Gebeliğin altıncı ayında muhtemelen toplamda 6-7 kilo almış olmalısınız. Eğer sağlıklı bir gebelik beslenmesine sahipseniz, pek çok tatlıdan kaçınmanız, bunun yanında protein ve sebzelere odaklanmanız gerekiyor. Kilonuz ise bebeğinizin artan ihtiyaçlarını gösteriyor. Aşağıda yirmi dördüncü hafta gebelikte bekleyebilecekleriniz mevcut.
Yirmi Dördüncü Hafta Gebelikte Bebeğiniz
Bebeğiniz gelişimine ve dolayısıyla organ ve uzuvlarının gelişimine de devam ediyor. Şu anda meydana gelen bazı küçük değişimlere kısaca göz atalım.
Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?
Bebeğiniz düzenli olarak büyüyor ve artık bir patlıcan boyutlarında denilebilir. Yaklaşık 680 gram ağırlığında ve boyu 32 cm civarına geldi.
Kısa süre sonra hareketleri daha tutarlı hale gelecek ve onları takip etmek mümkün olacak.
Eğer bebeğiniz hareket etmeden bir kaç saat geçerse, bu tamamen normaldir. Tüm hareketlerini hissetmeniz mümkün olmayabilir çünkü rahim içerisinde hala hareket edebileceği pek çok boş alan mevcuttur. Bebek belli bir pozisyonda bir kaç saat, hatta tüm gün bile kalabilir.
Fakat daha uzun süre bir hareket sezmezseniz, doktorunuzla konuşmanız uygun olacaktır.
Pek çok uygulama ile bebeğinizin günlük ritmini takip edebilirsiniz. Bebeğiniz siz su içince veya soğuk sıvılar alınca hareket edebilir çünkü vücut ısınızda ani bir değişim ortaya çıkar.
Yirmi Dördüncü Haftada Bebeğinizin Pozisyonu
Bebeğin genel duruşu geçen haftaya göre pek değişmedi ve yirmi altıncı, hatta yirmi sekizinci haftaya kadar bu konuda değişim olmayacak. Şu anda muhtemelen hala dik pozisyondadır ve kafası doğum kanalı ile rahim ağzına doğru bakmıyordur.
Bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak tekmelerini ve esnemelerini gün içinde hissedebilirsiniz fakat saatlerce hareketsiz kalması da normaldir.
Yirmi Dördüncü Haftada Fetal Gelişim
Yirmi dördüncü haftada bebeğinizin yüzü de dahil olmak üzere tüm parçaları gelişmiştir. Cildi henüz kırmızımsı ve kırışıktır çünkü henüz alttaki bağ dokular oluşmamışlardır. Ayrıca cildi ince ve şeffaftır.
Beden tipinize bağlı olarak gebe karnınız belirgin olabilir veya daha belli belirsiz olabilir.
Bu aşamada bebeklerin bir kaç organ sistemi gelişmiştir. Solunum sistemi ve merkezi sinir sistemi hala oluşum aşamasındadır ve iki sistem arasındaki koordinasyon henüz tam olarak oturmamıştır. Bebeğiniz yenidoğan gibi görünür ancak yağ depoları henüz gelişmemiştir. Eğer bu ilk gebeliğinizse, karnınız da kendini pek ortaya koymuyor olabilir.
Bebeğiniz geçen haftadan beri 113 gram kadar aldı. Şu anda tat organları gelişiyor ve çevresinden gelen sesleri duyabiliyor. İç organları da işlev göstermeye başladılar ve bunlar arasında karaciğer ve dalak da bulunuyor.
Yirmi Dördüncü Hafta Gebelikte Bedeniniz
Hamileliğinizin altıncı ayına geldiğimiz bu dönemde 6-7 kilo almış olmalısınız. Eğer sağlıklı bir gebelik diyetini takip ediyorsanız ve tatlılardan kaçınıp protein ve sebzelere odaklanıyorsanız, kilo alımınız düzenli olacaktır. Eğer kiloda ani artış ve azalmalar görürseniz hemen doktorunuza ulaşın.
Yirmi dördüncü haftada veya öncesinde sabah bulantıları ve diğer rahatsız edici belirtiler hafiflemiş olmalılar. Bedeniniz değişmeye devam ediyor ancak bu değişimler çok şiddetli değiller. Karın veya bel bölgesinde adet sancıları gibi sancılar hissetmeniz olası.
Bazı insanlarda bu sancıları erken doğumdan ayırt etmek zordur. Bu nedenle normal esneme ağrıları ve sancılar arasındaki farkı anlamak için doktorunuza danışın.
Genel olarak sancılar ritmiklerdir ve her 10-15 dakikada bir ortaya çıkarlar. Gerçek doğum başlamadan önce yalancı sancı da denilen Braxton Hicks sancılarını hissedebilirsiniz.
