Vajinal Fitil Kullandıktan Sonra Tuvalete Gidilir mi?

Vajinal fitiller, vajinaya yerleştirilerek kullanılan katı ve oval şeklinde ilaçlardır. Vajinaya yerleştirilerek kullanılan fitil içerisinde bulunan ilaçlar vücut tarafından hızlı bir şekilde emilmektedir. Ağızdan alınan ilaçlara göre daha hızlı etki gösteren vajinal fitiller, vajinayı etkileyen sorunların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır.

Vajinal fitilin ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını, fitil kullandıktan sonra ne zaman tuvalete gidebileceğinizi ve daha fazlasını bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Vajinal Fitil Ne İşe Yarar?

Vajinal fittiller, vajinal mantar enfeksiyonlarının, bakteriyel enfeksiyonların ve vajinal kuruluğun tedavisinde kullanılmaktadır. Fitiller tedavi amacına göre farklı çalışma sürelerine sahiptir. Fitilin ne zaman çözüleceği aynı zamanda boyutu ve kimyasal yapısıyla da ilgilidir.

Vajinal fitil aşağıdaki durumların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılmaktadır:

Mantar enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonu, kadınlarda sıklıkla görülen sorunlardan bir tanesidir. Candida albicans mantarının neden olduğu enfeksiyon vajinal fitillerle etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Vajinal mantar tedavisinde hem kremler hem de fitiller kullanılabilmektedir. Kullanılan ilacın gücüne göre enfeksiyonun temizlenmesi 3-7 gün sürebilmektedir.

Doktorunuz vajinal mantar tedavisi için fitil reçete ettiyse ilacı tavsiye edilen süre boyunca kullanmayı unutmayın. Fitiller bitmeden belirtileriniz ortadan kaybolsa da ilacı kullanmaya devam etmelisiniz.

Vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk her yaştan kadını etkileyebilse de menopoza geçiş sürecinde daha yaygın olarak görülmektedir. Bazı vajinal fitillerle vajinanın nemliliği korunabilmekte ve pH seviyelerinin sağlıklı olması sağlanabilmektedir.

Vajinal fitillerin, vajinal kuruluk tedavisinde hormon replasman tedavisi kadar etkili olabildiği düşünülmektedir. Vajinal kuruluk şikayetiniz varsa doktorunuz hangi fitili kullanabileceğiniz konusunda yardımcı olacaktır.

Vajinal Fitil Nasıl Kullanılır?

Vajinal fitil kullanmak için öncelikle su, sabun ve havluya ihtiyacınız olacak. Fitili kullanmadan önce vajinal bölgenin dışını nazik bir sabun ve ılık suyla yıkayıp havluyla kurulamalısınız.

Vajinal bölgeyi temizledikten sonra vajinal fitilin paketini açmalı ve fitil aplikatörle geldiyse fitili aplikatöre yerleştirmelisiniz. Ardından sırt üstü uzanıp dizlerinizi bükebilir ya da ayakta durabilirsiniz. Sonrasında fitili vajinaya yerleştirerek gidebildiği kadar derine itmelisiniz. Bu sayede fitil vajinaya iyice yerleşmiş olacaktır. Fitil yerleştirdikten sonra aplikatörü çekebilirsiniz.

Aplikatör tekrar kullanılabilen özellikteyse talimatlarda yazana göre temizleyin. Tekrar kullanılmayacaksa çöpe atabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra ellerinizi su ve sabunla yıkamayı unutmayın.

Vajinal Fitil Varken Tuvalete Gidilir mi?

Vajinal fitil varken tuvalete gidebilirsiniz. Bununla birlikte fitili yerleştirdikten hemen sonra gitmemeniz iyi olacaktır. Üretra, vajinanın içerisinde yer almasa da idrarın bir kısmı vajinanın içine girebilir. Bu da fitilin daha hızlı çözünmesine ve ilacın dışarı sızmasına neden olabilir.

Vajinal fitil yerleştirmeden önce tuvalete gitmeniz, fitilin çözünme hızını etkilememek açısından daha iyi olacaktır. Bununla birlikte sonrasında gitmeniz gerekiyorsa en az bir saat beklemeniz faydalı olacaktır.

