Trikomonas, sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olmakla birlikte tedavisi mümkündür. Enfeksiyonu olan kişiler genelde belirti yaşamadıkları için bu hastalığı diğer insanlara farkında olmadan yayabilmektedir.
Trichomonas vaginalis isimli parazitin neden olduğu bu enfeksiyon nadiren belirtiye neden olmaktadır. Bunun sonucunda cinsel temasla diğer insanlara bulaşabilmektedir. Hem kadınları hem de erkekleri etkileyebilen bu hastalığın tedavisi çeşitli ilaçlarla gerçekleştirilebilmektedir.
Trikomonas Belirtileri
Trikomonas belirtiler genelde enfeksiyona yakalandıktan sonra bir ay içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte enfekte olan kişilerin neredeyse yarısında belirti görülmediği için kişiler, hasta olduklarının farkına varmamaktadır.
Trikomonasta belirti görülüyorsa bu belirtiler, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların belirtileriyle benzerlik gösterebilir. Bu nedenle trikomonasın teşhis edilmesi bazen zor olabilmektedir.
Trikomonas, kadınlarda ve erkeklerde farklı belirtilere neden olmaktadır. Trikomonasın kadınlarda neden olduğu belirtiler şu şekildedir:
- Yoğun, ince ya da köpüklü ve sarı-yeşil akıntı
- Normalden daha yoğun yapılı ve balıksı kokuya sahip akıntı
- Vajina çevresinde ağrı, şişkinlik ve kaşıntı
- İdrar yaparken ya da cinsel ilişki sırasında ağrı ya da rahatsızlık
Trikomonasın erkeklerde neden olduğu belirtiler ise şunlardır:
- İdrar yaparken ya da boşalma sırasında ağrı
- Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
- Penisten ince yapılı beyaz akıntı gelmesi
- Penis başının çevresinde ağrı, şişkinlik ve kızarıklık
Trikomonas Neden Olur?
Trikomonas, Trichomonas vaginalis isimli parazitin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu parazit kadınlarda genelde vajinayı ve üretrayı etkilemektedir.
Erkeklerde ise genelde üretra etkilenmekle birlikte penis başında ya da prostat bezinde de enfeksiyona rastlanabilmektedir.
Trikomonas genelde kondom kullanmadan cinsel ilişkiye girildiğinde gerçekleşmektedir. Cinsel olarak aktif olan herkesin bu hastalığa yakalanma ve hastalığı bulaştırma riski vardır.
Trikomonas, oral ya da anal ilişki ile de bulaşabilmekle birlikte enfeksiyon, öpüşme ya da kucaklama, bardak gibi nesneleri paylaşma ve klozete oturmayla bulaşmamaktadır.
Trikomonastan korunmanızın en iyi yolu güvenli bir şekilde ilişkiye girmektir. Bunun için her ilişkinizde kondom kullanmalı ve ilişkide oyuncak kullanacaksanız bunları da kondomla birlikte kullanmalı ve sonrasında yıkamalısınız.
Trikomonas Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz, trikomonas teşhisi için cinsel organları muayene edecek ve bazı testler isteyecektir. Trikomonas teşhisi için kadınlardan vajinal sıvı örneği, erkeklerdense üretranın içerisinden sürüntü almak gerekebilir. Alınan örnekler mikroskop altında incelendiğinde trikomonasa neden olan parazit teşhis edilebiliyorsa başka bir test yapılması gerekmeyecektir.
Bununla birlikte parazit görülmemesine rağmen doktorunuz trikomonas olduğunuzu düşünüyorsa başka testler yapılması gerekebilir. Bu testler de kadın ve erkekten alınan örneklerin incelenmesiyle gerçekleştirilecektir.
Trikomonas teşhisi almanız durumunda doktorunuz, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklar için de test yapmak isteyebilir. Bu sayede başka bir hastalığınız varsa bunların da tedavisi mümkün olacaktır.
Trikomonas Tedavisi
Trikomonas genelde tedavi görmeden tek başına geçmemekle birlikte antibiyotiklerle etkin bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Antibiyotik kullanırken ilişkiye girmemeniz, bu sayede tekrar enfekte olmaktan kaçınmanız önemlidir.
Trikomonas tedavisinde cinsel partnerlerin birlikte tedavi edilmesi gerekir. Bu sayede enfeksiyonun tekrar bulaşması engellenebilir. Trikomonas belirtileri, antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra yaklaşık bir hafta içerisinde ortadan kalkmaktadır. Antibiyotikleriniz bittiği halde belirtileriniz geçmediyse doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Antibiyotik tedavisi gördükten sonra doktorunuz tekrar test yapmak isteyebilir. Tedavi sonrası doktorunuzun önereceği sıklıkta test yaptırarak tekrar enfekte olmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Bununla birlikte tedaviniz tamamlanıp iyileştikten sonra trikomonaslı biriyle ilişkiye girmeniz halinde tekrar enfekte olabileceğinizin farkında olmalısınız.
Trikomonas, yaygın olarak görülen bir hastalık olmakla birlikte tedavi edildiğinde geçmektedir. İlaçlarla genelde bir hafta içerisinde geçen enfeksiyonun uzun dönemde herhangi bir soruna neden olmamaktadır. Bununla birlikte trikomonas nadiren de olsa tedavi edilmediğinde HIV’e yakalanma ve HIV bulaştırma riskinin artmasına neden olabilmektedir.
