Sık adet görme ya da polimenore, adet döngülerinin kısa olması nedeniyle adet kanamalarının sık olması anlamına gelmektedir. Bu durum bazen doğal olarak ortaya çıkmakla birlikte bazense altta yatan bir sağlık sorununun habercisi olabilmektedir.
Normalde adet kanamasının 3-5 gün sürmesi beklense de 1 gün kadar kısa ve 8 gün kadar uzun kanamalar da normal kabul edilmektedir. Burada önemli olan adet kanamalarınızın normalde ne uzunlukta ve sıklıkta gerçekleştiğini bilmeniz ve adetinizde değişiklikler yaşadığınızda bunun farkında olmanızdır.
Kısa adet döngülerine sahipseniz ve sık adet görüyorsanız, bunun nedenlerini ve tedavi için neler yapabileceklerinizi bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Sık Adet Görme Ne Demek?
Her kadının adet kanamasının yoğunluğu ve süresi birbirinden farklıdır. Bununla birlikte 3 ila 5 gün süren kanamalar normal kabul edilmektedir.
Bir adet döneminde yaşanan kan kaybı ise yaklaşık 30 ml olmaktadır. Ancak bundan hafif ya da ağır kanamalar da kadının normal düzeninin o şekilde olması halinde normal olarak kabul edilmektedir. Bu yüzden adet döngüleriniz kısaysa ve sık adet görüyorsanız, bunun sizin için normal olup olmadığını sorgulamalısınız.
Normal bir adet döngüsü 21 ila 35 gün sürmektedir. 21 günden kısa süren adet döngülerinin kısa olduğu kabul edilmektedir. Bu durumda polimenore söz konusu olabilir ve sık adet görmenin yanı sıra başka belirtiler de yaşanıyorsa altta yatan başka bir sağlık sorunu mevcut olabilir.
Adet döngüleriniz normalde de kısaysa ve bu nedenle sık adet görüyorsanız, ortada endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok demektir. Bununla birlikte kanamanız normalde olduğu gibi değilse doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekecektir.
Sık Adet Görme Nedenleri
Kısa adet döngüleri nedeniyle sık adet görme bazı kadınlarda altta yatan başka bir sağlık sorunu olmadan ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte sık adet görmenin doğurganlıkla ya da başka şeylerle ilgili sorun çıkarması durumunda altta yatan neden araştırılmalı ve gerekiyorsa tedavi edilmelidir.
Sık adet görmeye neden olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:
Stres
Sık adet görme gibi adetle ilgili yaşanan sorunların nedeni genelde strestir. Stres, vücuttaki hormon dengesini etkilemektedir. Sık adet görmenizin nedeni stresse buna neden olan faktörleri tespit edip rahatlama teknikleri uygulayarak adet döngülerinizi normale döndürebilirsiniz. Yaptığınız uygulamalar stresinizi azaltmada işe yaramıyorsa bir uzmana danışarak ilaç tedavisi görmeniz de mümkündür.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Klamidya ve bel soğukluğu gibi enfeksiyonlar, sık adet görmeye neden olabilir. Klamidyada şiddetli karın ağrısı ve vajinal akıntı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bel soğukluğunda ise vajinal bölgede şiddetli kaşıntı, idrar yaparken yanma hissi ve vajinal akıntı görülebilir. Bu sorunlar, antibiyotik ile tedavi edilebilmektedir. Bununla birlikte daha ciddi sorunlarla karşılaşmamak adına bir an önce tedavi görmeye başlamanız önemlidir.
Çikolata kisti
Çikolata kisti, rahme ait hücrelerin, yumurtalık ve fallop tüpleri gibi rahim dışındaki bölgelerde görülmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Çikolata kisti belirtileri arasında ağır ve ağrılı adet dönemleri, cinsel ilişki sırasında ağrı, adet dönemleri arasında lekelenme ve adet dönemlerinde değişiklikler gibi belirtiler bulunmaktadır. Çikolata kistinin tedavisi için doktorunuzla birlikte çalışmanız önemlidir.
Menopoz
Menopoz, kadının adet görmesinin tamamen durması anlamına gelmektedir. Genelde 40’lı yaşların sonu ya da 50’lerin başlarında gerçekleşen menopoz öncesi dönem olan perimenopozda meydana gelen hormonal değişimler; depresyon, ruh halinde değişimler, sıcak basmaları ve adet döngülerinde farklılıklara yol açabilmektedir.
Ergenlik
Ergenlik döneminde hormon seviyeleri aylık döngüler halinde değişiklikler göstermeye başlar. Hormonların belli bir düzene oturması için birkaç yıl geçmesi gerekebilir. Bu süre içerisinde adet düzensizlikleri yaşanabilir ve adet döngüleri normalden daha kısa ya da daha uzun olabilir.
