Regl, yani adet döneminde mide bulantısı yaşamanız normaldir. Bu dönemde görülen mide bulantısı geneşde adet döngüsü içerisinde meydana gelen hormonal ve kimyasal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Bu değişiklikler normal olduğu için genelde ortada endişelenmenizi gerektiren bir durum yoktur.
Bununla birlikte bazı durumlarda mide bulantısı altta yatan daha ciddi sağlık sorunlarına işaret ediyor olabilir. Bu durumda mide bulantısının yanı sıra ateş ve ağrı gibi başka belirtiler ortaya çıkabilir.
Reglken mide bulantısı görülmesinin nedenlerini, mide bulantısını azaltmak için yapabileceklerinizi ve ne zaman bir uzmana başvurmanız gerektiğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Regl Döneminde Mide Bulantısı Normal mi?
Bazı kadınlar reglin öncesinde ya da regl sırasında mide bulantısı yaşayabilir. Mide bulantısı, PMS belirtileri arasında yer almaktadır ve bununu vücudun doğal bir tepkisi olduğu düşünülmektedir.
Regl döneminde kadınların bir kısmı alt karın, üst bacak ve bel bölgesinde ağrı yaşarken bazılarında ise mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilmektedir. Hatta bazen bu belirtilere baş ağrısı ve baş dönmesi de eklenebilmektedir.
Reglde mide bulantısına neden olabilen pek çok faktör olduğu için bulantınızın normal olup olmadığını anlamak adına yaşadığınız diğer belirtilere dikkat etmeniz önemlidir.
Reglde mide bulantısının nedenlerinden bazıları şu şekildedir:
Dismenore
Dismenore ya da sancılı adet görme, adet döneminde yaşanan mide bulantılarının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Primer dismenorede görülen ağrı rahimdeki kasılmalardan kaynaklanmaktadır. Bu ağrı, rahim içi tabakanın rahmin kasılmasına neden olan prostaglandinler adı verilen hormonları yüksek miktarda üretmesiyle meydana gelmektedir.
Sekonder dismenorede ortaya çıkan ağrı ise altta yatan başka sağlık sorunlarıyla ilişkilidir. Bu durumda ağrı çikolata kisti gibi bir nedenden dolayı meydana geliyor olabilir.
Dismonore nedeniyle yaşanan ağrı bazen mide bulantısına yol açabilir. Ayrıca vücutta yüksek miktarda üretilen prostaglandinler de kan akışına girerek mide bulantısına neden olabilir.
Premenstrüel sendrom (PMS)
Premenstrüel sendrom ya da PMS, regl başlamadan birkaç hafta önce görülmeye başlanan fiziksel ve duygusal belirtileri ifade etmektedir. PMS belirtileri genelde reglin başlamasıyla birlikte birkaç gün içerisinde ortadan kaybolur.
PMS’in nedeni tam olarak bilinmese de adet döngüsü boyunca meydana gelen hormonal değişimlerin bu belirtilere neden olduğu düşünülmektedir. PMS sırasında göğüslerde hassasiyet, şişkinlik, baş ağrısı gibi fiziksel belirtilerle birlikte mide bulantısına rastlanabilir. Ayrıca ruh halinde değişimler, ağlama krizleri, kaygı, sinirlilik ve uyku sorunları gibi duygusal belirtiler de görülebilir.
Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDD)
Premenstrüel disforik bozukluk (PMDD), PMS’in şiddetli şeklidir. İkisinin belirtileri benzer olsa da PMDD’nin belirtileri günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilir.
PMDD, PMS gibi adet döngüsündeki hormonal değişiklikler nedeniyle meydana gelir. Ancak PMDD’de yaşanan hormonal değişiklikler, serotonin hormonunun çok fazla düşmesine ve duygusal değişimlerin çok yoğun olmasına yol açmaktadır.
PMDD’de görülen fiziksel belirtiler PMS’le benzer olmakta ve mide bulantısı ile karın ağrısı PMDD’de de yaşanabilmektedir. Ancak PMDD’de bunlara ek olarak sinirlilik, panik atak, odaklanmada zorluk, aşırı yorgunluk ve paranoya gibi belirtiler de görülebilir.
Çikolata kisti
Rahim içi tabaka normalde adet döngüsü içerisinde birikir, parçalanır ve regl sırasında dışarı atılır. Ancak bu doku bazen rahim dışında bir yerde gelişir ve ortaya çikolata kisti adı verilen oluşumlar ortaya çıkar. Çikolata kistleri bağırsaklara yakın yerlerde oluşursa özellikle regl döneminde mide bulantılarına ve kusmaya neden olabilir.
Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık genelde cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun vajinadan rahme, yumurtalıklara ya da fallop tüplerine bulaşmasıyla meydana gelir. Genelde klamidya ve bel soğukluğu sonucu ortaya çıkan bu hastalık genelde belirtiye neden olmasa da bazı durumlarda alt karın ağrısı, düzensiz adet dönemleri ve idrar yaparken ağrı gibi belirtiler görülebilir. Enfeksiyonun yoğun olması durumunda ise mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Regl Döneminde Mide Bulantısı Nasıl Geçer?
