantıları gibi problemler bu istekte azalmaya da sebep olabilirler.

Bazı kadınlarda ilişkiden sonra hafif bir lekelenme görülebilir. Bunun sebebi rahim ağzının daha hassas ve damarlı hale gelmesidir. Lekelenme devam etmediği sürece endişe edecek bir şey yoktur.

Leave A Comment

Create your account