Sağlıklı ve normal bir vajina hafifçe nemlidir, vajinal duvarlar ince bir rahim ağzı mukusu ile kaplıdırlar ve bu sıvı rahim ağzı çevresindeki bezler tarafından üretilir. Bu rahim ağzı sıvısı adet döngünüz boyunca bir değişim geçirir ve böylece en doğurgan olduğunuz dönemde daha sulu ve yumurta beyazı bir kıvam alır, döngünün diğer dönemlerinde ise daha kuru olur.
Östrojen hormonu bu bezleri uyararak rahim ağzı sıvısı salgılanmasını sağlar ve vajina dokusunda da değişime sebep olarak onun daha kalın ve daha elastik olmasını sağlar. Rahim ağzı mukusunun rengi, miktarı ve dokusundaki değişimler adet döngünüzün hangi alanında olduğunuza göre belirleneceklerdir.
Rahim ağzı sıvısının miktarı sağlıklı kadınlarda günden güne değişir ve bu durum aylık döngünüzün hangi döneminde olduğunuza göre değişir. Örneğin yumurtlama zamanında sıvıda artış görebilirsiniz ve bunun sebebi sıvı artışının spermlerin rahme ve fallop tüplerine ulaşmasını kolaylaştırmasıdır. Ayrıca bu sıvı doğal bir kayganlaştırıcı olarak da görev alır.
Vajinal Kuruluk Nedir?
Eğer yeterince servikal mukus üretmediğinizi fark ederseniz, vajinanızda kuru ve kaşıntılı bir his olacaktır ve kuru bir vajina rahatsız edici, hatta ağrılı bile olabilir. Ayrıca cinsel ilişkide rahatsızlık hissediyorsanız vajinal kuruluk olma ihtimaliniz vardır.
Vajinal kuruluk pek çok kadının hayatının bir döneminde yaşadığı bir rahatsızlıktır. Onun gebelik elde etmek isteyenleri de etkilemesi, bazen hayat konforunun yanında hayat beklentilerini de zorlaştırmasına sebep olabilir.
Vajinal Kuruluğun Sebepleri Nelerdir?
Vajinal kuruluk herhangi bir yaşta çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. En yaygın sebeplerinden birisi hormon düzeylerindeki değişimlerdir. Aşağıdaki faktörler bu hormonal değişimlere sebep olabilirler:
- menopozda olmak
- emzirmek
- doğum kontrol hapları kullanmak
- antidepresan kullanmak
- rahmin alınmış olması
- kemoterapi gibi bazı kanser tedavilerini geçirmek
Ayrıca vajinal kuruluğun hormonlar ile alakalı olmayan sebepleri de vardır. Bazıları şöyle:
- cinsel ilişkide yeterince uyarılmamak
- vajina çevresinde parfümlü sabunlar kullanmak
- diyabet ve vücut sıvılarını etkileyen başka rahatsızlıklara sahip olmak
- antihistaminler gibi ilaçlar almak
Vajinal Kuruluk Belirtileri Nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birisini fark ederseniz vajinal kuruluğa sahip olabilirsiniz:
- vajina çevresinde veya içerisinde kaşıntı, kuruluk, rahatsızlık hissetme
- cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık hissetmek
- normalden daha sık idrara çıktığınızı fark etmek
- tekrar eden idrar yolu enfeksiyonları yaşamak
Eğer herhangi bir vajinal kuruluk belirtisi görecek olursanız, altta yatan başka sebepler olup olmadığını görmek için doktorunuza danışmanız gerekir.
Vajinal Kuruluk Gebeliği Engeller mi?
Vajinal kuruluk cinsel ilişkiyi rahatsız edici bir hale getirebilir. İlişki ağrılı olabilir, sonrasında sürtünmeden dolayı oluşan doku hasarı nedeniyle kanama ve ağrı olabilir. Herhangi bir ağrı veya kanama yaşarsanız doktorunuza görünmeniz iyi olacaktır.
Vajinal kuruluğa sahip olmanız bu nedenle cinsel ilişkiye dair isteğinizin de azalmasına sebep olabilir.
Bunun yanında vajinal kuruluk spermlerin hayatta kalma ve fallop tüplerine doğru ilerleme ihtimalini azalttığı ve hatta neredeyse imkansız kılabildiği için, gebelik elde etmek zorlaşabilir.
