Adet Döneminde Gebelik Testi Yapılır mı?

Evde yapılan gebelik testleri genelde adet geciktikten sonra yapılır. Çünkü hCG adı verilen gebelik hormonu zamanla artarak idrarda tespit edilebilir düzeylere gelir. Testi ne kadar erken yaparsanız, testin hCG’yi tespit etmesi o kadar zor olur.

Gebelik testi normalde adet geciktikten sonra yapılsa da adet görürken de test yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda kanama nedeniyle testin sonuçlarının etkilenip etkilenmeyeceğini ve test sonucuna ne kadar güvenebileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Adet Döneminde Gebelik Testi Pozitif Çıkar mı?

Gebelik testleri genelde adet geciktikten sonra yapılmaktadır. Ancak bazı testler adet gecikmeden önce de doğru sonuçlar verebilmektedir.

Bununla birlikte adet görüyorsanız ya da kanamanız varsa da gebelik testi yapabilirsiniz. Eczaneden alacağınız testler, idrara kan karışsa dahi doğru sonuçlar verecektir.

Evde gebelik testleri, idrardaki hCG’yi tespit ederek çalışır. Plasenta, hCG üretir ve gebeliğin ilk 8-10 haftası boyunca hCG seviyeleri hızlıca yükselir. 10. haftaya gelindiğinde ise hCG seviyeleri azalmaya başlar ve gebeliğin geri kalanı boyunca yavaşça azalmaya devam eder.

Yumurtlamanın üzerinden 10 gün geçtikten sonra idrardaki hCG seviyesi, evde gebelik testleri ile tespit edilebilecek seviyeye gelir. İdrara karışan kan, idrarda hCG olup olmadığını etkilemeyeceği için gebelik testi doğru sonuç verecektir. Bununla birlikte test sonucunuz pozitif geldiği halde kanamanız varsa bunun nedenini öğrenmek için doktora gitmeniz gerekir.

Gebeliğin Erken Döneminde Kanama

Kanamanız olduğu halde gebelik testi yapıp pozitif sonuç aldıysanız, kanamanızın nedeni adet görmeniz değildir. Kadınların yüzde 25’ine yakın bir kısmı gebeliğin ilk üç ayında kanama yaşamaktadır.

Gebeliğin erken döneminde görülen kanamanın nedenleri şu şekildedir:

Yerleşme kanaması

Yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim içine tutunmasıyla meydana gelir. Bu kanama genelde adetin başlaması gereken zamanda görüldüğü için adet kanaması ile karıştırılabilmektedir. Bununla birlikte yerleşme kanaması, adet kanamasından daha açık renkli olur ve daha kısa sürer.

Rahim ağzında değişimler

Rahim ağzı, vajinal muayene ve cinsel ilişki sırasında tahriş olduğunda hafifçe kanayabilir. Ayrıca rahim  ağzındaki polipler de kanamaya neden olabilir. Bu nedenlerden dolayı meydana gelen kanamanın rengi açık kırmızı olur ve yoğun bir kanama görülmez.

Enfeksiyon

Bazen vajinal kanama gebelikten bağımsız nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Pelvik bölgede, mesanede ya da idrar yollarında görülen enfeksiyonlar, kanamaya neden olabilir ve bu kanamalar genelde açık kırmızı renkte olup yoğun olmaz.

Mol gebelik

Mol gebelik, genetik materyallerde dengesizlik olması sonucu ortaya çıkar. Bu durumda gebeliğin devam etmesi mümkün değildir. Molar gebelikte açık kırmızı ya da kahverengi kanamanın yanı sıra mide bulantısı ve bel ağrısı gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz.

Dış gebelik

Dış gebelik, döllenen yumurtanın rahim dışında bir yere tutunmasıyla meydana gelir. Gebeliğin sürdürülmesinin mümkün olmadığı dış gebelikte ağır vajinal kanama, karında ve vücudun farklı bölgelerinde ağrı gibi belirtiler görülebilir.

Düşük

Karında kramp, sırt ağrısı ve yoğun kanama, düşük sonucu ortaya çıkabilir. Adet kanaması gibi yoğun kanama yaşıyorsanız ve gebelik testinden pozitif sonuç aldıysanız, bir an önce tıbbi yardım almalısınız.

Subkoryonik kanama

Bu kanama, plasentanın rahimden hafifçe ayrılması sonucu meydana gelir ve yoğun ya da hafif olabilir. Pek çok kadın subkoryonik kanama sonrası gebeliklerine sağlıklı bir şekilde devam edebilse de gebeliğin ilk 20 haftasında düşük riski artabilir.

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Gebelik genelde adet döngüsünün ortalarında, kadının doğurgan olduğu günlerde meydana gelir. Doğurganlık penceresi adı verilen bu dönemin öncesinde ve sonrasında hamile ihtimali daha düşük olsa da bazen mümkün olabilmektedir.

