Yirminci Hafta Gebelik

Artık bebeğinizle tanışmak için yolun yarısına geldiniz. Pozitif gebelik testinizi sanki daha dün elinize almışsınız gibi hissedebilirsiniz fakat şu anda karnınızda bebeğiniz yüzüyor ve siz ne olduğunu anlamadan doğmuş olacak.

Yirminci hafta gebelikte hamileliğinizin beşinci ayının sonlarına yaklaşıyorsunuz. Doğum zamanına yaklaşık olarak yirmi hafta kadar zaman kaldı. Bebeğiniz rahminizde daha büyük hale gelirken, sizin bedeninizde de bol miktarda değişim var.

Yirminci Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Yirminci hafta gebelikte bebeğiniz ciddi şekilde büyüdü ancak rahim içinde hala yeteri kadar yeri var ve onun içinde zıplayıp duruyor. Bacakları neredeyse düz hale geldi ve bundan sonra boy ölçümleri genellikle baştan ayağa şekilde yapılacak.

Onun hareketlerini geçmişte hissetme fırsatı bulamadıysanız, yirminci haftada işler değişebilir. Yirmi haftalık bebeğiniz ciddi şekilde büyüdü ve bu nedenle hareketleri de bu hafta daha belirgin hale gelecektir.

Bebeğiniz artık temel olarak tamamen oluştu denilebilir. Gelecek haftalarda temel olarak büyüyecek ve kilo alacak. Dünyaya gelişinden önce daha güçlü hale gelmesi elzem. Fakat yine de bu yirminci haftada fetal gelişimler olmadığı anlamına da gelmiyor.

Yirminci Hafta Gebelikte Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğinizin boyutu artık büyük bir muz veya greyfurt ile yarışır hale geldi. Ağırlığı da yaklaşık olarak 300 gram civarında. Bu hafta baştan kalçaya 16 cm, baştan ayağa ise 25 cm boylarında. Bu ay her hafta yaklaşık olarak 1 cm uzayacağı söylenebilir.

Yirminci Haftada Fetal Gelişim

Bebeğinizin duyuları ve refleksleri hızlı bir şekilde gelişiyorlar. Nefes alıyor, emiyor ve devamlı yutkunuyor. Rahminizin içinde uzuvları daha uzun hale geliyor. Eğer parmağını bulacak olursa onu emme denemeleri de yapacaktır.

Beyni de hızlı bir şekilde gelişiyor. Artık farklı seslere, yani sizin sesinize veya farklı şarkılara tepki verebiliyor. Uyku düzeni de daha belirgin hale geliyor ve yüksek sesler onu uyandırabilir. Artık hıçkırmaya da başladı. Bu ritmik hareketler olarak kendini gösterecektir.

Bebeğinizin cildi bir kaç hafta önce tamamen şeffaftı. Ancak artık insan cildini oluşturan katmanlar ortaya çıkıyorlar. Yani derisi daha pigmentli olacak ve şeffaflığı gelecek haftalarda azalacak.

Yirminci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Hamilelik karnınız artık hayli belirgin olacaktır. İlk trimesterin rahatsız edici belirtileri çoktandır geçtiler ancak artık bazı pozitif yirminci hafta gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz.

Yirminci Haftada Hamile Karnı

Yirmi ve otuzuncu haftalar arasında karnınızın boyutu şimdiki ile aynı olacaktır. Pubik kemikten karnınızın en tepe noktasına yapılacak bir ölçüm yaklaşık olarak 20 cm olacaktır.

Yirminci hafta gebelikte rahminiz bir kavun boyutlarına kadar ulaşmış durumdadır. Karnınızın tepe noktasına dokunursanız, rahminizin artık göbek deliğinize eriştiğini fark edebilirsiniz.

Yirminci Haftada Gebelik Belirtileri

Aşağıda yirminci haftada bekleyebileceğiniz bazı belirtiler bulunuyorlar:

