Dördüncü Hafta Gebelik

Dört haftalık gebelikte doğum yapmanıza henüz hayli uzun bir zaman vardır. Ancak gebeliğinizin ilk ayının geçmiş olması da önemli bir dönüm noktasıdır. Önünüzde bazı zorlayıcı zamanlar ve beklenmedik deneyimler var ve bu nedenle durumunuzun ne olduğuna kısaca bir göz atacağız.

Şimdiye değin bir yumurta yumurtalıklardan salındı, fallop tüplerine geldi, burada bir spermle tanışıp birleşti. Sperm onun içine girdiğinde, yumurtanın yapısı başka bir spermin giremeyeceği şekilde dönüşüm geçirdi. Döllenmiş yumurta aktif olarak bölünmeye başlar ve bir kaç gün içerisinde fallop tüplerinden rahme gelir. Bu dönemde bir kaç yüz hücreden oluşan blastokist adı verilen küçük bir top durumundadır.

Bu önemli haftada yerleşme olur ve embriyo rahmin onu çeken dokusuna kendisini yapıştırır. Daha sonrasında embriyo gelişime devam eder ve daha büyük hale gelir, doku ve yapıları oluşturmaya başlar.

Pek çok kadın hamile olduğunu dördüncü haftada öğrenir. Test kitiniz adet gecikmenizin sonrasında iki tane çizgi göstererek size hamile olduğunuzu anlatacaktır. Dördüncü hafta embriyonik dönemin başlangıcını ifade eder.

Dördüncü Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Dördüncü Haftada Bebek Ne Kadar Büyüktür?

Bu aşamada embriyo ancak bir tohum boyutundadır. Daha sonra organlara dönüşecek olan 2 hücre katmanı halindedir. Dördüncü haftanın sonunda boyutu yaklaşık olarak 2 mm kadardır.

Dördüncü Hafta Gebelikte Bebeğin Gelişimi

Gebeliğinizin bu önemli aşamasında embriyo rahim duvarında gelişir ve büyür. Dış hücreler sizin dolaşım sisteminize bağlanırlar ve iç hücreler ise 3 ayrı katman haline gelirler:

  • İç katman akciğerler, mide, sindirim sistemi ve mesane olur
  • Orta katman kalp, damarlar, kaslar ve kemikler olur
  • Dış katman beyin ve sinir sistemi, ayrıca deri ve tırnaklar haline gelir

Gebeliğin bu ilk aşamasında embriyo küçük bir keseden besin alır. Fakat daha sonrasında amniyotik kesenin dış kısmından bir plasenta gelişir ve embriyonun etrafını saran kese, büyüyen bebek için besin sağlamaya başlar.

Bu dönemde bebeğin yüzü oluşmaya başlar: gözleri için büyük ve koyu renkli halkalar, ayrıca ağız, alt çene ve boğaz gelişim gösterir. Kan hücreleri oluşmaya başlarlar ve dolaşım başlar.

Dördüncü Hafta Gebelikte Bedeniniz

Hamileliğin dördüncü haftasında bedeninizde herhangi bir his veya belirti görmeyebilirsiniz. Çoğu kadın için, özellikle de adet döngüsü düzenli olanlarda, gebeliğin ilk işareti adet gecikmesidir. Gebeliği onaylamanın en iyi yolu evde veya bir klinikte test yaptırmaktır.

Bazı kadınlar yerleşmenin olduğu zamanda hafif bir kanama veya lekelenme görürler. Siz farkında olmasanız da rahimde amniyon kesesi ve plasenta gelişmektedir ve sonrasında bebeğe oksijen ve besin sağlayacaktır.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde, gebeliğinizin başlangıcı son adetinizin ilk günü olacak şekilde belirlenecektir. Bu noktadan itibaren 40 haftalık bir süre başlayacaktır. Ancak doktorunuz bu hafta değerlendirmesini sonraki ultrasonlarda güncelleyebilir.

Dört Hafta Gebelikte Karın

Muhtemelen hala gebe gibi görünmüyorsunuz ve bu nedenle bir karnınız da yok. Çoğu ilk gebelikte bu durum on ikinci haftaya kadar kendini pek belli etmez. Eğer geçmişte gebelik yaşadıysanız, rahim ve karındaki kasların esnemesinden dolayı gebeliğiniz daha erken dönemde belli olabilir.

Dördüncü Haftada Gebelik Belirtileri

Eğer adet döngünüz düzenliyse, gebeliğin ilk işareti muhtemelen adetinizin gecikmesi olacaktır. Ancak adet gecikmesinin pek çok başka sebebi de olabildiğinden emin olmanın tek yolu gebelik testi yapmaktır.

Ayrıca erken gebelik döneminde aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilirler:

  • bulantı ve kusma
  • sıradışı yorgunluk
  • memelerde gerginlik
  • sık idrara çıkma

Dördüncü Haftada Ultrason Gerekir mi?

Dördüncü hafta ultrason için biraz erken bir dönemdir. Genelde ilk taramalar 8-14 hafta civarında yapılırlar ve sonrasında 18-21 hafta aralığında da bir tane daha olur.

Dördüncü Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Gebeliğiniz sizin için zorlu bir zaman olabilir fakat sağlıklı bir yaşam tarzını takip etmeye dikkat etmelisiniz. Böylece kendiniz ve bebeğiniz için doğuma kadar en iyi desteği elde edebilirsiniz. Beslenmenizde sebzeler ve meyveler gibi önerilen gıda gruplarından hepsi bulunmalıdır. Ayrıca her gün bol miktarda su içmelisiniz.

Günde sadece 300 fazladan kaloriye ihtiyacınız vardır ve bu nedenle çok fazla yemeniz gerektiğini düşünmeyin. Ayrıca bulantı ve kusmadan dolayı iştahınız azalırsa bundan da korkmayın. Bebeğiniz her halükarda ihtiyacı olan besinleri alacaktır.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece gebeliğinizde cinsel hayatınıza da normal şekilde devam edebilirsiniz.

Leave A Comment

Create your account