Gebeliğinizin on yedinci haftası geldi ve sadece son iki haftada bebeğinizin ağırlığı iki katına çıktı. Doğum zamanınız her geçen gün yaklaşıyor ve şimdi yağlı dokular oluşmaya başladılar. Bu durum bebeğinizin ısı üretmesini sağlıyor ve ayrıca metabolizmasında önemli bir rol oynuyor. Şimdi dolaşım ve boşaltım sistemleri işlev gösteriyor, başında, kaşlarında ve kirpiklerinde tüyler var.
Eğer bu noktaya kadar karnı belli olmayan bir kaç anneden bir tanesi olduysanız, durum bu zamanlarda değişecektir. Hamile kadınların bu döneme kadar 5 kg kadar kilo almış olmaları mümkündür. Ayrıca son bir kaç haftada normal iştahınızın tekrar geri döndüğünü fark edebilirsiniz.
On Yedinci Haftada Bebeğiniz
Bebeğiniz 13 cm boyunda ve ağırlığı da 140 gram civarında. Seslere tepki veriyor. Deri altı yağ katmanı vücut ısısının dengelenmesi için önemli. Plasenta da fetüsle birlikte büyüyor. Plasentadaki pek çok kan damarı artan gıda ve oksijen ihtiyacını karşılıyor.
On Yedinci Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?
Bebeğiniz şu aşamada 13 cm boyutlarında ve bu aşağı yukarı bir patates kadar. Cildi gevşek ve kırışık ve henüz büyümesine zaman var. Doğum zamanına doğru derisi çok daha normal şekilde görünecek.
On Yedinci Haftada Bebeğin Gelişimi
Gebeliğin bu aşamasında bebeğiniz çok daha fazla insan gibi görünecektir. Başında gelişen saçlara ek olarak kaşları ve kirpikleri de gelişim içerisinde. Göz kapakları kapalı ve gözler hareket edebiliyorlar. Ayrıca ağzı da açılıp kapanıyor. Tırnakları gelişiyorlar ve artık bir şeyleri sıkı sıkı tutabilecek kapasitede.
Bebeğiniz son bir kaç haftada giderek daha büyük hale geldi, yani daha büyük bir plasentaya ihtiyacı var. Plasenta, bebeği besleyen organdır ve ayrıca atık ürünlerin atılmasını sağladığı gibi başka önemli rolleri de vardır. Gebeliğinizin sonunda plasenta 510 gram gibi bir ağırlığa ulaşacak.
On Yedinci Hafta Gebelikte Bedeniniz
Şu noktaya kadar belli belirsiz bir gebeliğiniz olduysa, artık karnınız durumu belli edecektir.
On Yedinci Haftada Gebe Karnı
Belinizi gösteren kıvrım artık aşamalı olarak ortadan kaybolacaktır çünkü rahim pelvisten dışarı yukarı doğru hareket etmektedir.
Ancak gebeliğin bu aşamasında pek çok kadın kan hacmindeki artış ve hormonlardan dolayı daha bir canlı görünür. Yani cildiniz parlar, saçlarınız kalınlaşır ve parlar. Bu durum size pek böyle görünmeyebilir ancak eşiniz fark edecektir.
Gebeliğin bu aşamasında en dikkat çeken işaretlerden bir tanesi bebeğin hareketlerinin gücünde ve sıklığındaki artış olacaktır. Bu genellikle pek çok çift için heyecan verici bir aşamadır. Bunun artmasını bekleyebilirsiniz.
Bebeğin hareketlerinin ilk işaretleri genellikle 18-20 hafta civarında gelir ancak bundan daha erken de olabilir. Bebeğinizin hareketlerini fark etmek için dikkat kesilin ancak çok büyük hareketler de beklemeyin. Hamileliğin bu aşamasında hareketleri hafif bir dönme, hareketlenme hissi olarak fark edebilirsiniz. Bunlar bebeğinizin sağlıklı ve büyüme durumunda olduğunu gösterirler.
İlerleyen haftalarda daha şiddetli hareketler fark edeceksiniz ve hatta yumruk ile tekmeleri ayırt edebilmeye başlayacaksınız. Bunun size veya bebeğinize bir zararı yoktur.
On Yedinci Haftada Gebelik Belirtileri
Kadınların bu aşamada biraz fazla yüklendiklerini hissetmeleri normaldir. 10 kadından 1 tanesinin gebeliğinin bir noktasında stres ve anksiyete yaşadığını söylediği belirtiliyor. Bunun pek çok sebebi olabilir ancak ikinci trimesterde pek çok kadın artık bir bebeğin gelişiminden sorumlu olduğunu bir anda fark eder.
Aynı zamanda kadınların yeni gebe bedenlerinden dolayı kendilerini pek çekici hissetmemeleri de mümkündür ve bu durum yakın ilişkilerde gerginlik yaratabilir. Negatif duygusal deneyimlerin sebebi ne olursa olsun, destek ihtiyacınız olursa aile ve arkadaşlarınıza ulaşmakta fayda vardır.
Bu durumlardan en azından profesyonel bir uzmana bahsedebilirsiniz. Size alabileceğiniz destekler konusunda yardımcı olacaklardır.
Yaşayabileceğiniz bazı diğer belirtiler şöyle:
- yorgunluk ve uyuma zorluğu
- diş etlerinde şişme ve kanama
- belin yan taraflarında ağrı
- bağ ağrısı
- burun kanaması
- kabızlık ve şişkinlik
- hazımsızlık
On Yedinci Haftada Ultrason
Pek çok kadın gibi ilk ultrason taramanızı muhtemelen 8-14 haftalar arasında oldunuz. Bunu genelde 18-21 hafta arasında başka bir tarama takip eder. Bu taramada genellikle tahmini doğum zamanı belirlenir ve ayrıca kaç bebek taşıdığınız kesinleşir.
Bazı uzmanlar bunu anomali taraması olarak da adlandırabiliyorlar çünkü bebeğin genel gelişimi ve görünümü üzerinde detaylı bir görünüm sağlar. Çeşitli rahatsızlıklar tespit edilebilirler ama her şey de tespit edilemeyebilir. Eğer bu tür taramaların faydalarından emin değilseniz, doktorunuz bu konuda bilgi verecektir.
Taramalara ek olarak Down sendromu gibi pek çok ciddi gelişimsel bozukluk için çeşitli testler de uygulanabilirler. Doktorunuzdan bu konuda daha fazla bilgi alabilirsiniz.
On Yedinci Haftada Yaşam Tarzı
Gebeliğiniz zorlayıcı bir dönem olabilir ancak tek yapmanız gereken sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Böylece doğuma kadar kendiniz ve bebeğiniz için en iyi sonuçları elde edebilirsiniz. Beslenmenizde tüm gıda gruplarından çok çeşitli gıdalar bulunmalıdır ve buna meyveler ile sebzeler de dahildir. Ayrıca her gün bol miktarda sıvı almalısınız.
Doktorunuz aksini söylemediği sürece cinsel hayatınıza normal şekilde devam edebilirsiniz.