Gebeliğin otuz beşinci haftasında muhtemelen artık karnınız biraz rahatsız hissettiriyordur. Bu noktada pek çok anne adayı artık sabırsızlığa kapılır ve heyecanlanır, bazılarını ise doğumun kaygısı kaplar. Her iki duygu da oldukça normaldir. Bu nedenle bu son haftalarda neler bekleyebileceğinize kısaca bir göz atalım.
Artık otuz beşinci haftadasınız ve sekizinci ayın içindesiniz. Yani artık gebeliğinizin sona ermesine sadece bir ay kadar zaman kaldı.
Otuz Beşinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz
Otuz beş haftalık bebeğiniz artık rahim içerisinde oldukça sıkışık bir pozisyonda duruyordur. Geçmişte tekmeler ve hareketler için alanı vardı ancak artık hareketleri biraz daha belirsiz olacaktır. Çünkü alanı daraldı ve eskisi kadar güçlü hareketler yapacak boşluk yok.
Fakat doğumun yaklaşmış olması onun artık gelişmediği anlamına gelmiyor. Bu son haftalar bebeğin organlarının dünyaya gelmeden önce tamamen olgunlaşmaları için bir fırsattır ve önemli bir dönemdir.
Bebeğinizin boyutu artık bir kavun kadar denilebilir. Ağırlığı 2-4-2.5 kg aralığında olacaktır ve boyu da 45 cm’yi bulacaktır. Artık bundan sonra boy olarak fazla uzamayacak fakat doğuma kadar kilo almaya devam edecek.
Otuz Beşinci Haftada Fetal Gelişim
Bebeğinizin tüm organları haftalardır yerlerindeler ancak bu durum gelişimin devam etmediği anlamına gelmiyor.
Bebeğiniz bu dönemde bol bol emme refleksi pratiği yapıyor çünkü yakın zamanda memelerinizi emmesi gerekecek. Doğuma hazırlık için pelvisin derinliklerine yerleşmeye de devam ediyor. Eğer geçmişte nefes darlığı yaşadıysanız, bu dönemde bu durum azalacaktır çünkü bebek aşağıya indikçe ciğerlere yaptığı baskı azalacaktır.
Bebeğinizin böbrekleri artık tamamen olgunlaştılar ve amniyotik sıvıya karışan steril bir idrar üretiyor ve yapıyor. Eğer erkek bir bebeğiniz olacaksa, testisleri de bu dönemde inecektir.
Bebeklerin ağırlığının büyük kısmı bu dönemde yağ dokusundan gelecektir ve bu yağ dokusu doğduktan sonra beden sıcaklıklarını düzenlemelerine yardımcı olacak. Bebeğin omuzlarında da yağlanma devam ediyor ve doğum esnasında bu bölgenin korunmasına yardımcı olacak.
Otuz Beşinci Hafta Gebelikte Bedeniniz
Doğum yaklaşırken biraz rahatsız hissetmeniz tamamen normaldir. Bu dönemde hala biraz kilo alabilirsiniz ve belirtileriniz de doğumun yaklaştığını belli edecektir.
Rahminizin boyutu bin katına kadar arttı ve artık kaburganızın hemen altında bulunuyor. Muhtemelen gebeliğin geri kalanı boyunca haftada 230 gram kadar ağırlaşacaksınız.
Otuz Beşinci Haftada Gebelik Belirtileri
Otuz beşinci haftada karşılaşılan bazı yaygın belirtiler şöyle:
- Braxton Hicks kasılmaları: Bu kasılmalar bedeninizin doğuma hazırlandığını gösterirler ve tamamen normaldirler. Fakat sürelerinde, sıklıklarında ve yoğunluklarında bir artış fark ederseniz doktorunuza ulaşmanız gerekir.
- Sık idrara çıkma: Bebeğinizin başı mesanenize ciddi bir baskı yapıyor ve bu nedenle normalden daha sık tuvalete gitmeniz gerekebilir.
- İdrar kaçırma: Mesanedeki baskı özellikle öksürme, hapşurma ve gülme gibi durumlarda idrar kaçırmanıza sebep olabilir. Tamamen normaldir ve doğumdan sonra geçecektir.
- Hemoroid: Bu dönemde bedeninizin farklı kısımlarında varisli damarlar ortaya çıkabilirler ve buna hemoroid de dahildir.
- Sakarlık: Karnınızın büyümesi dengenizi bozar ve bu nedenle biraz daha sakar hissedebilirsiniz.
- Yoğunluğu yüksek vajinal akıntı: Bu belirti rahim ağzındaki mukus tıpasını attığınız anlamına gelir ve bu tıpa rahim açıklığını korur. Genelde doğumdan önce atılır ancak hemen doğumun başlayacağını da göstermez. Pek çok kadın doğumdan 2 hafta önce onu atabiliyor.
Otuz Beşinci Haftada Gebe Ultrasonu
Bu dönemden sonra artık doğuma kadar her hafta kontrolünüz olacaktır. Doktorunuz bebeğin gelişimi ve pozisyonunu görmek için ultrason uygulayabilir.
35-36 hafta aralığında üçüncü trimester taramalarının bir parçası olarak Grup B Strep testi olabilirsiniz. Bu bakteri yetişkinlere genelde zarar vermez ancak yenidoğanlarda sorun yaratabilir. Test pozitif çıkarsa doktorunuz antibiyotik yazabilir.
Otuz Beşinci Hafta Gebelikte Beslenme ve Yaşam Tarzı
- Uyumanıza izin veren bir pozisyon bulun: Otuz beşinci hafta gebelikte karnınız uyku esnasında size muhtemelen rahatsızlık verecektir. Bu nedenle doğru konumu bulmak için yastıklardan faydalanmanız gerekebilir.
- Sağlıklı beslenin: Hamileliğinizin son döneminde yedikleriniz ve içtikleriniz bebeğinizin doğum için yeterince güçlü olmasına yardımcı olacaktır. Bol bol su içmek ve daha küçük öğünler tüketmek mide yanması ve kabızlık gibi belirtilerin hafiflemesine de yardımcı olacaktır.
- Sevdiklerinizle kaliteli vakit geçirin: Artık en sevdiğiniz arkadaşlarınızla bir kahve içmeye çıkmak veya arkadaşlarınızla akşam yemeği yemek için ideal bir zamandır.
Hamileliğin son dönemlerinde cinsel ilişki yaşamak oldukça normaldir ancak karnınızın boyutu bu işi oldukça zorlu hale getirebilir. Ayrıca bebek doğduktan sonra yakınlaşmanız da biraz daha zor olacağından bu dönemlerin keyfini çıkartın. İlla ki cinsel ilişki yaşamak zorunda da değilsiniz, birbirinize masaj yapmak da yakınlaşmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca cinsel ilişki için doktorunuza danışmayı da unutmayın.