Üçüncü Hafta Gebelik

Hamilelik bir kadının hayatının en heyecan dolu zamanlarından bir tanesi ancak kaygılar da genelde onunla birlikte geliyorlar. Gebeliğiniz planlı da olsa plansız da olsa, gelecek dokuz ay boyunca pek çok zorlukla karşılaşacaksınız. Doğal olarak gelişen bebeğiniz ve onun bakımı hakkında düşüneceksiniz ve ayrıca fiziksel ve duygusal değişimlerden de geçeceksiniz.

Gebeliğiniz bir yumurta ile başlayacaktır ve bu yumurta bedeninizdeki yumurtalıklardan bir tanesinden salgılanacaktır. Yumurta sonrasında fallop tüplerine geçecektir ve burada 24 saat boyunca bir sperme denk gelmek için bekleyecektir.

Partnerinizin spermi vajinadan girip sonrasında rahimden fallop tüplerine ulaştığında yumurta ile buluşacaktır ve daha sonra onunla birleşerek döllenmiş bir yumurta ortaya çıkaracaktır. Bu yapıya zigot adı verilir. Bu zigot aktif olarak bölünmeye başlayacaktır ve bir kaç gün içerisinde fallop tüplerinden rahme doğru hareket edecektir. Bu noktada bir kaç yüz hücreden oluşan blastokist adlı küçük bir top olacaktır.

Bir sonraki görevi rahim duvarı adı verilen mukuslu yapıya tutunmaktır ve bu yapı ona oksijen ve besin sağlayacaktır. Bu bağlanma noktasında blastokistin bir kısmı plasentaya dönüşecektir. Yerleşme döneminde hCG hormonu salgılanmaya başlayacaktır ve bu da östrojen ve progesteron üretiminde artış sağlar ve yumurtalıklarda yeni yumurtaların olgunlaşmasına engel olur.

Sonrasında adet döngünüz durur ve bu noktada pek çok insan hamile olduğunu fark eder. Üçüncü hafta henüz ilk günlerdir ancak yine de neler bekleyebileceğinize bir göz atalım.

Üçüncü Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Gebeliğin tam olarak ne zaman ortaya çıktığını tahmin etmek zordur. Sonraki beklenen adetinizden 2 hafta önce yumurtanın salındığı bilinir ancak bunun tam zamanını bilmek imkansızdır. Buna ek olarak partnerinizin sperminin fallop tüplerine ulaşması 30 dakika da sürebilir, bir kaç gün de sürebilir.

Bu zamanlamanın hesabının zor olması nedeniyle doktor gebelik zamanınızı son adet kanamanıza göre hesaplarlar. Biraz garip görünse de doktorunuz gebelik tarihinizi henüz gebe olmadığınız günlerden başlatır.

Üçüncü haftada embriyo adı verilen erken dönemdeki bebeğiniz sadece bir kaç yüz hücreden oluşan küçük bir topluluktur ve hızlı şekilde bölünmeye devam eder. Dış hücreler plasenta haline gelirler ve bu yapı bebeğe besin ve başka işlevler sağlar. İç hücreler ise fetüs haline gelirler. Bekleyebileceğiniz gibi embriyo bu noktada küçüktür ve bir iğnenin başından daha büyük değildir.

Üçüncü Hafta Gebelikte Bedeniniz

Gebeliğinizin ilk günlerinde çok farklı hissetmeyi beklemeyin. Henüz adet gecikmeniz bile belli olmamıştır ve gebe olduğunuzun farkında da olmayabilirsiniz. Partnerinizle aktif olarak gebelik için çaba göstermiş olsanız bile, hamile olduğunuzu size belli edecek bir fiziksel işaret yoktur.

Eğer bebek için çaba gösteriyorsanız veya göstermiyorsanız, fakat yine de gebe olabileceğinizi düşünüyorsanız, bir gebelik testi yapabilirsiniz. Günümüzde hem evde uygulanan idrar testleri hem de sağlık kurumlarındaki kan testleri doğru sonuçlar veriyorlar. Ancak testin talimatlarını iyi okumayı unutmayın. Eğer test negatif olursa hemen gebe olduğunuzu varsaymayın çünkü testi çok erken uygulamış olma ihtimaliniz vardır.

Üçüncü Hafta Gebelikte Karın

Bu noktada bebeğiniz çok küçüktür ve bu nedenle karın bölgenizde herhangi bir genişlemeye sebep olma ihtimali yoktur.

Üçüncü Hafta Gebelik Belirtileri

Eğer adet döngünüz düzenliyse, hamile olduğunuzun en güvenilir ve ilk işaretlerinden bir tanesi muhtemelen korunmasız cinsel ilişkiden sonra ortaya çıkacak olan adet gecikmesi olacaktır. Ancak adet gecikmesinin pek çok başka sebebi olabilir ve bu nedenle gebelik testi yaptırmak önemlidir.

Ayrıca erken gebelik döneminde aşağıdaki belirtilerden bir tanesini de fark edebilirsiniz:

  • bulantı ve kusma
  • sıradışı yorgunluk
  • memelerde gerginlik
  • sık idrara çıkma

Üçüncü Haftada Ultrason Gerekli mi?

3 hafta gebelik ultrason taraması için biraz fazla erkendir. İlk ultrason genelde 8-14 hafta aralığında uygulanır, bir diğeri ise 18-21 hafta aralığında yapılır.

Üçüncü Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Bebeğinizin hayata en iyi şekilde adım atmasını sağlamak için aşağıdaki adımları uygulayın:

  • On ikinci haftaya kadar her gün 400 mikrogramlık folik asit takviyesi alın. Sonraki haftalarda doz artacaktır.
  • Sağlıklı beslenin. Çeşitli sebze ve meyveler tüketin, şeker ve yağ düzeyi yüksek gıdalardan kaçının.
  • Sigara içiyorsanız bırakın! Çocuğunuzun sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi budur.

Doktorunuz aksini söylemediği sürece cinsel hayatınıza gebelik boyunca normal şekilde devam edebilirsiniz.

Leave A Comment

Create your account