Klamidya en yaygın görülen zührevi hastalıklardan bir tanesi ve bunun sonucunda pek çok insanı yetişkin hayatlarının bir kısmında etkiliyor. Rutin bir antibiyotik tedavisi ile kolayca tedavi edilebilse de, genelde bir işaret veya belirti vermez. Bu nedenle uzun bir süre teşhis edilmeden kalabilir ve dolayısıyla kısırlık gibi komplikasyonlara sebep olabilir.
Klamidya ve Kısırlık
Kadınlarda Klamidya
Klamidya bakterisi kadınlarda tek başına kısırlığa sebep olmasa da, tedavi edilmemiş halde kaldığında, pelvik inflamatuvar hastalığına sebep olabilir. Bu hastalık üreme organlarında inflamasyona sebep olur ve bu organlar arasında rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar da bulunuyor.
Eğer bu inflamasyon sürekli olursa, fallop tüplerinde yara izlerine ve hasara sebep olur ve bu nedenle tıkanmaya yol açar. Bu da spermlerin yumurtaya erişmelerine engel olarak kısırlığa yol açar. Pelvik inflamatuvar hastalığı dış gebelik ihtimalini de arttırır ve dış gebelikte gebelik rahim yerine fallop tüplerinin içerisinde gelişir. Klamidya pelvik inflamatuvar hastalığına sebep olur ve bu nedenle kısırlığa yol açabilir.
Erkeklerde Klamidya
Klamidya erkek üreme organlarında da problemlere sebep olabilir. Araştırmalara göre klamidya bakterisi spermlerde bulunan DNA’nın ciddi şekilde değişimine sebep olabiliyor ve bu nedenle deforme olmuş veya hareketsiz hale gelmiş spermlerin oranlarında ciddi bir artış ortaya çıkıyor. Neyse ki etkili bir antibiyotik tedavisi ile bu etki tersine döndürülebiliyor ancak bunun için önce teşhis edilmesi gerekiyor.
Ayrıca erkek doğurganlığına uzun vadeli hasarlar verme riski de vardır. Kanıtlara göre tedavi edilmeyen klamidya, epididimit adı verilen bir rahatsızlığa sebep oluyor. Kadınlardaki pelvik inflamatuvar hastalığına benzer şekilde bu rahatsızlık da spermleri taşıyan tüplerin inflamasyona ve hasara uğramasına sebep olabiliyor ve bu da kısırlığa yol açıyor.
Pelvik İnflamatuvar Hastalığını Tespit Etmek İçin İşaretler
Pelvik inflamatuvar hastalığı bu rahatsızlığa özel herhangi bir belirtiye sebep olmayabilir ancak pek çok kadında hafif belirtiler ortaya çıkar. Bunlar arasında şunlar var:
- Cinsel ilişki sırasında pelvisin derinlerinde hissedilen ağrı
- Pelvis ve alt karın çevresinde ağrı
- İdrar yaparken ağrı
- Cinsel ilişkiden sonra ve adetler arasında kanama
- Ağrılı ve yoğun adet akıntıları
- Vajinal akıntılar
Diğer belirtiler arasında bazen yoğun karın ağrısı, ateş ve kusma bulunabilir.
Bu belirtilerin büyük kısmının başka kadın sağlığı problemleri ile bağlantılı olabileceği de unutulmamalı. Bu nedenle bir belirti görecek olursanız doktorunuza görünmeniz önemlidir.
Epididimiti Tespit Etmek İçin İşaretler
Epididimit genelde ağrılı olduğundan tespiti kolaydır. Belirtileri şöyle:
- Testis torbasının şişmesi, kızarması ve sıcak olması
- İdrar yaparken ağrı ve sık sık idrara çıkma
- Testislerde gerginlik ve ağrı, genelde bir tarafta olur ve zamanla artar
- Penisten akıntı gelmesi
- Menide kan bulunması
- Karın ağrısı ve pelvik ağrı
Rahatsızlık erkeklerde nadiren doğurganlıkta azalmaya sebep olur ancak belirtileri ne kadar uzun süre tedavi etmeksizin bırakırsanız, kalıcı etkiler olma ihtimali o kadar artar. Buna iç dokularda yaralanmalar da dahildir.
Klamidya Komplikasyonları Nasıl Önlenebilirler?
Kısırlık gibi komplikasyonları önlemenin en etkili yolu, güvenli cinsel ilişki yaşamaktır. Buna şunlar dahildir:
- Yeni bir partner ile ilişki kurarken daima kondom kullanmak
- İlk defa cinsel ilişkiye girmeden önce partnerinizin test olduğundan emin olmak
- Yılda en az bir defa olmak üzere düzenli test yaptırmak
Ancak eğer uzun süredir yeni bir partner ile cinsel ilişki yaşamadıysanız, farkında olmadan klamidya sahibi bile olabilirsiniz. Rahatsızlık genelde belirti vermez ve kendini sadece testlerde gösterir. Bu nedenle komplikasyonlardan kaçınmak için özellikle de bebek sahibi olmak istiyorsanız test olmak önemlidir.
Klamidya onu kaptıktan yıllar sonra teşhis edilse bile yine de antibiyotikler ile kolayca tedavi edilebilir durumdadır.