Trikomonas Tedavisinin Yan Etkileri
Trikomonas tedavisinde kullanacağınız ilaçların bazı yan etkileri olabilir. Antibiyotik kullanmanızı gerektirecek trikomonas tedavisi boyunca alkol tüketmemeniz önemlidir. Alkol ve antibiyotik, yoğun mide bulantısına ve kusmaya, kalp atış hızının artmasına neden olabilir. Tedavide kullanacağınız ilaçlar aşağıdaki yan etkilere de neden olabilir:
- Mide yanması
- Ağızda metalik tat
- Vajinal mantar enfeksiyonları
Trikomonas Nasıl Önlenir?
Trikomonas geçirip tedavi olduysanız, bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmadığınız için tekrar hastalanabilirsiniz. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarda olduğu gibi trikomonasa tekrar yakalanmamak için kondomla korunmanız önemlidir.
Cinsel ilişki sırasında bazı noktalara dikkat ederek trikomonasın yanı sıra cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara karşı da koruma sağlayabilirsiniz:
- Cinsel ilişki sırasında daima kondom kullanın
- Oral ilişki sırasında kondom ya da oral bariyer kullanın
- Başkalarıyla ortak seks oyuncağı kullanmaktan kaçının
Trikomonas teşhisi aldıysanız, partnerinizin de sizinle birlikte tedavi gördüğünden emin olmalısınız.
Cinsel açıdan aktif kişiler, trikomonas gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak için düzenli olarak test yaptırmalıdır. Bunun için doktorunuza danışabilir ve yaptırmanız gereken testlerin neler olduğunu öğrenebilirsiniz.
Gebelikte Trikomonas Enfeksiyonu
Gebelikte trikomonas enfeksiyonu geçiren kadınlar, erken membran rüptürü (suyun erken gelmesi) ile karşılaşabilir. Trikomonası olan gebelerin erken doğum yapma daha yüksektir.
Trikomonası olan gebelerin bebekleri düşük doğum ağırlığına da sahip olabilir. Ayrıca çok nadir de olsa kız bebekler, doğum kanalından geçerken enfeksiyona yakalanabilir.
Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı, bebek ölümlerinin en başta gelen nedenlerindendir. Bu nedenle gebelik sırasında bu enfeksiyonu geçirmeniz halinde doğumdan önce antibiyotik tedavisi görmeniz önemlidir.
Gebeliğiniz sırasında trikomonas geçirmeniz halinde aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:
- Balıksı kokulu vajinal akıntı
- Çok miktarda beyaz, gri ya da yeşil akıntı
- Genital kaşıntı
- İdrar yaparken ya da seks sırasında ağrı
Doktorunuz, trikomonas olup olmadığınızı anlamak için vajinal akıntıdan örnek alarak mikroskop altında incelenmesini isteyecektir. Bununla birlikte trikomonastan emin olmak için başka testler yapılması da gerekebilir.
Gebeliğiniz sırasında trikomonas belirtileri yaşadığınızı düşünüyorsanız, bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Trikomonas, doğum öncesi doktor ziyaretleriniz sırasında rutin olarak kontrol edilen bir enfeksiyon olmadığı için bu enfeksiyonun erken dönemde tespit edilebilmesi adına yaşadığınız belirtilere dikkat etmeniz önemlidir.
Gebelikte trikomonas enfeksiyonu geçiren kadınlar, aşağıdaki komplikasyonlar bakımından daha yüksek riske sahip olabilir:
- Erken doğum
- Düşük doğum ağırlığı
- Doğum sırasında kız bebeğe enfeksiyon geçmesi (çok nadir olarak görülür)
Ayrıca trikomonası olan kişilere HIV bulaşma ihtimali de daha yüksektir.
Trikomonas tedavisi genellikle antibiyotiklerle gerçekleştirilmektedir. Gebelikte göreceğiniz trikomonas tedavisinde hem sizin hem de partnerinizin aynı anda tedavi görmesi gerekecektir. Ayrıca trikomonas tamamen geçene kadar cinsel ilişkiden uzak durmanız önemlidir.
Özet Olarak
Trikomonas teşhisi aldıysanız, bu enfeksiyonu yaşayan pek çok insan olduğunu unutmamalısınız. Her yıl milyonlarca insan, cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı almaktadır. Bunun nedeni pek çok kişide belirti görülmemesi ve bu kişilerin hastalığı yaydıklarının farkında olmamasından kaynaklanmaktadır.
Trikomonas teşhisi almanız durumunda doktorunuzun verdiği ilaçları talimatlara uygun bir şekilde kullanmalısınız. Tedaviyi yarıda bırakmanız ya da enfeksiyon tamamen temizlenmeden ilişkiye girmeniz, tekrar enfekte olmanıza neden olabilir. Bu nedenle tedavinizi tamamlamanız ve doktorunuzun önerilerine uymanız önemlidir.
Kaynaklar
Cirino, Erica. “Trichomoniasis in Pregnancy.” Healthline, 5 Nov. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/infections-trichomoniasis.
“Trichomoniasis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 17 May 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trichomoniasis/symptoms-causes/syc-20378609.
“Trichomoniasis: Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatments, Prevention.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/4696-trichomoniasis. Accessed 1 Sept. 2022.