On Dördüncü Hafta Gebelik

Gebeliğin ikinci trimesterine başladınız. Artık muhtemelen çok daha iyi hissediyorsunuz. Bu aşama hamileliğin genelde en konforlu alanıdır çünkü karnınız henüz pek büyümemiştir ve ayrıca geceleri uykusuzluk çekmezsiniz, iştahınız yerine gelmiştir ve kokular tekrar normale dönmüştür.

Artık ilk aşama sona erdi. Şimdi ikinci trimestere geldiniz ve bedeniniz değişim içerisinde. Rahmin boyutu arttı ve karnınız biraz daha yuvarlaklaşmaya başladı.

İlk trimesterin rahatsız edici belirtileri kayboluyorlar ve tekrar daha enerjik hissediyorsunuz. Bu yeni durumun keyfini çıkartmaya bakın.

On Dördüncü Haftada Bebeğiniz

On Dördüncü Hafta Gebelikte Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğiniz artık yaklaşık olarak 25-35 gram aralığında bulunuyor. Boyu ise baştan popoya 8-10 cm civarında. Artık bir şeftali veya limon boyutlarına erişmiş durumda.

On Dördüncü Haftada Fetal Gelişim

Bebeğiniz on dördüncü haftada kol ve bacaklarını aktif olarak hareket ettiriyor, parmağını emebiliyor ve başını da çevirebiliyor.

Bu dönemde yeni olan ne var görelim:

  • Tutma refleksi gelişiyor. Bebek dokunmaya tepki olarak nesneyi tutmaya çalışacaktır. Göbek kordonuna ve kendi uzuvlarına dokunabilir.
  • Kaşları ve kirpikleri gelişmeye başladı, yüz özellikleri oluşmaya başladı. Yüz kasları daha iyi çalışıyor. Artık gülümsemesi de mümkün.
  • Eklemleri gelişiyor ve hareketleri daha koordine hale gelmeye başladı.
  • Boyun kasları daha güçlü hale geliyor. Başı artık öne doğru düşmüyor.
  • Artık parmak izleri oluşuyor ve yirmi dördüncü haftada tamamen oluşmuş olacaklar.
  • Bedeni bol miktarda tüyle kaplı ancak bu tüyler gebeliğin sonuna doğru tamamen ortadan kalkacaklar.

Nefes

Akciğerleri henüz işlev göstermediğinden plasenta yardımıyla nefes alıyor. Solunum sistemi bu ayın sonunda gelişmeye başlayacak ve şimdi hızla evrim geçiriyor. Ultrasonda solunum hareketleri de görülebilir. Bunlar kan dolaşımını iyileştirirler ancak akciğerlerin genişlemesine sebep olmazlar.

İç Organlar

Bebek gelişirken iç organları da çalışmaya başlarlar:

  • Karaciğeri safra üretimi ile sindirim işlevlerini yerine getirir
  • Böbrekleri idrar üretir ve bunları amniyotik sıvıya boşaltır
  • Dalağı alyuvar üretiyordur ve ayrıca kemik ilikleri de kan üretmeye başlar

Ayrıca bu noktada bebeğin kan tipini ve Rh faktörünü belirlemek de mümkün olur.

Bu dönemde bedeni hormonlar salgılamaya da başlar:

  • Pankreastan insülin salgılanır
  • Tiroid bezinden ise tiroid hormonları salgılanırlar

Erkek bebeklerde prostat aktif olarak testosteron üretiyordur. Kızlarda ise yumurtalıklar pelvise doğru inerler.

Kan Dolaşımı

Bebeğiniz plasenta yoluyla farklı maddeler alır ve doğuma kadar bu böyle devam edecek.

Oksijen ve besinler ile zenginleşmiş olan kan kordondaki damarlar vasıtasıyla bebeğe geçer ve onun organları ile dokularını besler.

Sonrasında bebekten kordon damarlarına girer ve plasentaya geçer. Ardından kan temizlenir ve tekrar zenginleştirilerek bebeğe gönderilir.

Anne ve bebeğin kanı birbirine karışmaz ve grupları ile Rh faktörü farklı olabilir.

Bebeğin kan dolaşımı yenidoğandan hayli farklıdır. Henüz akciğerleri işlev göstermediği için doğumdan sonra olduğu gibi kan ile desteklenmezler.

Bebeğin Tepkileri

Bebeğiniz ruh halinize tepki verebilir: Eğer siz gerginseniz heyecanlanabilir, siz iyi hissedince o da keyifli olabilir.

Şu anda bu sadece ultrason ile görülebiliyor ve bu şekilde bebeğinizin tepkisini görebilirsiniz. Bir kaç hafta sonra hareket etmeye başlayınca onun tepkilerini daha rahat ve aletsiz hissedebileceksiniz.

Stresle başa çıkmayı öğrenmeniz de önemlidir. Böylece gelecekte hayati yetenekleri kazanmasına yardımcı olacaksınız.