Ancak Braxton Hicks sancıları düzenli olmazlar, ritmik değillerdir ve bir kaç saatten uzun sürmezler. Eğer her 10-15 dakikada bir sancınız varsa doktorunuza ulaşmanız iyi olacaktır.
Pelvis ve eklemlerinizde baskı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz ve bu aralıkta mide yanması da olabilir. Gebeliğin bu aşamasında bazı insanlarda kabızlık, gaz ve şişkinlik problemleri ortaya çıkar. Artık beslenmenize daha fazla dikkat etme zamanıdır ve işlenmiş gıdalardan kaçınmanız gerektiği gibi fazla baharatlı yemeklerden de uzak durmanız faydalı olacaktır.
Yirmi Dördüncü Haftada Gebe Karnı
Bu noktada karnınızın boyutu sizin boyunuza, gebelik öncesi kilonuza, beden tipinize ve ilk gebeliğiniz olup olmadığına göre değişiklik gösterecektir.
Karın şeklinize bağlı olarak bebeğinizin hareketleri siz oturur veya yatarken belli olabilir. Bedeni daha büyük olanlarda bebeğin hareketleri bu kadar fark edilebilir olmayabilirler.
Eğer ikinci veya üçüncü gebeliğinizse karnınız daha erken dönemde çıkacaktır.
Fakat karnınız erkenden büyümeye başlarsa ve esneme çizgileri olursa fazla amniyon sıvınız olabilir ve bu nedenle doktor ultrason ile kontrol yapabilir. Karnınız beklenmedik şekilde büyük değilse bir endişe sebebi yok demektir.
Yirmi Dördüncü Hafta Gebelik Belirtileri
Yirmi dördüncü hafta hamilelikte ilk ve ikinci trimester sızılarınız muhtemelen azalmıştır ve ikinci trimester rahatsızlıkları artış gösterebilirler. Daha enerjik ve pozitif olsanız da, bebeğinizin büyümesi mesanenize daha fazla baskı yapabilir ve bu da sık sık idrara çıkmanıza yol açabilir. Ayrıca bazı diğer yaygın belirtiler şöyle:
- Kilo alımında hızlanma
- Memelerde büyüme
- Vajinal akıntılar
Doktorunuz ne kadar akıntı ve ne türde akıntılar beklemeniz gerektiği konusunda size bilgi verecektir. Bu durum sizin sağlık geçmişinize ve bedeninizin özelliklerine de bağlıdır.
Yirmi dördüncü haftada vajinal akıntılarda artış normaldir ancak kötü bir koku olmamalı ve görüntü koyu kahve, yeşil veya kırmızı türevleri olmamalı.
Çoğu durumda akıntı tamamen beklendik ve güvenlidir. Nadiren de olsa ıslanmış iç çamaşırlar amniyon sıvısında sızıntılara işaret edebilirler ve bu durumda tıbbi müdahale gerekir.
Bazı hamile insanlarda eklemlerde bir karıncalanma hissi ortaya çıkabilir ve buna karpal tünel sendromu adı verilir. Bu rahatsızlık eklemlerde sıvı birikiminden kaynaklanır ve sıvı sinirlere baskı yapar.
Pek çok insanda gebelikte veya doğumdan sonra hemoroid ortaya çıkabilir. Bu kolonda bulunan kan damarlarındaki kan basıncı artışından kaynaklanır. Bol lifli gıdalar tüketerek, düzenli hareket ederek ve düzenli kilo alarak bunun önüne geçebilirsiniz.
Yirmi Dördüncü Hafta Gebelikte Ultrason
Bebeğiniz artık 680 gram kadar ve 32 cm boyutlarına geldi. Bu aralıkta kalp ritmi dakikada 120-160 arası olacaktır. Bu aşamada artık çoğu organı gelişmiştir.
Ultrasonda neredeyse bir yenidoğan gibi görünecektir ve buna yüz özellikleri de dahildir ama yağ rezervleri henüz dolmamıştır.
Yirmi Dördüncü Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı
Mide yanması ve ağrıların ortasında yavaş yavaş doğuma hazırlanmak gerekiyor.
Sadece bir kaç gün içinde bebeğiniz doğuma hazır olarak görülecektir. Fakat erken doğumu önlemek için otuzuncu haftadan sonra daha dikkatli olmanız gerekir. Artık bebeğin odasını ve kıyafetlerini hazırlayabilirsiniz.
Ayrıca evinizde bebeğinize uygun bazı ayarlamalar yapmanızın da zamanıdır.
Yirmi dördüncü hafta hamilelikte cinsel ilişki tamamen normaldir ama doktorunuzun aksini söylemesi durumunda doktorunuzun söylediği geçerlidir. Doktorunuz bazı risk faktörleri mevcutsa erken doğum ihtimalini azaltmak için penetratif ilişkiden uzak durmanızı talep edebilir.
Fakat gebelikte cinsel ilişkiye girmeyi tercih ederseniz, rahat bir pozisyonda olduğunuzdan ve karnınıza baskı gelmediğinden emin olun.