Dolayısıyla hem cinsel ilişkiye girmekten kaçınmak, hem de girilse bile spermlerin hayatta kalarak ilerleme ihtimallerinin azalmış olması, gebeliği engellemesine yol açabilir. Fakat bu ihtimal kuruluğun şiddetine bağlıdır ve herkes aynı miktarda etkilenmeyebilir.
Cinsel ilişki sırasında yaşanan kuruluk kaynaklı engelleri aşmak için şunlardan faydalanabilirsiniz:
- cinsel ilişkiden önce su bazlı bir kayganlaştırıcı kullanmak
- cinsel ilişkiden önce daha fazla uyarılmak için daha fazla ön sevişmede bulunmak
- sadece vajina için üretilmiş olan krem ve losyonları kullanmak
- parfümlü sabun kullanmamak
Eğer gebe kalmaya çalışıyorsanız, muhtemelen yumurtlama döneminde daha fazla cinsel ilişkiye girmek isteyeceksiniz ve bu konuda ihtimalinizi arttırmak için doğurganlık dostu kayganlaştırıcıları tercih etmeniz gerekir. Böylece gebe kalma ihtimalinizin artmasını sağlayabilirsiniz.
Gebelikte ve Doğumdan Sonra Vajinal Kuruluk
Doğumun vajinal kuruluğa sebep olması çok normaldir. Doğumun ardından östrojen düzeyleri düşer ve bu da kuruluk ile sonuçlanabilir. Ayrıca emziren annelerin östrojen düzeyleri daha da düşer ve bu da vajinal kuruluğun daha da artmasına sebep olabilir.
Ancak genelde emzirmenin bitişi ve adet döngülerinin geri gelişi ile birlikte östrojen normal düzeye gelir ve kuruluk kendi kendine geçer.
Eğer tekrar cinsel ilişkiye başladıysanız ve kuruluk rahatsızlık yapıyorsa, bir kayganlaştırıcı kullanmak ağrıları azaltabilir. Ayrıca cinsel hayat problemlerinize dair eşinizle konuşmak da fayda sağlayabilir.
Kuruluk adetler başladıktan sonra da devam ederse veya vajinal kurulukla yaşamak çok zorlayıcı olursa, doktorunuzla konuşun.
Menopoza Bağlı Vajinal Kuruluk
Menopoz döneminde ve menopoz sona erdikten sonra, yumurtalıklarda daha az östrojen üretilir. Bu sadece vajina ve vulva çevresindeki dokuların incelmesine sebep olmaz, aynı zamanda rahim ağzında sıvı üreten bezlerin de azalmasına yol açar. Vajina daha az elastik ve daha kuru hale gelebilir.
Bu değişimler kadınların hepsinde birbirinden farklı olabilirler. Bazıları menopozun daha başlarında yaşarken, bazıları menopozdan yıllar sonra yaşayabilirler.
Menopoz ile alakalı vajinal kuruluk genelde nemlendiriciler, kayganlaştırıcılar, östrojen kremleri ve hormon replasman terapisi ile tedavi edilir. En iyi seçenek konusunda doktorunuz bilgi verecektir.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer aşağıdaki şartlara sahipseniz doktorunuza görünmeniz fayda sağlayabilir:
- vajinal kuruluk günlük yaşantınızı etkiliyorsa
- vajinal kuruluk bir kaç haftadır varsa ve kayganlaştırıcı gibi şeyler işe yaramıyorlarsa
- ağrı veya sıradışı bir rahatsızlık varsa
- vajinadan sıradışı bir akıntı veya kanama geliyorsa
- cinsel ilişkiden sonra veya adetler arasında kanama yaşıyorsanız
- vajinal kuruluğun gibi menopoz gibi sebeplerden dolayı hormonal değişimlerden kaynaklandığını düşünüyorsanız
- herhangi bir sebeple bir sağlık sorununuz olduğunu düşünüyorsanız
Sonuç Olarak
Vajinal kuruluk belirtileriyle yaşamak zorlu olabilir ve rahatsızlık gebelik önünde bir engel olabilir. Neyse ki rahatsızlıkları hafifletmenin ve gebeliği kolaylaştırmanın bazı yolları var. Tedavi sürecine başlamak isterseniz doktorunuza danışmanız, hangi tedavi yöntemlerini kullanacağınızı belirleme konusunda yardımcı olacaktır.