Dokuzuncu hafta gebelikte büyük değişimlere de gebe olduğunu söylenebilir. Bebeğiniz artık bir fetüs halini aldı. Bu haftadan önce bir embriyo olarak görülüyordu ama fetüs haline gelmesi, daha büyük ve güçlü hale geldiğini gösteriyor. İlk trimesterin sonuna doğru hızla yaklaşıyorsunuz ve bebeğiniz artık bir kurbağa yavrusu gibi değil, yavaş yavaş bir çocuk gibi görünmeye başladı.
Dokuzuncu haftada tüm temel organları gelişmeye başlıyor ve yüz hatları biraz daha tanınabilir düzeyde. Henüz karnınız olmayabilir ancak birazcık gebeliğinizi göstermeniz de mümkün. Özellikle sıkı kot pantolonlarınızın bu dönemde yavaştan fazla sıkı hale geldiklerini görebilirsiniz. Ayrıca dokuzuncu haftada hamilelik belirtilerini yaşamaya devam etmek de normaldir ve bunlar ilk trimester boyunca devam edecekler.
Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bebeğiniz
Bu hafta bebeğiniz bir fetüs olduğundan biraz daha bebek gibi görünüyor. Dokuzuncu hafta gebelikte 16-18 mm boyuta sahip ve ağırlığı da 3 gram kadar. Kuyruğu kayboldu ve insansı özellikleri daha belirgin hale geliyor. El ve bacaklarındaki eklemleri bükülebilir, meme uçları ve tüy folikülleri gelişiyorlar. Dilinde tat almasını sağlayan yapılar oluşuyorlar ve ayrıca diş etlerinde ilk dişleri yavaştan oluşmaya başladılar.
Dokuzuncu Haftada Bebek Ne Kadar Büyük?
Bu hafta bebeğiniz bir yeşil zeytin veya vişne kadar büyük. Gebeliğin geri kalanında hızlıca kilo alması için tüm fizyolojik süreçler de çalışıyorlar.
Dokuzuncu Haftada Fetal Gelişim
Dokuzuncu haftada karnınızın içinde olup biten çok şey var. Henüz ultrasonla cinsiyetini belirlemek için çoke rken ancak üreme organları bu hafta gelişmeye başlayacaklar.
Diğer organlar da bu dönemde büyümeye devam edecekler. Bebeğin kalbi artık dört odacıklı ve sesli ve açık bir şekilde atıyor. Artık kasları gelişmeye başladı ve kol ile bacaklarını hareket ettirmesi mümkün.
Dokuzuncu hafta gebelikte bebeğinizin yüzü biraz daha belli olmaya başladı ve göz kapakları ile küçük bir burnu var. Kulakları da yerlerine geçiyorlar ve biraz daha belirginler. Ağzında ise tat alma organları ve dişleri şekil almaya başlıyorlar.
Kollar ve bacaklar da daha uzun hale geliyorlar. Artık parmakları daha uzun ve uçları daha geniş. Buralarda daha sonra parmak izleri oluşacak. Bebeğiniz şimdi hareket ediyor ancak bu hareketleri ilerleyen dönemlere kadar fark etmeniz mümkün olmayacak.
Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bedeniniz
Bu noktada hamileliğinizin üçüncü ayına giriyorsunuz ve bu noktaya kadar zaten çok şey değişti. Karnınızın içinde plasenta şekil almaya başlıyor. Tamamen oluştuğu zaman bebeğe besin ve oksijen verecek.
Tüm değişimin sadece rahminizde olduğunu düşünebilirsiniz ancak durum pek de öyle sayılmaz. Bedeniniz de hormonların etkisi nedeniyle pek çok metabolik değişim geçiriyor. Bunlar arasında daha düşük kan şekeri ve daha düşük tansiyon da bulunuyor.
Dokuzuncu Hafta Gebelikte Karnınız
Bu haftadan önce muhtemelen gebe olmadığınız halinizle aynı görünüyordunuz. Ama dokuzuncu haftada muhtemelen biraz kilo alacaksınız ve bu nedenle sıkı kıyafetleriniz rahatsızlık verebilirler.
Aynı zamanda hafif bir karnınız olması mümkün ama çoğu kişide olmaz. Alt karın bölgenizin daha sıkı hale gelmeye başladığını fark edebilirsiniz. Bu sizin rahminizdir ve gelişen bebeği karşılamak için genişleme çabasında.
Sabah bulantılarının gebeliğin erken döneminde kilo vermeye sebep olabileceğini biliyoruz ancak yine de kilo almanız da mümkün. Hatta bulantılar devam ederse biraz daha kilo verebilirsiniz ve endişe edecek bir şey yok. Fakat yine de bu değişimler hakkında doktorunuzla konuşun.
