Döllenme Hissedilir mi?

Döllenme, yumurta ile spermin bir araya gelmesiyle gerçekleşen bir süreçtir. Gebeliğin başlamasını sağlayan bu süreç genelde son adetin ilk gününü takip eden iki haftalık süreçte gerçekleşmektedir.

Döllenmenin hissedilip hissedilmeyeceğini anlamak için öncelikle döllenmenin ne olduğuna ve ne zaman gerçekleşeceğine ve daha sonra gebeliğin ilk belirtilerine değinmek gerekir. Döllenmeye ve gebeliğe dair merak ettiklerinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Döllenme Nedir?

Döllenmenin gerçekleşmesi için öncelikle yumurtlamanın meydana gelmesi gerekir. Yumurtlama, kadının adet döngüsünün uzunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte genelde son adetin ilk gününün üzerinden iki hafta geçmesiyle gerçekleşir.

Gebelik haftaları sayılırken son adetin ilk günü, gebeliğin başlangıcı olarak kabul edilir. Ancak aslında gebelik adet sona erdikten sonraki günlerde meydana gelir.

Süreci daha iyi anlamak için örnek bir tarih vermek faydalı olabilir. Örneğin, son adetiniz 1 Haziran’da başladıysa, döllenme 14 Haziran’da gerçekleşmiş olsa dahi gebeliğin başlangıcı 1 Haziran olarak kabul edilir.

Döllenme için spermin genelde cinsel ilişki yoluyla vajinaya girmesi gerekir. Sperm, rahim ağzından geçip fallop tüplerine ilerlediğinde yumurtayla karşılaşır ve burada döllenme gerçekleşir. Döllenme gerçekleştikten sonra yumurta fallop tüplerinden aşağı ilerleyip rahme ulaşarak rahim içi tabakaya tutunur.

Döllenmiş yumurta, tutunma ya da yerleşme gerçekleştikten sonra embriyo olarak isimlendirilir. Gebeliğin dokuzuncu haftasına gelindiğinde ise anne karnındaki bebek doğuma kadar fetüs olarak isimlendirilir.

Cinsel İlişkiden Sonra Gebelik Belirtileri

Gebelik belirtileri bazı kadınlarda gebeliğin başlarında ortaya çıkabilmekle birlikte hemen bir şey hissetmemeniz de normaldir. İlişki sonrası görülen lekelenme ya da vajinal akıntıda görülen artış gibi belirtiler genelde gebelikle ilgili değildir.

Cinsel ilişkiden birkaç gün sonra yaşanan belirtiler genelde gebe olunduğunu göstermez. Özellikle PMS belirtileri yaşayan kadınlar, bu belirtileri gebelikle karıştırabilmektedir. Bu nedenle gebeliğin erken belirtileri ve bunların ne zaman ortaya çıkabileceği konusunda dikkatli olmanız, gebe olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir.

Cinsel ilişki sonrası gebe olup olmadığınızı merak ediyorsanız, döllenmiş yumurtanın rahim içi tabakaya tutunduğunu gösteren yerleşme belirtilerine aşağıda göz atabilirsiniz.

Kanama

Yerleşme kanaması, kadınların tümünde rastlanan bir belirti olmamakla birlikte kadınların yaklaşık yüzde 25’inin ilk trimesterde kanama yaşadığı düşünülmektedir. Yerleşme kanaması genelde adet görülmesi gereken tarihte gerçekleştiği için adet kanamasıyla karıştırılabilmektedir. Yerleşme kanamasını adet kanamasından ayıran özellikler şu şekildedir:

  • Yerleşme kanaması genelde açık pembe ya da kahverengidir
  • Yerleşme kanaması kan akışı yerine lekelenme şeklindedir

Yerleşme kanaması nedeniyle lekelenme olduysa bu durumun birkaç saat ila birkaç gün sürdüğünü fark edebilirsiniz. İç çamaşırınızda birkaç damla pembe ya da kahverengi akıntı görüyor ve tampon ve hijyenik ped kullanmaya ihtiyaç duymuyorsanız, gebe kalmış olabilirsiniz.

Kramp

Gebeliğin ilk dönemlerinde hormonlarda yaşanan değişimler kramplara yol açabilir. Kramplar ve karında görülen hassasiyetin genelde yerleşme döneminde meydana geldiği düşünülmektedir. Yerleşme sırasında görülen krampları adet sancılarının daha hafif versiyonu olarak düşünebilirsiniz.

Akıntı

Yerleşme gerçekleşirken servikal mukusta da birtakım değişiklikler meydana gelebilir. Yumurtlama döneminde şeffaf ve yapışkan olan akıntı genelde yerleşmeyle birlikte daha yoğun dokulu bir hale gelir.

Gebeliğin başlarında progesteron ve östrojende yaşanan artış mukusun daha da yoğun hale gelmesine ve renginin beyaz ya da sarı olmasına neden olabilir.

Bununla birlikte servikal mukusta yaşanan değişimler hormonlar, stres ve cinsel ilişki gibi pek çok nedenden kaynaklanabileceği için doğrudan gebelikle bağlantılı olmayabilir.

Şişkinlik

Gebeliğin başlarında progesteronun yükselmesiyle birlikte sindirim sistemi yavaşlamaya başlar. Bu da karnınızda şişkinlik hissetmenize neden olabilir. Şişkinlik, sık görülen adet belirtileri arasında da yer almaktadır. Bunun nedeni yine progesteron hormonunun yükselmesinden kaynaklanmaktadır.