Aşırı egzersiz yapmak
Çok fazla egzersiz yaptığınızda yediğinizden fazla kaloriyi yakmanız mümkündür. Bu durum haftalar ya da aylar sürerse vücut kıtlık moduna girecektir. Yani vücudunuz hayatta kalmak için temel işlevlerini yerine getirirken üreme hormonlarının üretimi gibi görevlerinden vazgeçecektir. Bunun gerçekleşmesiyle birlikte adet döngüleri düzensizleşebilmektedir.
Yeme bozuklukları
Aşırı kalori kısıtlaması içeren yeme bozuklukları, vücut yağının çok fazla azalmasına neden olabilir. Bu da normal hormon seviyelerini etkileyerek adet döngülerinin düzensizleşmesine ve kısalmasına yol açabilir.
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri
Hormonlu doğum kontrol yöntemleri, yumurtlamanın ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğini doğrudan kontrol eder. Bu yüzden bu yöntemleri ilk kez kullanıyor ya da yönteminizde değişiklik yapıyorsanız, adet döngünüzde farklılıklar olmasını bekleyebilirsiniz. Hormonlu doğum kontrol yöntemleri kullanmaya başladıktan sonra birkaç ay adet döngüleriniz kısa ya da düzensiz olabilir. Ancak vücudunuz alıştıkça döngüleriniz normale dönecektir.
Kullanılan ilaçlar,
Tiroit hastalıkları, kaygı, epilepsi ve inflamasyon için kullanılan bazı ilaçlar vücudun hormon seviyelerini etkileyerek adet düzensizliklerine yol açabilmektedir.
Gebelik
Bazı kadınlar, gebelikleri sırasında lekelenme yaşayabilmekte ve bunun adet kanaması olduğunu düşünebilmektedir. Döllenme gerçekleştikten birkaç hafta sonra yumurtanın rahim içine tutunmasıyla birlikte yerleşme kanaması görülebilir. Bu nedenle sık adet gördüğünüzü düşünürken aslında yerleşme kanaması yaşıyor olmanız mümkündür.
Düşük
Düşüklerin birçoğu kadın henüz hamile olduğunu bilmeden gerçekleştiği için bir ay içinde iki kez adet gördüğünüzü düşündüğünüzde aslında düşük yapıyor olmanız mümkündür. Düşükte görülen belirtiler arasında kanama ya da lekelenme, vajinadan sıvı ya da doku gelmesi ve karın ağrısı yer almaktadır.
Sık Adet Görme Tedavisi
Sık adet görüyorsanız, tedaviniz bu soruna neden olan faktöre bağlı olarak gerçekleştirilecektir. Sık adet görmeye neden olan sorun tedavi edildiğinde genelde adet döngüleri normale dönmektedir.
Doğru tedaviyi görmeniz için altta yatan sorunun tespit edilmesi gerekir. Ancak bazı durumlarda altta yatan bir sağlık sorunu olmamakta ve bu yüzden tedavi gerekmemektedir. Bununla birlikte sık adet görüyor ve hamile kalmayı düşünmüyorsanız, adet döngülerinizi düzenlemek için doğum kontrol hapı kullanmayı düşünebilirsiniz.
Özet Olarak
Adet döngüleriniz kısaysa ve sık adet görüyorsanız, normaliniz bu olduğu sürece endişelenmeniz gerekmez. Bununla birlikte adet döngülerinizde değişiklikler meydana geldiyse bu durumda altta yatan başka sorunlar olabilir.
Sık adet görmenizin nedeni stres, menopoz, enfeksiyon, çikolata kisti ve daha pek çok faktör olabilir. Bu sorunlardan kimisi adet döngülerinin kısalmasına yol açarken kimisi de adet dışı kanamalar yaşanmasına yol açabilmektedir.
Adet döngüleriniz düzenli olduğu halde birden sık adet görmeye başladıysanız, adet olmadığınız zamanlarda ağrı ya da kanama gibi belirtiler yaşıyorsanız veya kanamalarınız ağır oluyorsa bir an önce doktorunuzu ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.
Kaynaklar
Osborn, Corinne O’Keefe. “What Causes Your Period to Be Shorter or Lighter Than Normal?” Healthline, 12 Dec. 2018, www.healthline.com/health/womens-health/short-period.
Richards, Louisa. “Polymenorrhea: Definition, Causes, and Treatment.” Medical News Today, 24 Feb. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/polymenorrhea.
West, Mary. “Why Did My Period Cycle End Early, and Is It Common?” Medical News Today, 14 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/short-period.
Young, Becky. “Polymenorrhea.” Healthline, 28 Feb. 2018, www.healthline.com/health/polymenorrhea.