Regl döneminde mide bulantısını geçirmek için bulantıya neden olan faktörün belirlenmesi gerekmekle birlikte mide bulantısı için kullanılan ilaçlar genelde şu şekildedir:
Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar
Nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar, regl sancısında sıkça kullanılan ilaçlardır. Bunlar, prostagladinleri azaltarak krampların ve mide bulantısının azalmasına yardımcı olabilmektedir.
Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI)
PMS ve PMDD dönemlerine yaşanan belirtiler için doktorunuzun önerisiyle SSRI grubundaki antidepresanları kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar genelde duygusal belirtileri yönetmeye yardımcı olsa da bazı kişilerde mide bulantısına yol açabilmektedir.
Doğum kontrol hapları
Doğum kontrol hapları gebeliği engellemeye yönelik tasarlanmıştır. Bu haplar adet döngüsündeki hormonal değişiklikleri kontrol etmeye yardımcı olarak mide bulantısı gibi belirtilerin geçmesine yardımcı olabilir.
Antibiyotikler
Mide bulantınız pelvik inflamatuar hastalıktan kaynaklanıyorsa antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Doktorunuzun verdiği antibiyotiği önerdiği süre boyunca kullanmanız, olası komplikasyonların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.
Reg döneminde mide bulantılarınızı başlamadan önlemek için de bazı önlemler alabilirsiniz. Mide bulantısı yaşama ihtimalinizi ve mide bulantınızı azaltmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:
- Yiyecek günlüğü tutun. Öğünlerinizi ve atıştırmalıklarınızı takip edin ve mide bulantısını tetikleyebilecek şeyler yiyip yemediğinize bakın. Bu sayede regl döneminde ve öncesinde bu yiyeceklerden kaçınabilirsiniz.
- Temiz hava alın. Yalnızca pencereyi alıp temiz hava almak dahi mide bulantısının hafiflemesine yardımcı olabilmektedir.
- Soğuk kompres yapın. Bir bez alıp soğuk suyla ıslatıp alnınıza koymanız, mide bulantınızı azaltmanıza yarımcı olabilir.
- Sade yiyecekler yiyin. Sade tost ya da kraker gibi yiyecekler, mide bulantınızın azalmasına katkıda bulunabilir.
- Küçük öğünler halinde beslenin. Mideniz bulanıyorsa gün içinde büyük öğünler yerine küçük öğünler tercih edin. Bu sayede gün içinde kan şekeri seviyeleriniz stabil kalacaktır.
- Hafif egzersizler yapın. Dışarı çıkıp yavaş bir yürüyüş yaparak dikkatinizi dağıtabilir ve temiz hava alabilirsiniz. Bu sayede mide bulantınızın hafiflediğini görebilirsiniz.
- Mide bulantısı ilacı kullanın. Reçetesiz olarak alabileceğiniz mide bulantısı ilaçlarıyla hafif mide bulantılarını kontrol altına alabilirsiniz. Bulantılarınız şiddetliyse doktorunuzla konuşarak daha güçlü bir ilaç isteyebilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Regl döneminde mide bulantısı normal bir durum olabilmekle birlikte yaşanan bazı sağlık sorunlarının bir sonucu olarak da ortaya çıkıyor olabilir. Bu sorunlardan bazıları acil müdahale gerektirebileceği için aşağıdaki sorunları yaşamanız halinde tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin:
- İlk kez mide bulantısı yaşamak
- Mide bulantısıyla birlikte ishal olmak
- Baş dönmesi ve idrar yapamama gibi şiddetli susuzluk belirtileri göstermek
- Mide bulantısıyla birlikte baş ağrısı ve ışık veya ses hassasiyeti yaşamak
- Mide bulantısıyla birlikte ateşin yükselmesi
- Mide bulantısından hiçbir şey yiyememek
- Kusma sonucu kan ya da kahveye benzer yapılar görmek
- Kusma sonucu önemli miktarda kilo kaybetmek
Özet Olarak
Regl döneminde mide bulantısı her kadında görülmemekle birlikte normal bir durumdur. Bu dönemde yaşanan mide bulantılarının nedeni genelde prostaglandinler adı verilen hormonların çok fazla salgılanmasından kaynaklanmaktadır.
Regl döneminde hafif bir mide bulantınız varsa doğal yöntemlerle mide bulantınızı geçirmeyi deneyebilirsiniz. Ancak bulantılarınız şiddetli oluyorsa ya da regl döneminde şiddetli ağrılarınız varsa vakit kaybetmeden doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu sayede mide bulantınızın nedenini anlayabilir ve buna yönelik olarak tedavi görebilirsiniz.
Kaynaklar
Ames, Hana. “Nausea during Period: Causes, Treatments, and Prevention.” Medical News Today, 30 Sept. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/nausea-during-period.
“Menstrual Cramps – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 30 Apr. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menstrual-cramps/symptoms-causes/syc-20374938.
Nunez, Kirsten. “Is It Common to Have Nausea During Your Period?” Healthline, 7 Nov. 2019, www.healthline.com/health/womens-health/nausea-during-period.