Normalde adet döngüsünün ortalarında yumurtlama gerçekleşir. Yumurtlamanın gerçekleşmesiyle yumurta, spermle buluşmak üzere rahme ilerler. Yumurta rahme ilerledikten sonra yalnızca 12-24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle gebeliğin gerçekleşebilmesi için bu süre içerisinde sperm ile bir araya gelmesi gerekir.

Ortalama 28 günlük bir adet döngüsünü düşünürsek adet kanaması bittikten sonra en az bir hafta yumurtlamanın gerçekleşmeyeceği düşünülür. Bu nedenle bu süre içerisinde genelde hamile kalmak mümkün değildir.

Bununla birlikte her kadının adet döngüsü aynı değildir. Adet döngüsünün kaç gün sürdüğü, yumurtlamada aylık olarak meydana gelen değişimler ve spermin kadının vücudunda canlı kalma süresi gibi etkenler, kadının doğurgan olduğu dönemin değişiklik göstermesine neden olabilir.

Ayrıca sperm kadın vücudunda girdiğinde beş güne kadar canlı kalabilmektedir. Bu nedenle yumurtlamadan beş gün önce ilişkiye girilmesi halinde hamile kalmak mümkündür.

Adet görürken vücuttan kan, döllenmemiş yumurta ve rahim içi tabakaya ait dokular atılır. Ortalama olarak beş gün süren adet döneminde kanama daha kısa ya da daha uzun sürebilmektedir. Adet döneminde hamile kalmak mümkün olsa da çok yüksek ihtimalli değildir.

Adet Döneminde Hamilelik Belirtisi

Bazen premenstrüel sendrom (PMS) ve hamilelik belirtileri karıştırılabilmektedir. Bu nedenle yaşadığınız belirtilerin PMS olduğunu ve ardından gelen kanamanın adet kanaması olduğunu düşünseniz de bunlar, hamile kaldığınızı gösteriyor olabilir.

Hem PMS hem de hamilelik belirtileri arasında ortak olanlardan bazıları şu şekildedir:

  • Ruh halinde değişimler
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kabızlık
  • Yorgunluk
  • Kanama ya da lekelenme
  • Kramp
  • Baş ve sırt ağrısı
  • İştahta değişimler

Yalnızca gebelikte görülen belirtiler ise şu şekildedir:

Adet gecikmesi

Gebeliğin ilk belirtilerinden biri adet gecikmesidir. Adetiniz bir hafta geciktiyse gebelik testi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bununla birlikte stres, aşırı kilo kaybı, PCOS, doğum kontrol yöntemi değiştirme, çeşitli rahatsızlıklar ve menopoz gibi nedenlerin de adet gecikmesine yol açabileceğini unutmayın.

Mide bulantısı

Adet görmeden hemen önce de sindirim sorunları görülebilmekle birlikte mide bulantısı ve kusma genelde PMS belirtileri arasında değildir. Mide bulantısı ve kusma genelde gebeliğin 9. haftasından önce başlamaktadır.

Göğüs ucunda değişiklikler

Adet öncesinde göğüslerde değişiklikler olabilse de gebelikte göğüs ucu daha koyu ve büyük hale gelebilir. Bu değişiklikler, gebeliğin ilk belirtileri olarak ortaya çıkıyor olabilir.

Sonuç Olarak

Evde gebelik testlerini adet döngünüzde istediğiniz her zaman yapabilirsiniz. Adet görürken de yapabileceğiniz bu testler, adet kanamasının idrara karışmasıyla yanlış sonuçlar alınmasına neden olmayacaktır.

Genelde yoğun kanamalar, hamile olunmadığını göstermekte ve yerleşme kanaması çoğunlukla lekelenme şeklinde görülmektedir. Bununla birlikte gebelik testinizin sonucu pozitif çıkmasına rağmen adet kanamasına benzer kanamanız varsa bir an önce hastaneye gitmeniz gerekecektir.

Kaynaklar

Crider, Catherine. “Can You Take a Pregnancy Test While on Your Period?” Healthline, 24 Apr. 2020, www.healthline.com/health/pregnancy/can-you-take-a-pregnancy-test-while-on-your-period.

Dresden, Danielle. “Can You Get Pregnant on Your Period?” Medical News Today, 29 Mar. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/324829#can-you-get-pregnant-on-your-period.

Leonard, Jayne. “How to Tell the Difference between PMS and Pregnancy Symptoms.” Medical News Today, 11 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/323122.

NHS website. “Doing a Pregnancy Test.” Nhs.Uk, 18 Feb. 2022, www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test.

Leave A Comment

Create your account