Vajinal Fitil Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vajinal fitil kullanırken dikkat edeceğiniz birkaç noktaya dikkat etmeniz, daha rahat bir deneyim yaşamanıza yardımcı olacaktır:

  • Vajinal fitiller sızabildiği için yatma zamanı kullanmaya çalışın. İç çamaşırınızın kirlenmemesi için günlük ped kullanabilirsiniz.
  • Fitili kullanmadan hemen önce suya batırmanız, fitili yerleştirmenizi kolaylaştırabilir.
  • Fitilleri kullanmadan önce erimemeleri için serin bir yerde saklayın. İlacın talimatlarında yer alıyorsa buzdolabında saklayabilirsiniz.
  • İlacı doktorunuzun talimatlarına ya da ilacın prospektüsünde yer alan talimatlara uygun şekilde kullanın.
  • Adet döneminizde fitil kullanmanızda sakınca olmayacaktır.
  • Fitil varken tampon kullanmayın. Tampon ilacın bir kısmını emebileceği için etkinliğini azaltabilmektedir.

Vajinal fitil kullanmak kolay olsa da kullanım konusunda sorun yaşıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız. Bu sayede fitili tam olarak doğru şekilde kullanmanın yollarını öğrenebilir ve gerekiyorsa farklı ilaçlar kullanabilirsiniz.

Vajinal Fitil Sonrası Kanama

Vajinal mantar, kaşıntıdan ağrı ve kanamaya kadar çeşitli belirtilere neden olabilmektedir. Mantar enfeksiyonuna bağlı olarak görülen kanama genelde hafiftir. Kanamayı iç çamaşırınızda ya da tuvalete girdiğinizde tuvalet kağıdında görebilirsiniz.

Tekrarlayan mantar enfeksiyonları durumunda kanama olma ihtimali daha fazla olacaktır. Sık geçirilen mantar enfeksiyonlarında vajinal doku yırtılıp hasar görebileceği için kanama ya da lekelenme görülebilir.

Bazı durumlarda tedavi için kullanılan fitil de kanamaya neden olabilmektedir. Vajinaya dışarıdan yerleştireceğiniz şeyler tahrişe yol açıp vajinanın pH dengesini bozabileceği için vajinal fitil sonrası hafif kanama yaşayabilirsiniz.

Vajinal Fitil Kullandıktan Sonra Akıntı

Hormon içeren vajinal fitil kullanıyorsanız, ilacı kullandığınız süre boyunca beyaz akıntı görebilirsiniz. Bu akıntı tamamen normal olmakla birlikte rahatsız edici düzeylere geldiyse doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Vajinal fitil kullanımı genelde güvenli olsa da fitil olarak kullandığınız ilacı sızdığını görebilirsiniz. Bazense vücut fitildeki ilacın emilimini yeteri kadar gerçekleştirmeyebilmektedir. Bazı durumlarda ise fitil yerleştirildiği bölgede tahrişe neden olabilmektedir.

Vajinal fitil kullandıktan sonra akıntı dışında aşağıdaki yan etkileri yaşamanız halinde bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:

  • Sıra dışı vajinal akıntı
  • Cilt kızarıklığı, kaşıntı, döküntü, yüz bölgesinde şişkinlik gibi alerjik reaksiyonlar
  • Meme dokusunda değişiklikler ya da akıntı
  • Görmede  değişiklikler
  • Göğüs ağrısı
  • Bilinç bulanıklığı
  • İdrarda koyuluk
  • Grip benzeri belirtiler
  • Açık renkli dışkı
  • İştah kaybı, mide bulantısı
  • Bacakta ağrı, şişkinlik, sıcaklık hissi
  • Karnın üst kısmında ağrı
  • Denge güçlükleri
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Nefes darlığı
  • Yüzde, bacakta ve kolda ani uyuşukluklar
  • Ani güçsüzlük veya yorgunluk
  • Gözlerde ya da ciltte sarılaşma

Yukarıdaki belirtileri yaşamanız halinde doktorunuzla iletişime geçmeli ve gerekiyorsa acil tıbbi müdahale almalısınız.

Kaynaklar

Lillis, Charlotte. “How Do You Use Vaginal Suppositories?” Medical News Today, 29 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322908.

Marcin, Ashley. “Can a Yeast Infection Cause Bleeding?” Healthline, 12 Apr. 2018, www.healthline.com/health/can-a-yeast-infection-cause-bleeding.

“Progesterone Vaginal Suppositories.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/drugs/18933-progesterone-vaginal-suppositories#:%7E:text=You%20may%20notice%20a%20white,doctor%20or%20health%20care%20professional. Accessed 27 May 2022.

University of Illinois. “How to Use Vaginal Suppositories.” Healthline, 23 May 2017, www.healthline.com/health/general-use/how-to-use-vaginal-suppositories.

Leave A Comment

Create your account