Dokuzuncu Hafta Gebelik Belirtileri
Dokuzuncu hafta gebelik belirtileriniz muhtemelen önceki haftalara benzer olacaktır. Bekleyebileceğiniz bazı belirtiler şöyle:
- Sabah bulantıları: 9 hafta gebelikte biraz bulantınız olması normal. Ancak ilk trimesterin sonlarına geldikçe bu azalacak.
- Yorgunluk: Bu aşamada biraz yorgun hissedebilirsiniz. Çünkü bedeniniz bebeğinizin gelişimi için çok enerji harcıyor ve bu nedenle sabahları yataktan kalkmakta zorlanabilirsiniz.
- Memelerde şişkinlik: Memeleriniz patlayacakmış gibi gelebilir. Hormonlar büyümelerine sebep oluyorlar ve bu da rahatsızlık verebiliyor.
- Sık idrara çıkma: Hormonal değişimler ve mesane üzerindeki fazladan baskı daha fazla tuvalete çıkmanızı gerektirebilir.
- Sindirim belirtileri: Progesteron hormonu sindiriminizi yavaşlatıyor ve bu da şişkinlik ile hazımsızlığa sebep olabilir. İlk trimesterde mide yanması da çok yaygındır.
- Burun tıkanması: Sürpriz görünebilir ancak hormonlar mukus üretimini arttırırlar. Bu da burnunuzun tıkanmasına ve akmasına sebep olabilir.
- Baş ağrıları: Hormonal değişimlerin bir diğer etkisi ise bu dönemde baş ağrılarının çok yaygın olmasıdır.
Dokuzuncu Haftada Ultrason Gerekir mi?
Eğer gebeliğiniz yüksek riskli değilse, doktor ultrasonunuzu 8-12 hafta aralığında uygulayacaktır. Bu nedenle ilk ultrasonunuzu bu ara olabilirsiniz.
Ultrason muhtemelen transvajinal olarak uygulanacak ve böylece dış gebelik gibi bir problem olmadığını onaylanabilecektir. Bebeğiniz ultrasonda biraz daha fasulye gibi görünecek ve kalp atışları da olacaktır.
Bebeğin dış cinsel organları gelişim halinde olmalarına karşın doktorun bunları ultrasonla tespit etmesi zordur. Eğer özellikle ileri anne yaşından dolayı yüksek riskli bir hamileliğiniz varsa, doktor daha kapsamlı bir tarama isteyebilir.
İlk trimesterde ultrason ve kan testleri ile genetik anormalliklere dair riskler değerlendirilirler.
Dokuzuncu Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı
Bazı yaşam tarzı değişimleri dokuzuncu haftada yaşayabileceğiniz bazı belirtilerin hafiflemesine ve daha iyi hissetmenize yardımcı olabilirler:
- Atıştırmalıklarınız yanınızda olsun: Mideniz muhtemelen biraz bulanıyor ve küçük öğünleri tüketmesi daha kolay geliyordur. Bu nedenle enerjinizi arttırmak için sağlıklı bir atıştırmalığı yakınlarda tutun ve kötü hissettiren büyük öğünlerden kaçının.
- Spor rutininize devam edin: Çalışmalara göre hamileliği esnasında kalp ritmlerini sporla arttıran kadınların doğumları daha kısa sürüyor. Bu nedenle yüzme, tempolu yürüyüş gibi hamileliğe uygun egzersizler yapabilirsiniz ama bunların düzenli olmaları önemli.
- Rahat kıyafetler giyin: Sıkı kıyafetleriniz artık fazla sıkı gelebilirler. Bu nedenle rahatsız ediyorsa onları giymekten kaçının ve esnek, havadar kumaşlardan oluşan şeyler giyin.
- Su için: Sağlıklı beslenmenin yanında bol sıvı almanız da baş ağrılarına, baş dönmesine, kabızlığa ve şişkinliğe yardımcı olacaktır.
- Mümkün oldukça dinlenin: Dokuzuncu haftada yorgun hissetmeniz çok normaldir. Gün içerisinde biraz kestirin veya rahatlayın, böylece enerjinizi yüksek tutabilirsiniz.
Dokuzuncu haftada cinsel ilişki tamamen güvenlidir ve hatta doğuma kadar da güvenli kalacaktır. Ancak bu noktada günün herhangi bir kısmında gelebilecek bulantılar sorun oluşturabilirler. Ayrıca memelerdeki gerginlik de biraz rahatsızlık verebilir ve bu nedenle partnerinizle konuşun.
Bazı kadınlar ilk trimesterde libidolarının arttığını belirtiyorlar ve bu nedenle bulantılar olmadığında bunun keyfini çıkartmayı unutmayın.