  • Kabızlık: Rahminiz büyüdükçe bağırsaklarınız üzerinde baskı oluşturur. Bu durum hamilelik hormonları ile birlikte bağırsak trafiğinin yavaşlamasına sebep olabilir.
  • Daha güçlü saçlar ve tırnaklar: Gebeliğin erken dönemlerinde mide bulantılarına sebep olan hormonların başka etkileri de vardır. Saçlarınız daha dolgun ve sıkıdırlar, tırnaklarınız da kalınlaşırlar. Hamilelikte pek saç dökmezsiniz ve bu nedenle saçlar daha dolgun görünürler. Bu ayların keyfini çıkartın çünkü saç dökülmeleri doğumdan sonra normale dönecekler.
  • Ayak ve bileklerde şişkinlik: Hafif bir şişkinlik olması tamamen normaldir. Ani ve aşırı şişkinlik ise preeklampsi belirtisi olabilir ve bu nedenle doktora danışılmalı.
  • Bel ağrısı: Yirminci hafta gebelikte alınan kilolar nedeniyle gün sonunda bir miktar bel ağrısı yaşanabilir.
  • Unutkanlık: Bazı kadınlar bu dönemde konsantre olmayı çok zor bulabilirler. Bu dönemde beyindeki hücrelerin hacmi azalır. Fakat doğumdan sonra tamamen normale döner.
  • Mide yanması veya hazımsızlık: Bebeğiniz iç organlarınıza giderek daha fazla baskı yapmaya başlıyor. Bu durum özellikle yemeklerden sonra reflüye sebep olabilir.
  • Nefes darlığı: Aynı baskı ciğerlerinize de ulaşıyor. Rahmin boyutu rahat nefes almanızı zorlaştırıyor. Ayrıca biraz sersemlik de olabilir.
  • Horlama: Geçmişte hiç horlamamış olsanız da bu durum mümkün olabilir. Mukus hücrelerinizde gebelik hormonlarından dolayı şişkinlik olacaktır. Bu da horlama ihtimalinizi arttırır.
  • Vajinal akıntılarda artış: Bedeniniz istenmeyen bakterilerden kurtulmak için daha fazla akıntı üretiyor. Akıntı temiz, kokusuz oldukça ve kaşıntı yapmadığı sürece tamamen normaldir.

Yirminci Haftada Ultrason Gerekir mi?

Eğer henüz yapılmadıysa, ikinci trimester ultrasonunuz bu haftada yapılabilir. Bu genelde 18-22 haftalar arasında uygulanır. Yirminci hafta ultrasonunuzda doktor bebeğin boyutuna, şekline, kalp atışlarına ve organlarına detaylı bir bakış atacaktır.

Doktorunuz bebeğin kalbine, beynine, omurgasına, böbreklerine, midesine, bağırsaklarına ve uzuvlarına bakacaktır. Böylece onun herhangi bir fiziksel sorunu olup olmadığını değerlendirecektir.

Ayrıca bebeğin boyut da değerlendirilecektir. Eğer ikiz veya daha fazla bebek taşıyorsanız, başlarının benzer boyutlarda olduğunu görmek için baş ölçümü yapılacaktır. Eğer değilse, gelişim anomalilerine dair bazı değerlendirmeler yapılması gerekir.

Plasentanız da bu dönemde incelenecektir. Bu aşamada aşağıda duran plasenta tespit edilebilir. Ancak yine de endişe edecek bir şey yok çünkü plasenta rahim büyüdükçe genelde yukarı doğru yol alır. Bebeğin cinsiyeti şimdiye kadar belli olmadıysa, bu hafta erkek mi kız mı olduğu belli olacaktır.

Yirminci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Karnınız daha büyük hale geliyor ve bu nedenle gebeliğinizin geri kalanını daha kolay hale getirecek bazı alışkanlıkları kazanmak önemli:

  • Karın bandı takın: Bu bantlar karnınıza destek olurlar ve bu nedenle gebeliği daha rahat geçirmenizi sağlayabilirler.
  • Yüksek topuklardan kaçının: Ayaklarınız şişiyorlar ve bacaklarınızda kramplar var. Bu nedenle ayaklarınıza biraz izin verin ve bir süreliğine rahat ayakkabılar giyin.
  • Daha küçük öğünler tüketin: Yirminci haftada beslenmeniz olabildiğince sağlıklı olmalı. Buna ek olarak daha küçük ama sık porsiyonlar tüketmek reflü konusunda yardımcı olacaktır. Böylece bebeğinize giden besin akışının daha düzenli olmasını da sağlayabilirsiniz.
  • Eşinizi işe dahil edin: Partnerinizin de kontrol ve ultrasonlara gelmesini isteyin. Böylece bebek ile bağı daha güçlü olacaktır.

Yirminci hafta gebelikte cinsel ilişki yaşamanızda bir sorun yoktur. Çalışmalara göre gebelik boyunca cinsellik güvenlidir ve erken doğum veya düşük riskinde artışa sebep olmaz.

Ayrıca bu dönemde eşinizle romantik bir akşam da planlayabilirsiniz. Daha enerjiksiniz ve karnınız hala çok fazla büyümedi ve bulantılar da kalmadılar. Bu nedenle yakınlık oluşturmak önceliğiniz olmalı zira son dönemlerde stres düzeyiniz artmış olacaktır.

Leave A Comment

Create your account