Gebeliğiniz muhtemelen şu ana kadar bir maraton gibi geçti ve sizi çok da zorlamadı. Ancak şimdilerde yavaş yavaş etkilerinin arttığını hissetme zamanınız geliyor. Gebelik üç trimestere bölünür ve her biri ortalama üç ay kadar sürer. Şimdi on birinci haftadasınız ve ilk trimesterin sonuna gelmek üzeresiniz. Bu birden fazla sebepten dolayı önemli bir haber: birincisi, gebeliğinizin yaklaşık olarak üçte biri bitti, ikincisi ise ikinci trimesteriniz daha kolay geçecek.
Pek çok kadın ikinci trimesteri gebeliğin balayı olarak görür ve siz de yüksek ihtimaller önceki aylardan daha kolay bulacaksınız. Ancak bu noktaya gelmeniz biraz zor olmuş olsa da, hormonlarınız biraz sakinleşecek, enerjiniz geri gelecek ve gebeliğin kadınlara verdiği ışık da genelde bu dönemlerde oluşur.
Bebeğinizin gelişimi ve büyümesi için de önemli bir haftadayız. Bu aşamada doktor onun kalbini dinlemenizi de sağlayabilir. Ayrıca gebelik hormonlarından dolayı saçlarınız, tırnaklarınız da normalden daha hızlı büyüyebilirler. Ayrıca cildiniz de biraz yağlanabilir ve sivilcelenme olabilir.
On Birinci Haftada Bebeğiniz
Bebeğiniz 5 cm boya ulaştı. Artık kafası bedeninin yarısı kadar ancak gelecek haftalarda bedeni de gelişecek ve onu yakalamaya başlayacak. El ve ayaklarında bağımsız parmaklar oluştu. Bu hafta tırnaklarının oturacakları konumlar gelişecekler ve gelecek haftalarda da tırnakların kendileri gelişmeye başlayacak. Derisi o kadar ince ve şeffaf ki, içindeki damar ağlarını görmek mümkün. Ayrıca plasenta damarları da gelişerek bebeğe gerekli besinleri ve oksijeni vermeye devam ediyorlar.
Bebeğiniz On Birinci Haftada Ne Kadar Büyük?
Bu aşamada bebeğiniz baştan popoya yaklaşık olarak bir incir boyutunda. Belki de ilk defa bir insan gibi görünmeye başladı.
On Birinci Haftada Fetal Gelişim
Bebeğiniz şu anda hızlı bir gelişim evresinde. Plasenta hali hazırda ileri bir gelişim sürecinde ve on ikinci haftada tamamlanmış olacak. Yüzündeki kemikler artık tamaen oluştular ve kafasının her iki yanında kulak kepçeleri de gelişiyorlar. Bebeğinizin göz kapakları henüz kapalı ve bir kaç ay daha açılmayacak.
Bu gelişim aşamasında başı ve bedeninin geri kalanı arasında bir orantısızlık var. Hatta başı bedeninin üçte biri kadar. Fakat bedeni de hızla gelişiyor ve parmakları birbirinden ayrılıyor.
On Birinci Haftada Bedeniniz
Gebeliğin on birinci haftası pek çok kadın için hala zorlayıcı olabilir. Bulantı, bitkinlik ve sersemlik bu aşamada hala mevcut olabilir ve bu nedenle herhangi bir desteğe ihtiyacınız olduğunda ailenize, arkadaşlarınıza ve eşinize ulaşmaktan çekinmeyin.
On Birinci Haftada Karnınız
Şimdiye kadar hamile olduğunuzu gösteren herhangi bir karın şişkinliğiniz yoktu. Ancak bu noktadan sonra bel bölgesinde hafifçe bir kalınlaşmanın başladığını fark edebilirsiniz. Eğer geçmişte gebelik yaşadıysanız bu durum daha erken ortaya çıkacaktır. Ancak karnınızın yavaş yavaş çıkmaya başlayacağını söyleyelim.
Karnınız genişlerken, bu bölgedeki kas ve bağlarda esneme olur ve bu da bölgede ağrıya yol açabilir. Bu nedenle bu durum sizin için sorun olursa doktorunuza ulaşın.
On Birinci Hafta Gebelik Belirtileri
On birinci haftada bedeninizde normalden %50 daha fazla kan var. Dolaşım sisteminizdeki bu ekstra sıvı rahminizi besliyor.
On ikinci haftada plasenta şu anda bebeğinizi besleyen kesenin yerini alacak ve böylece bebeğe besin verecek, atıkların atılmasını sağlayacak ve başka temel işlevler sağlayacak.
Bu aşamada yorgunluk çok yaygın bir belirtidir. O kadar yorgun hissedebilirsiniz ki, yatmaktan başka bir şey istemeyebilirsiniz. Ancak biraz dayanın çünkü biraz yürüme ve yüzme egzersizleri yapmak fayda sağlayacaktır.
On Birinci Haftada Ultrason Gerekli mi?
Çoğu doktor ilk ultrason taramasını 8-14 haftalar arasında uygular ve genelde ikincisi 18-21 haftalar arasında uygulanır. Ayrıca bu aşamada Down sendromu gibi ciddi gelişimsel bozukluklar için tarama testlerinin de mevcut olduğunu belirtelim.
On Birinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı
Gebeliğiniz bazen zorlayıcı olabilir ancak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye odaklanmış olmalısınız. Böylece bebeğiniz için en iyi desteği sağlayabilirsiniz. Beslenmenizde meyveler ve sebzeler de diğer sağlıklı gıdalar ile birlikte mutlaka bulunmalı. Ayrıca her gün bol miktarda su içmelisiniz.
Ayrıca iki kişilik yemeniz gerekmiyor çünkü günlük sadece 300 kalori fazlasına ihtiyacınız var. Bu dönemde hala kusma ve bulantılar olabilirler ve bu nedenle iştahınız olmadığından az yerseniz çok endişe etmeyin, çünkü bebeğiniz her halükarda ihtiyacı olanı sizden alacaktır.
Doktorunuz aksini söylemediği sürece gebeliğiniz boyunca cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.