Gebeliğin son adetinizin ilk gününden itibaren sayıldığını muhtemelen duymuşsunuzdur. Doktorların bunu yapma amacı, tam olarak döllenme gününü ölçmenin çok zor olmasıdır. Yani birinci haftada aslında tam olarak hamile olmasanız da, bedeniniz bu iş için hazırlanmaktadır.
Bu hafta gebeliğin ilk haftası olarak tanımlansa da, aslında bu haftayı adet olarak geçirdiniz. Bebeğiniz muhtemelen gebeliğin ilk iki haftası boyunca henüz gebeliği başlatmamış olacaktır.
Fakat bununla birlikte gebeliğin ilk haftasının tam olarak gebe kaldığınız günden itibaren sayılmadığından bahsetmiştik. Bu nedenle doktorunuzun hesabına karşılık gerçek döllenme günü muhtemelen yumurtlamadan iki hafta sonrası olacaktır.
Hamilelik bu şekilde hesaplanır çünkü tam olarak ne zaman yumurtladığını çoğu kadın takip etmez veya bilmez, bu bilinse bile bebeğin tam döllenme zamanını bilmek de zordur. Dolayısıyla muhtemelen hamile olduğunuzu keşfettiğiniz ve adetin geciktiği dönemde bebeğiniz zaten 4 haftalık olacaktır.
Birinci Hafta Gebelik
Doktorunuzun hesabına göre olan birinci haftada henüz karnınızda bir bebek yoktur. Bu dönemde yumurtanız hala yumurtalıkta olgunlaşmaktadır. Burada bulunan yumurtalardan her ay bir bazen de iki tanesi olgunlaşarak serbest kalacaktır ve gebelik için hazır bulunacaktır.
Birinci Hafta Gebelikte Bebeğin Boyutu
Henüz boyu ölçülecek bir bebek olmamasına karşın bedeniniz kendini gebelik için hazırlamaktadır. Yumurta kadın bedenindeki en büyük boyutlu hücredir ve gebeliğin ilk haftasında olgunlaşmaya başlar.
Buna ovaryen döngü adı verilir ve gebeliğin ilk günlerinde foliküler aşamaya gireceksiniz. Bu aşamanın başları adetinizin başlangıcına denk gelir. İlk olarak FSH hormonu olgunlaşmamış foliküllerin yumurtlamaya hazırlanmalarını sağlar.
Döngünüzün beşinci ile yedinci günlerinde bir yumurta dominant hale gelir. Dominant yumurtanın kan takviyesi genelde daha iyidir ve daha fazla östrojen üretir. Östrojen rahim dokusunun kalınlaşmasına da yardımcı olur.
Foliküler aşamada dominant yumurta olgunlaşır ve sonra döllenmeyi bekler.
Birinci Hafta Gebelikte Fetal Gelişim
Henüz döllenme olmadığından dolayı bir fetal gelişim yoktur. Ancak yine de daha sağlıklı bir gebelik için çalışmanıza da bir mani yoktur.
Yumurtanız ve babanın spermi gebelik için hazırlanıyor. Sağlıklı bir gebelik temel olarak her birinde 23 kromozom bulunan bu iki hücrenin kalitesine bağlıdır. Bu 23 kromozom sizin ve partnerinizin genetik bilgilerini taşır. 46 kromozom olarak bir araya geldiklerinde bir bebeğiniz olur.
Birinci Hafta Gebelikte Bedeniniz
Gebeliğinizin ilk haftasında henüz bebek öncesi son adetinizi yaşıyor olursunuz. Tahmini gebelik tarihiniz son adetinizin ilk gününden itibaren sayıldığından teknik olarak gebeliğinizin ilk günü de son adetinizin ilk günü olacaktır.
Bugünlerde bedeniniz geçen ayın yumurtasından ve rahim dokusundan kurtulmak için uğraşacaktır. Özellikle gebeliğin ilk iki gününde, yani adetin ilk iki gününde, yoğun bir adet kanaması yaşanır. Bu durum bedeninizin yeni döngüye hazırlanmasını sağlar.
Adetiniz sona erdiğinde yeni yumurta olgunlaşmaya hazır olacaktır ve rahim dokusu tekrar kalınlaşacaktır. Döllenmiş yumurta daha sonra kendini bu dokuya tutturarak gelişmeye başlayacaktır.
