Adet Döneminde Farklı Kan Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Adet döneminde vücut, rahimdeki doku ve kanı vajina yoluyla dışarı atmaktadır. Rahimden atılan bu kanlı sıvının rengi, ne kadar süre rahimde kaldığına göre açık kırmızı ila kahverengiye ve siyaha kadar çeşitli renklerde olabilmektedir.

Adet kanı rahimde ne kadar uzun süre kalırsa oksijenle o kadar uzun süre etkileşime girecek ve oksidasyon denilen süreç gerçekleşecektir. Oksidasyonla birlikte adet kanının rengi koyulaşacaktır.

Bununla birlikte bazı sağlık sorunları da adet kanının renginin ve yoğunluğunun değişmesine neden olabilmektedir. Örneğin, turuncu ya da gri adet kanı bazı durumlarda vajinal enfeksiyon yaşandığına işaret edebilmektedir.

Adet döneminde farklı kan renklerinin ne anlama gelebileceğini ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bu yazıda öğrenebilirsiniz.

Adet Döneminde Kırmızı Kan Gelmesi

Adet kanamanız başlarda açık kırmızı gelebilir. Kanın kırmızı olması taze olduğunu ve kan akışının hızlı olduğunu gösterir. Adet dönemi boyunca gelen kan kırmızı olabileceği gibi ilerleyen günlerde kan akışının yavaşlamasıyla koyulaşabilir.

Kırmızı kanama bazı durumlarda klamidya ve bel soğukluğu gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Ancak bu kanama genelde adet dönemleri arasında ortaya çıkar. Bu nedenle adet görmeniz gereken tarihten önce kanama yaşarsanız, bu konuyla ilgili doktorunuzla görüşmek isteyebilirsiniz.

Rahim miyomları ve polipleri de  adet döneminde ya da adet dönemi dışında yoğun kırmızı renkte kanamaya neden olabilir. Miyomlar ile polipler küçük ya da büyük boyutlarda olabilir ve ağrı ile baskı gibi başka belirtilere yol açabilir.

Adet Döneminde Koyu Kırmızı Kan Gelmesi

Adet döneminizde uyandıktan ya da bir süre uzandıktan sonra koyu kırmızı kan geldiğini fark edebilirsiniz. Kanın koyu kırmızı olması bir süredir rahimde durduğunun, ancak kahverengiye dönecek kadar oksidize olmadığını gösterir.

Koyu kırmızı adet kanaması, adet döneminin sonlarına doğru kan akışının yavaşlamasıyla da görülebilir.

Bazı durumlarda ise doğum yaptıktan sonra yoğun bir kanama başlayabilir ve kanın içerisinde pıhtılar yer alabilir. Löşi adı verilen bu kanama başlarda koyu kırmızı renkte olabilir.

Adet Döneminde Siyah Kan Gelmesi

Siyah kan, adet döneminin başında ya da sonunda görülebilir. Kanın siyah olması genelde rahimde uzun süre kalmış olduğunu ve öncesinde kahverengiye ve sonrasında siyaha döndüğünü gösterir.

Siyah adet kanı bazı durumlarda vajinadaki bir tıkanıklığa da işaret ediyor olabilir. Bu durumda aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Kötü kokulu akıntı
  • Ateş
  • İdrar yapmada zorluk
  • Vajina içerisinde ya da etrafında kaşıntı ve şişkinlik

Adet Döneminde Pembe Kan Gelmesi

Adet döneminde görülen pembe kan ya da lekelenme, adet kanının rahim ağzı sıvısı ile birlikte gelmesi sonucu meydana gelebilir.

Bununla birlikte hormonlu doğum kontrol yöntemleri vücuttaki östrojen seviyesini düşürebileceği için adet kanamalarınız daha hafif olabilir ve pembemsi tonlara sahip olabilir.

Bazı durumlarda ise cinsel ilişki sırasında vajinada ya da rahim ağzında ufak yırtıklar meydana gelebilir ve vajinal sıvılarla birlikte karışan kan, pembe akıntı şeklinde görülebilir.

Adet döneminde pembe kan gelmesinin diğer nedenleri arasında şunlar bulunabilir:

  • Ciddi kilo kaybı
  • Sağlıksız beslenme
  • Kansızlık

Adet Döneminde Turuncu Kan Gelmesi

Adet kanı ile rahim ağzı sıvıları karıştığında kanın rengi turuncu görünebilir.

Turuncu kan ya da akıntı genelde enfeksiyona işaret etmektedir. Bu nedenle turuncu kanama yaşayan kadınların vajinal kaşıntı, rahatsızlık ve kötü kokulu akıntı gibi belirtiler görmeleri halinde doktorlarıyla görüşmeleri gerekir.

