Evde hamilelik testleri, idrardaki hCG’yi ölçerek çalışan testlerdir. Talimatlara uygun bir şekilde kullandığında yüzde 100’e yakın doğru sonuç veren bu testlerde hamile olmanız halinde çizgi belirmektedir. Ancak bu çizgi bazen silik çıkabilmekte ve bu nedenle sonucun negatif mi yoksa pozitif mi olduğu konusunda kafa karıştırabilmektedir.
Normalde hamilelik testlerinde tek çizgi negatiftir ve hamile olmadığınız anlamına gelmektedir. Çift çizgi ise sonucun pozitif olduğunu, yani hamile olduğunuzu gösterir. Sonuç penceresinde silik çizgi olması halinde ise hamile olup olmadığınızı bilemeyebilirsiniz.
Hamilelik testinde silik çizgi görmek sık rastlanan bir durum olmamakla birlikte bunun ardında bazı sebepler bulunmaktadır. Hamilelik testine dair merak ettiklerinizi ve testte silik çizgi çıkmasının anlamını bu yazıda okuyabilirsiniz.
Evde Hamilelik Testi Nasıl Yapılır?
Hamilelik testinde silik çizginin anlamına geçmeden önce hamilelik testinden ve nasıl yapacağınızdan kısaca bahsetmek faydalı olacaktır. Bu testler genelde adet geciktikten sonraki gün doğru sonuç vermektedir. Bunun nedeni döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunmasından sonra plasentanın oluşmasıyla hCG hormonunun üretilmesinden kaynaklanmaktadır.
Hamileliğin başlarında hCG yoğunluğu her 2-3 günde bir iki katına çıkarak artmaya devam eder. Bu nedenle vücudunuzda yeteri kadar hCG üretilmiyorken test yapmanız halinde idrarınızdaki hCG’nin tespit edilmesi zor olacaktır.
Adet döngüsü içerisinde yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği aydan aya değişiklik gösterebileceği için döllenmiş yumurtanın rahim içine ne zaman tutunmuş olduğundan emin olamazsınız. Bu da hCG’nin ne zaman üretilmeye başlandığını ve ne zaman tespit edilebilir düzeylere çıkacağını etkileyecektir. Özellikle adet düzensizliği yaşayan kadınlar adet görmeleri gereken zamanı hesaplamada zorluklar yaşayabilir.
Hamilelik testlerinin çoğunda test çubuğunu idrar akışına tutmanız gerekir. Bazı testlerde ise çubuğu içerisinde idrar olan kaba koymanız gerekebilir. Test çubuğunda birkaç dakika sonra bir ya da iki çizgi, artı ya da eksi işareti veya “hamile” ya da “hamile değil” gibi işaretler belirecektir.
Testin sonuçlanmasını ne kadar bekleyeceğinizi talimatlarda görebilirsiniz. Bazı testlerde aynı zamanda testin çalıştığını gösteren kontrol çizgisi vardır. Testi yaptığınızda bu çizgi belirmezse test düzgün bir şekilde çalışmadığı için yeni bir kit alıp yeniden test yapmanız gerekir.
Hamilelik testlerinin hassasiyeti üreticiden üreticiye değişebilir. Yani bazı testler idrarda daha düşük düzeylerdeki hCG’yi tespit edebilirken bazı testlerde idrardaki hCG’nin daha yüksek olması gerekebilir.
Hamilelik Testinde Silik Çizgi Neden Olur?
Hamilelik testinde silik çizgi çıkmasının nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
Hamilelik
Hamilelik testi yapıp silik çizgiyle karşılaştıysanız, hamile olabilirsiniz. Hamile kalan kadınların bir kısmı testten sonra belirgin bir ikinci çizgiyle karşılaşırken bazıları ise silik bir çizgiyle karşılaşabilmektedir. Silik çizginin nedeni hCG hormonunu seviyelerinin düşük olmasından kaynaklanabilmektedir.
Hamilelik gerçekleştiğinde vücutta hCG hormonu üretilmeye başlanır. Bu hormon hamilelik ilerledikçe daha fazla salgılanır. Evde hamilelik testleri, idrarda hCG hormonunu tespit ederek çalışır. Bu nedenle idrarınızda hCG olması halinde testiniz pozitif çıkacaktır. Vücudunuz ne kadar fazla hCG üretiyorsa idrarınızda o kadar fazla hCG olacak ve testin sonucundaki ikinci çizgiyi görmek daha kolay olacaktır.
Hamilelik testi çok erken dönemde yapılırsa idrardaki hCG yeterli miktarda olmayabileceği için testteki çizgi silik çıkabilir. Bu nedenle hamilelik testi yapmak için adetinizin gecikmesini beklerseniz, testten doğru sonuç alma ihtimaliniz artacaktır.