On Dördüncü Hafta Gebelikte Bedeniniz

Aktif olarak kilo alıyorsunuz. Bunun sebebi kan ve lenf hacmindeki artıştır.

Önerilen kilo alımı gebelik öncesi beden kitle endeksinize bağlıdır. Eğer normal aralıkta bir endekse sahip olduysanız, doktorlar ikinci trimester boyunca haftada 350-500 gram kilo alımı öneriyorlar.

Eğer normalin üstünde veya altında olmuşsanız veya ilk trimesterde ciddi bir kilo vermiş veya almışsanız, doktorunuz size özel bir plan oluşturacaktır.

Artık gerçekten keyif aldığınız ve gebeler için uygun olan fiziksel aktivitelerde bulunma ve egzersiz yapma zamanı geldi.

Damarlarınız daha görünür hale geliyorlar. Hamilelik devam ederken, bacak, karın ve meme bölgelerinde damarların çıktığını görebilirsiniz. Bunlar temel olarak fizyolojik değişimlerdir.

Ancak bacak damarlarınız çok düzensiz şekilde genişler veya çıkıntılar oluştururlarsa, bu durum varise işaret edebilir ve varisin gebelikte ortaya çıkışı çok yaygındır.

Ayrıca genetik eğiliminiz de bunu belirler.

Varislerin ilerlemesini engellemek için gebelikte yapabileceğiniz bazı şeyler şöyle:

  • Kilo kontrolü: Doktorun kilo konusunda önerilerini takip edin. Fazla kilo dolaşım sistemine daha fazla yük bindirir.
  • Dengeli beslenme: C vitamini bakımından zengin bir beslenme damarlarınızı artan basınca karşı destekler.
  • Fiziksel aktivite: Düzenli spor bacaklardaki kas tonusunun korunmasına yardımcı olduğu gibi kanın damarlarda doğru şekilde akmasını sağlar.
  • Bacaklara binen yükü azaltma: Oturur veya yatarken ayakları yukarıda tutmak ve uzun süre ayakta kalmamak yardımcı olur.
  • Rahat kıyafetler: Kıyafetleriniz ve ayakkabılarınız çok sıkı olmamalılar.
  • Kompresli çoraplar: Bu tür çoraplar gebelikte damar duvarları üzerindeki basıncı azaltmaya yardımcı olurlar.

Bu dönemde rahminiz pelvisi doldurur ve karın boşluğuna doğru hareket etmeye başlar. Bu sayede rahmi yumuşak, oval bir şekil olarak hissetmeye başlayabilirsiniz.

On Dördüncü Hafta Gebelik Belirtileri

Bulantılar genelde bu dönemde geçerler. Plasenta neredeyse tamamen oluşmuştur ve vasküler sistem değişimleri de tamamlanmak üzeredir. Fizyolojik ve duygusal durumunuz dengelenmeye başlamıştır ve ruh hali dalgalanmalarınız da giderek daha nadir hale geliyorlar. Hatta bir güç ve enerji artışı da hissedebilir ve normal yaşantınıza geri dönebilirsiniz. Bu sakin dönemin keyfini çıkartın.

İştahınız da artmaya başlar. Ancak iyi kalmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Yeterince protein, karbonhidrat, yağ ve lif almalısınız. Yemeğinizi azar azar ve düzenli öğünler halinde tüketin. Çok şekerli gıdalardan kaçınmaya çalışın.

Bu dönemde soğuk algınlığına daha yatkın hale gelirsiniz. Doğa bebeğinizin rahim içerisinde olabildiğince güvende kalmasını sağlar. Bağışıklık sisteminiz baskılanmıştır çünkü gelişen fetüsün bedeniniz tarafından reddedilme ihtimalinin azalması gerekir. Ancak enfeksiyonlar artık ilk trimesterdeki kadar büyük bir tehdit durumunda değillerdir. Bu dönemde şunları unutmayın:

  • salgın dönemlerinde toplum içinde daha az zaman geçirin
  • hasta insanlarla temas etmeyin
  • ellerinizi sık sık yıkayın

Eğer yine de virüs kaparsanız, doktorunuza ulaşın.

Bu dönemde burnunuzda doluluk olabilir. Yüksek östrojen ve progesteron düzeyleri mukus hücrelerine kan akışında artışa sebep olurlar ve bu da sık sık şişmelerine ve yumuşamalarına sebep olur.

On Dördüncü Haftada Ultrason

Çoğu ülkede ilk ultrason 8-14 haftalar arasında, ikincisi ise 18-21 haftalar arasında uygulanır.

On Dördüncü Haftada Yaşam Tarzı

Gebeliğiniz zorlu bir dönem olabilir ve bu nedenle sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz önemlidir. Böylece bebeğiniz ve kendiniz için en iyi desteği elde edebilirsiniz. Beslenmenizde taze meyveler ve sebzeler de bulunmalı ve dengeli olmalı. Ayrıca bol bol su içmeyi unutmamalısınız.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece cinsel hayatınıza normal biçimde devam edebilirsiniz.

Leave A Comment

Create your account