On Üçüncü Hafta Gebelik

13 hafta önce hamile olduğunuzun haberine bile sahip değildiniz ve bir de şimdi kendinize bakın! Muhtemelen bazı zorlayıcı deneyimler yaşadınız ve bazı noktalarda da ne yapacağınızı bilemediniz ancak artık ikinci trimestere geldiniz bile. On üçüncü haftada bebeğiniz de çok meşgul ve siz de en az onun kadar meşgulsünüz.

Göz kapakları artık tamamen kapandı. Baş ve beden oranı değişiyor. Artık başı toplam boyutunun üçte biri kadar. Parmak uçlarında parmak izleri oluşmaya başladılar. Ayrıca emmeye çalıştığı için baş parmağını ağzına sokabiliyor.

On Üçüncü Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Gebeliğin önceki haftalarından bu noktaya kadar bebeğiniz çok hızlı bir şekilde büyüdü ve boyutu arttı. Bu durum gebeliğinizin şimdiki döneminde de devam edecek. Başı hala bedenine göre oldukça büyük ancak bu durum zamanla eşitlenecek.

Şimdiye kadar kendi bedeninizde de bazı değişimler fark etmişsinizdir. Rahminizin boyutu hayli arttı ve artık pelvisinizi dolduracak kadar var. Eğer sabah bulantıları ve diğer zamanlardaki bulantılar sizi gıdalardan uzak tuttuysa, artık yemeklerden keyif alacağınız dönem geldi ve biraz kilo almanız da mümkün.

On Üçüncü Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

On üçüncü haftada bebeğiniz bir bezelye kapsülü kadar olmuştur. Devamlı büyümekte. Artık baştan popoya boyutu 7 cm kadar oldu ve ağırlığı da 25 gram civarında. Bu pek büyük gelmese de sadece 5 hafta önce bir yaban mersini kadardı.

On Üçüncü Hafta Gebelikte Fetal Gelişim

Bebeğiniz bir kaç ayda ne kadar çabuk geliştiğini dikkate alırsanız, bu kadar yol alması pek şaşırtıcı olmaz. Gözleri yerlerine doğru yerleşiyorlar ve bilekleri de oluştular. Buna ek olarak bedeni ciddi şekilde büyüyor ve bu nedenle yakın zamanda baş ve beden arasındaki orantı düzelecek.

Gebeliğin bu aşamasında kız bebeklerin yumurtalıkları ve erkek bebeklerin ise testisleri iç anlamda tamamen gelişmişlerdir ancak dış kısımda cinsel organlar hala oluşuyorlar. Bir süre daha fetüsün bacaklarının arasında belli olan bir şişkinlik bulunacaktır ve bu çıkıntı zaman içerisinde erkeklerde penis, kızlarda ise klitoris ile sonuçlanacak.

On Üçüncü Hafta Gebelikte Bedeniniz

On üçüncü haftada rahminiz artık çok daha geniş ve pelvisi dolduruyor. Ayrıca rahim karın boşluğuna doğru yükselmeye de başlayacak.

Eğer sabah bulantılarından dolayı yemeklerden ve atıştırmalıklardan kaçındıysanız, iştahınızın arttığını ve bulantıların azaldığını görmeniz mümkün olacaktır.

On Üçüncü Haftada Karnınız

Rahminizin boyutu arttığından dolayı ve yükselmeye başladığından dolayı karnınız biraz daha belirgin olmaya başlayabilir ve elle hissetmeniz de mümkün olabilir. Ayrıca rahmin bu pozisyon değişiminden dolayı mesane üzerine baskı gelebilir ve bu nedenle daha sık idrar yapmanız gerekebilir.

On Üçüncü Hafta Gebelik Belirtileri

Bu aşamada hamile kadınların en dikkat çeken değişimi on üçüncü veya on dördüncü haftada bulantıların rahatlamasıdır. Bu noktaya kadar bulantılar normal beslenmenize engel olmuş olabilirler ve bu sebeple pek çok kadın ikinci trimestere kadar pek kilo almaz.

Fakat şimdi tekrar kendiniz gibi hissetmeye başlamanız ihtimal dahilinde. En azından bulantılarınız ve yorgunluğunuz azalacaktır. İştahınız geri dönerken, şimdiye kadar kaçındığınız şeyleri tüketmeye başlayabilirsiniz. Fakat yine de sağlıklı ve dengeli bir beslenme sürdürmeye dikkat edin.

Kadınların bu noktada fark edebilecekleri bir diğer şey ise libidodaki artıştır. Bunun sebebi hamilelik hormonlarından dolayı genital bölgeye giden kan akışındaki artış olabilir. Sebebi ne olursa olsun, bu duygunuzu partnerinizle paylaşabilirsiniz ve doktorunuz aksini söylemediği sürece gebeliğiniz boyunca cinsel olarak aktif kalabilirsiniz.

On Üçüncü Haftada Ultrason

Çoğu ülkede ilk ultrason taraması 8-14 haftalar arasında gerçekleştirilir ve 18-21 aralığında bir tane daha uygulanır.

Ayrıca bu aşamada ciddi gelişimsel bozukluklar için tarama testleri de uygulanabilir. Doktorunuz bu konuda bilgi verecektir.

On Üçüncü Haftada Yaşam Tarzı

Hamileliğiniz sizin için zorlu bir zaman olabilir ancak sağlıklı bir yaşam tarzı için elinizden geleni yapmalısınız. Böylece doğuma kadar kendiniz ve bebeğiniz için en iyi sonucu elde edebilirsiniz. Beslenmenizde tüm gıda gruplarından önerilen gıdalar olmalılar ve ayrıca taze meyveler ve sebzeleri de unutmamalısınız. Her gün bol bol sıvı almalısınız.

Ayrıca çok fazla yemenize gerek yok çünkü günde sadece 300-350 kalori kadar fazlasına ihtiyacınız olacaktır.

Leave A Comment

Create your account