Göğüslerde hassasiyet

Yerleşme sonrası hCG, östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu da göğüslerde şişkinlik ve hassasiyete neden olabilir. Pek çok kadın adet öncesi göğüslerde şişkinlik yaşasa da gebeliğin başlarında bu şişkinlik daha belirgin olabilir.

Mide bulantısı

Gebelikte en sık rastlanan belirtilerden biri olan mide bulantısı, progesteron hormonunun yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu belirti genelde gebeliğin 4 ila 5. haftalarında, yani adet olmanız gereken zamandan sonra ortaya çıkmaktadır.

Ruh halinde değişimler

Gebelikte hCG’nin yanı sıra östrojen ve progesteron hormonlarının yükselmesiyle birlikte ruh halinizde değişimler olduğunu fark edebilirsiniz. Bu dönemde her zamankinden daha sinirli ya da huzursuz olmanız mümkündür.

Gebelik Testi Ne Zaman Pozitif Olur?

Evde yapacağınız gebelik testinde gebe olup olmadığınız hCG hormonuna bakılarak belirlenir. HCG hormonu, döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunmasından 6 ila 14 gün sonra idrarda tespit edilebilecek seviyelere ulaşır. Bu nedenle gebelik testi yapmak için adetinizin gecikmesini beklemeniz, testten alacağınız sonucun daha doğru olmasını sağlayacaktır.

Gebelik testini çok erken yapmanız, yalancı negatif sonuç almanıza neden olabilir. HCG hormonu vücudunuzda salgılanmaya başlanmasına rağmen yeterli seviyelere ulaşamazsa idrarda gebelik testiniz yalancı negatif çıkabilir.

Evde gebelik testleri bazen yalancı negatif sonuç verebildikleri gibi yalancı pozitif sonuç da verebilirler. Bu durum genelde testi yanlış yapmak ya da kimyasal gebelik gibi şeylerden kaynaklanır. Böyle bir durumda emin olmak için doktora giderek kanda gebelik testi yaptırabilirsiniz.

Gebelik Şansını Arttırmak için Neler Yapılabilir?

Gebelik için kısaca şunların gerçekleşmesi gerekir:

  • Yumurtalıklar yumurta bırakmalı ve yumurta fallop tüplerine ilerlemelidir.
  • Spermin kadının vücudunda yumurtlama öncesinde, sırasında ya da sonrasında bulunmalıdır.
  • Yumurta ve spermin döllenme için bir araya gelmelidir.
  • Döllenme sonrası yumurtanın rahim içi tabakaya tutunarak embriyo haline gelip sonrasında fetüse dönüşmelidir.

Gebelik için sırasıyla yukarıdaki adımlar gerçekleşmekle birlikte gebelik şansınızı arttırmak için adet döngünüzü anlamanız ve doğurganlık pencerenizi bilmeniz önemlidir. Adet döngünüzde doğurgan olduğunuz dönemde cinsel ilişkiye girmeniz, gebelik şansınızın artmasına yardımcı olacaktır.

Gebe kalma şansınızı arttırmak için yumurtlamadan beş gün öncesinden başlayarak ilişkiye girebilirsiniz. Bununla birlikte gebelik şansınız en fazla yumurtlamadan hemen önce olacaktır.

28 günlük adet döngüsü olan kadında yumurtlama genel olarak son adetin ilk gününden 14 gün sonra gerçekleşir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda ise yumurtlama günü farklılık gösterebilir. Bunun için vücut sıcaklığını, servikal mukusu ve vücudunuzda fark ettiğiniz diğer belirtileri izlemeniz önemlidir.

Ne zaman yumurtladığınızı tahmin etmek için ovulasyon kitleri de kullanabilirsiniz. Bu kitler, idrardaki hormonları ölçerek çalışmakta ve yumurtanın ne zaman bırakılacağına dair fikir vermektedir.

Doğurganlık pencerenizi belirlemek zor geliyorsa her hafta, haftanın 2-3 günü ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede yumurtlama gerçekleşeceği zaman vücudunuzda sperm bulunmuş olacaktır.

Özet Olarak

Gebelik belirtileri, yumurtanın döllenmesiyle birlikte ortaya çıkmadığı için döllenme anını hissetmeniz mümkün değildir. Ancak yumurta döllendikten sonra rahim içi tabakaya tutunmasıyla birlikte ortaya çıkan yerleşme belirtilerini hissetmeniz mümkün olabilir.

Yerleşme, yumurtlamadan sonra 6 ila 12 gün içerisinde meydana gelmektedir. Bu dönemde yerleşme kanaması adı verilen lekelenmeyi yaşayabilir veya karın ağrısı ile mide bulantısı gibi belirtiler yaşamaya başlayabilirsiniz.

Gebelik belirtileri, adet öncesi belirtilerle karıştırılabildiği için gebe olduğunuzu anlamanızın en iyi yolu test yapmak olacaktır. Bunun için isterseniz evde gebelik testi yapabilir ya da kanda gebelik testi için doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.

Kaynaklar

Dix, Megan R. “What Are the Signs That Implantation Has Occurred?” Healthline, 17 July 2019, www.healthline.com/health/implantation-signs.

Marcin, Ashley. “How Long Does It Take to Get Pregnant After Having Sex?” Healthline, 23 Jan. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/how-long-does-it-take-to-get-pregnant-after-sex.

Smith, Lori Msn. “Your Pregnancy at Week 3.” Medical News Today, 25 Sept. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/296751.

Leave A Comment

Create your account