Adet Döneminde Gri Kan Gelmesi

Gri renkli vajinal akıntı genelde bakteriyel vajinozis belirtisidir. Bu rahatsızlık, vajinadaki faydalı ve zararlı bakterilerin dengesinin bozulmasıyla meydana gelmektedir.

Bakteriyel vajinoziste görülen diğer belirtiler şu şekildedir:

  • Vajinanın içinde ya da çevresinde kaşıntı
  • Genelde “balıksı” olarak tarif edilen kötü vajinal koku
  • İdrar yaparken yanma ya da ağrı

Bakteriyel vajinozis tedavisinde genelde antibiyotikler kullanılır. Bu yüzden belirtiler yaşamanız halinde bir an önce tedavi görmek için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.

Adet Kanında Pıhtı Olur mu?

Adet kanı farklı renklerde olabileceği gibi kanın yoğunluğu da aydan aya değişiklik gösterebilir. Bu nedenle adet kanında pıhtı olması normal kabul edilen bir durumdur. Kan pıhtıları, adet içi tabakanın dökülmesiyle birlikte görülür.

Adet kanında pıhtı olması genelde endişe verici bir duruma işaret etmiyor olsa da pıhtıların boyutlarına dikkat etmek gerekir. Pıhtılar büyükse veya yoğun kanamayla birlikte görülüyorsa doktorunuza haber vermeniz faydalı olacaktır.

Çok yoğun adet kanaması ya da büyük pıhtılar, menoraji belirtisi olabilmektedir. Menoraji, çok yoğun olan veya yedi günden uzun süren adet kanamalarını ifade etmektedir.

Menorajide aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • İki saatten kısa süre içerisinde ped ya da tampon değiştirme ihtiyacı duyulacak kadar yoğun kanama
  • Kanla birlikte görülen büyük pıhtılar

Menorajinin nedenler arasında rahim içindeki miyom türü yapılar, hormonal dengesizlikler, pelvik inflamatuar hastalık, rahim içi araçlar, kan hastalıkları, bazı ilaçlar ve bazı kanser türleri (rahim ağzı ya rahim) yer almaktadır.

Menoraji tedavi edilmediğinde kansızlık ya da kronik yorgunluğa neden olabilmektedir.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Adet döneminde pembe, kırmızı ve kahverengi kanama olması normaldir. Bununla birlikte adet kanınızın normalden farklı renkte olduğunu düşünüyor ya da döngünüzde anormal değişimler yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Adet döngünüzle ilgili aşağıdaki değişiklikleri yaşamanız halinde doktora gitmeyi ihmal etmeyin:

  • Anormal vajinal akıntı
  • Uzunluğu ve kanama yoğunluğu aydan aya değişen düzensiz adet döngüleri
  • Menopoz sonrası kanama
  • Üç kez ya da daha fazla döngü boyunca adet görmemek
  • Vajinada kötü koku
  • Yoğun yapılı gri ya da beyaz akıntı
  • Vajina içerisinde ya da etrafında kaşıntı

Yukarıda yer alanların yanı sıra gebelik sırasında normal olmayan kanama ya da akıntı yaşayan kadınların da bu konu hakkında doktorlarıyla konuşmaları gerekir.

Özet Olarak

Adet döneminde kanın rengi ve yapısı aydan aya ve hatta aynı adet döneminde değişiklik gösterebilir. Bu değişiklikler kişinin hormonal değişimlerine, beslenme tarzına, yaşam tarzına, yaşına ve çevresine bağlı olarak gerçekleşebilir.

Adet kanamasının rengi pembeden kırmızıya ve kahverengiye kadar çeşitli renklerde olabileceği gibi kanamanın rengi de değişebilir. Enfeksiyon, gebelik ve bazı durumlarda kanser, kanamanın renginin değişmesine veya düzensiz kanamalara yol açabilir.

Adet kanaması rengi için normal ve sağlıklı olanın ne olduğu konusu kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği için adet döngünüzde meydana gelen değişiklikleri takip etmeniz önemlidir. Endişelenmenize neden olan değişiklikler yaşamanız halinde doktorunuzu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

Kaynaklar

Eske, Jamie. “What Does the Color of Period Blood Mean?” Medical News Today, 1 Apr. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324848.

Marcin, Ashley. “Black, Brown, Bright Red, and More: What Does Each Period Blood Color Mean?” Healthline, 8 Mar. 2019, www.healthline.com/health/womens-health/period-blood.

“What to Know About the Color of Period Blood.” WebMD, 8 June 2021, www.webmd.com/women/what-to-know-color-period-blood.

Leave A Comment

Create your account