Buharlaşma çizgisi
Hamilelik testinde görülen silik çizgi daima hamileliğin gerçekleştiğini göstermez. Bu çizgi bazen buharlaşma çizgisidir ve idrarın test çubuğundan buharlaşmasıyla meydana gelmektedir. Evde hamilelik testinizde buharlaşma çizgisi görmeniz durumunda hamile olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Hamilelik testindeki silik çizginin buharlaşma çizgisi olup olmadığını anlamanız zor olabilir. Bu çizgi genelde test için beklemeniz gereken süreyi aşmanız halinde meydana geldiği için süreyi aşıp aşmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
Evde hamilelik testi yapacaksanız testi yapmadan önce talimatları iyice okumalı ve bunlara uyduğunuzdan emin olmalısınız. Test için beklemeniz gereken süre üreticiden üreticiye değişebildiği için bu bilgiyi testin paketinden ya da içerisinden çıkan talimatlardan öğrenebilirsiniz.
Testi talimatlarda belirtilen süre içerisinde kontrol ettiğinizde silik çizgi görüyorsanız, muhtemelen hamilesinizdir. Ancak kontrol etmeniz gereken süreyi aştıysanız, çizgi buharlaşma nedeniyle meydana gelmiş olabilir.
Silik çizginin oluşma nedeninden emin olamıyorsanız tekrar test yapın. Tekrar test yapmadan önce birkaç gün beklemeniz, hamileyseniz vücudunuzdaki hCG miktarı artacağı için testten doğru sonuç alma ihtimalinizi arttıracaktır.
Hamilelik testini sabah ilk kalktığınızda yapmanız da testten doğru sonuç almanıza yardımcı olacaktır. Sabah idrarınız daha yoğun olacağı için idrardaki hCG miktarı daha fazla olacak ve hCG’nin testte tespit edilme ihtimali artacaktır.
Erken gebelik kaybı
Hamilelik testinde silik çizgi bazen maalesef ki erken gebelik kaybına işaret edebilmektedir. Kimyasal gebelik de denilen bu durum gebeliğin ilk 12 haftası içerisinde gerçekleşir.
Hamile kaldığınızdan ve düşük yaptığınızdan haberiniz yokken düşükten sonra gebelik testi yaptıysanız, silik çizgi ile karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni artık hamile olmamanıza rağmen vücudunuzda hala hCG olmasından kaynaklanmaktadır.
Normalde adet görmeyi beklediğiniz tarihte adet sancısından daha hafif ağrılar ile kanama yaşıyorsanız, adet kanaması yerine düşük yapmış olabilirsiniz. Bu durumda özel bir tedavi görmeniz gerekmemekle birlikte düşük yaptığınızdan şüpheleniyorsanız doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başlarında gerçekleşmektedir. Bu dönemdeki düşükler genelde döllenmiş yumurtadaki anormalliklerden kaynaklanmaktadır.
Gebelik Testinde Silik Çizgi Pozitif mi?
Gebelik testinde silik çizgi genelde pozitif sonucu gösterse de çizgi buharlaşma ya da düşük nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle sonucun pozitif olduğundan emin olmak için birkaç gün bekledikten sonra tekrar test yapmalısınız. İkinci testin sonucu pozitif çıktıysa doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
İkinci testin sonucu negatif çıktıysa düşük yapmış olabilirsiniz. Gebeliğin erken dönemlerinde düşük sık rastlanan bir durum olmakla birlikte düşük yapmanız, gelecekte tekrar hamile kalma şansınızı muhtemelen etkilemeyecektir.
Gebelik Testi Yalancı Pozitif Sonuç Verir mi?
Nadir olarak görülmekle birlikte gebelik testinden yalancı pozitif sonuç almak mümkündür. Yalancı pozitif, gebelik testinin gebe olunmamasına rağmen pozitif sonuç vermesidir.
Döllenmiş yumurtanın tutunduktan hemen sonra kaybedilmesi ya da hCG içeren ilaçlar kullanılması halinde yalancı pozitif sonuç alınabilir. Dış gebelik, menopoz ve yumurtalıklarla ilgili sorunlar da gebelik testinden yanlış sonuç almaya neden olabilir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamilelik testinde silik çizgi çıkması nedeniyle aklınızda soru işaretleri varsa ya da düşük yaptığınızdan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuzu ziyaret edin. Bu sayede doktorunuz hamilelik testi isteyebilir ve hamile olup olmadığınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.
İçerisinde hCG bulunan ilaçlar kullanan kişiler evde hamilelik testi yapmak yerine doktorlarını ziyaret etmeli ve hamilelik testi yaptırmalıdır. Bu testler evde yapılan testlerden daha doğru sonuçlar vermektedir.
Hamilelik testinde silik çizgi gördükten sonra vajinal kanama yaşıyorsanız, kanamanız hafifse ya da adet kanamasına benziyorsa mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Kanama nedeniyle kısa zamanda tampon ya da hijyenik ped doluyorsa bir an önce acil servise gitmelisiniz.
Kaynaklar
Galan, Nicole R. “Does a Faint Positive Line Mean You Are Pregnant?” Medical News Today, 30 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322918.
Higuera, Valencia. “Faint Positive Home Pregnancy Test: Am I Pregnant?” Healthline, 27 Oct. 2016, www.healthline.com/health/pregnancy/faint-positive-home-pregnancy-test.
“Home Pregnancy Tests: Can You Trust the Results?” Mayo Clinic, 24 Feb. 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/home-pregnancy-tests/art-20047940.
“Pregnancy Tests: How They Work, Types and Accuracy.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests#. Accessed 15 June 2022.