Birinci Hafta Gebelikte Karın
Gebeliğin ilk haftasında, hatta diğer bir kaç hafta boyunca herhangi bir hamilelik göbeğiniz olmayacaktır. Bu haftada henüz adet gördüğünüz için hormonal değişimlerin size biraz şişkin hissettirmesi ve ödem birikimi olması mümkündür. Bazı kadınlar bu dönemde adet sancıları ve karın bölgesinde gerginlik de hissedebilirler.
Birinci Hafta Gebelik Belirtileri
Henüz döllenme olmadığı için henüz bir gebelik belirtisi yaşamanız olası değildir. Fakat pek çok kadın için gebeliğin ilk belirtisi genelde birinci ayda gelen adet gecikmesidir. Fakat gebeliğin ilk günlerinde bazı menstrüel belirtiler de yaşayabilirsiniz. En yaygınları şöyle:
- rahim sancıları
- memelerde gerginlik
- bel ağrısı
- baş ağrısı
- ruh hali değişimler
- sivilceler
- yorgunluk
- ishal veya kabızlık
Birinci Hafta Gebelikte Ultrason
Gebeliğin ilk haftasında bir ultrason görüntüsüne ihtiyaç yoktur. Ancak doktorunuz gebelik öncesi kontrol olarak veya bir zorluk yaşıyorsanız bu sorunu tespit etmek için ultrason kullanabilir. Bu noktada gebe kalmanızı zorlaştırabilecek anatomik problemler, örneğin fibroidler veya polikistik over sendromu gibi problemler tespit edilebilirler.
Birinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı
Eğer gebe kalmak için çaba gösteriyorsanız, gebelik ihtimalinizi arttırabilmek için devreye alabileceğiniz pek çok yaşam tarzı değişikliği bulunuyor. Bu alışkanlıklardan bazıları şöyle:
- Sağlıklı beslenme: Özel bir doğurganlık diyeti bulunmuyor ancak daha sağlıklı beslenmek daha hızlı gebe kalmanıza yardımcı olacaktır. Yani yeşillikler, su ürünleri, kuruyemişler, kompleks karbonhidratlar ve bol su alımı bedeninizin sağlıklı bir gebelik için hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
- Belli maddelerden kaçınma: Teknik olarak henüz gebe olmasanız da, alkolden, tütün ürünlerinden, fazla kafeinden, basit karbonhidratlardan, trans yağlardan ve çevresel kirleticilerden uzak kalmak sağlıklı bir bebek ihtimalinizin artmasını sağlayacaktır.
- Spor yapmak: Bebek sahibi olmak istediğinizde sağlıklı olmak için asla geç değildir. Bebekten önce sağlıklı bir kiloya dönmek için spor iyi bir yoldur.
- Yeterince uyumak: Çalışmalara göre yeterince uyuyamayan kadınların gebe kalmakta biraz daha zorlandıkları görülmektedir.
Birinci Hafta Gebelikte Cinsel İlişki
Çoğu kadın adet süresince doğurganlık penceresi içerisinde değildir ve bu nedenle gebeliğin ilk haftasında henüz yumurtlamadan 14 gün uzakta olacaksınız.
Spermler rahim boşluğunda 5 güne kadar yaşayabiliyorlar ve bu nedenle yumurtlamadan bir kaç gün önce cinsel ilişki yaşamak bile gebelik ile sonuçlanabilir. Gebe kalmaya karar verdiğinizde kayganlaştırıcı kullanmaktan kaçının. Bazı kayganlaştırıcılar vajinanın pH değerini değiştirirler ve spermlerin yüzmeleri daha zor olur.
Doktorunuza Sorulacaklar Nelerdir?
Eğer bebek için denemelere başlamaya karar verdiyseniz, gebelik öncesi doktor kontrolüne gitmeniz uygun olacaktır. Doktorunuz gerekli yaşam tarzı değişimleri konusunda bilgi verecektir. Ayrıca almanız gereken vitamin takviyeleri ve tahmini doğum tarihinizi hesaplamanın yolunu da gösterecektir. Eğer döngünüzü takip ediyorsanız, bu bilgi doktorunuza tarihleri belirleme konusunda yardımcı olur.
Hamilelik temel olarak 3 döneme ayrılır ve her biri 13 haftadan biraz daha fazla sürer. Bebekler genelde 39-40 hafta civarında doğarlar ancak ikiz bebeğiniz varsa komplikasyonlardan kaçınmak için genellikle otuz sekizinci hafta yeterli görülür. Döngünüzü takip etmek, doktorunuzun bu konularda daha kolay karar vermesine yardımcı olacaktır.