Gebelikte Egzama Belirtileri ve Tedavisi

Egzaması olan insanların gebelikte egzamalarının arttığını veya belirtilerinin tamamen geçtiğini görmeleri mümkündür. Egzama sahibi olmayanlarda ise gebeliğin bir sonucu olarak belirtilerin gelişmesi mümkündür.

Egzama, deride renk değişimlerine, kaşıntıya ve inflamasyona sebep olabilen çeşitli cilt rahatsızlıklarının altında toplandığı toplu bir isimdir. Tüm yaştan insanlarda ortaya çıkabilir ve bebeklerde yaşlı yetişkinlere kadar görülebilir. Yaygın egzama türleri arasında atopik dermatit, kontakt dermatit ve saboreik dermatit bulunuyor.

Yaygın egzama türlerine sahip olan bazı insanlarda gebelikte belirtilerde değişim görülebilir, bazıları ise hamilelikte egzama geliştirebilirler.

Gebelikte Egzama Ne Kadar Yaygındır?

Sadece ABD’de 31 milyondan fazla kişinin bir egzama türüne sahip olduğu düşünülüyor. Kaç kişinin gebelikte egzama geliştirdiği net değil ancak eski bir araştırmaya göre gebelikte deri problemlerinin tümü içerisinde üçte biri kadarı egzama olarak karşımıza çıkıyor.

Kadınlarda egzama oluşma riski erkeklerden daha fazla. Neredeyse her renkten, milletten ve ırktan insanda eşit düzeyde görülüyor. Fakat Yerli Amerikalılar, Asyalılar ve Pasifik bölgelerinde yaşayanlar arasında biraz daha yaygın.

Gebelik Egzaması Türleri

Gebelik egzamayı herkeste farklı şekilde etkiler. Hali hazırda yaygın egzama türlerinden birisine sahip olan insanlarda gebelikte bunlarda artış görülebilir. Ayrıca belirtiler geçici olarak kötüleşebilecekleri gibi iyileşebilirler de.

Ayrıca gebelikte daha önce egzama geçirmemiş insanların egzama geçirmeleri de mümkündür. Bu atopik dermatit olabilir ancak prurigo veya pruritik follikulitis gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmaları da mümkündür.

Bunlar genelde doğumun ardından geçerler. Tüm vakalarda bu sonuç genellikle gebeliğin bağışıklık sistemi üzerindeki geçici etkilerinden kaynaklanır.

Daha az yaygın şekilde, hamile kişilerde diğer egzama veya dermatit türlerinin daha ağır belirtileri de ortaya çıkabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri ağrılı ve rahatsız edici olabilirler fakat egzama bebek için tehlikeli değildir ve bulaşıcı bir rahatsızlık değildir.

Egzama belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • kaşıntılı deri
  • iltihaplı veya kabuklu sert bölgeler
  • kuru, hassas ve inflamasyonlu deri

Gebelikteki egzama vakalarının büyük kısmında dirsek, diz ve bilek gibi eklem bölgelerinde lezyonlar ortaya çıkacaklardır. Vakaların üçte birinde kalçada veya başka uzuvlarda lezyonlar ortaya çıkacaktır.

Ten rengi açık olan insanlarda egzama lekeleri kırmızı ve inflamasyonlu görünebilirler. Koyu tene sahip olanlarda ise egzama gri veya kül rengi olabilir. Bazı lekeler çevredeki deriden daha koyu renkte olabilirler veya kahverengi, mor bir yapıları olabilir.

Bazı insanlarda bu belirtilerin hepsi vardır, bazılarında ise sadece bir kaç tane olabilir. Ayrıca belirtilerin şiddeti de değişkenlik gösterebilir.

Bazı insanlarda belirtiler günlük yaşamı etkileyebilecek kadar ağır olabilirler, bazılarında ise çok hafiflerdir ve rahatsızlık vermezler.

Tedavi Nasıl Olur?

Hamilelikte egzama tedavisi zorlu olabilir çünkü kullanılan ilaçların büyük kısmı gelişen bebeğe zarar verebilir. Ayrıca bu durum kişinin sahip olduğu egzama türüne göre de değişebilir.

Görece güvenli olan bazı tedavi seçenekleri şöyle:

  • Hafif ve orta güçteki harici steroidler: Hafif steroid kremlerin gebelikte kullanımları genelde güvenli görülüyor. Bunlar deriye haricen uygulandıklarında belirtilerin hafiflemesine yardımcı olabilirler.
  • Oral antihistaminler: Egzaması olan kişinin bağışıklık sistemi fazla aktif olduğundan antihistaminler yardımcı olabilirler.
  • Ultraviyole B: Bazı araştırmalara göre UVB ışığının egzama belirtilerini azaltmaya yardımcı oldukları ve steroidler etkisiz kaldıklarında kullanılabildikleri görülüyor. Bu yöntem de gebelikte güvenlidir.

Bu tedaviler verimli olmadıklarında bazı diğer seçenekler şöyle:

  • daha güçlü harici steroidler
  • oral steroidler
  • bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar

Ancak bu ilaçlara başlamadan önce onları gebelikte almanın faydaları ve riskleri konusunda doktorunuzla konuşmayı unutmayın.

Nelerden Kaçınmalı?

Hamile kişi bazı tedavi türlerinden tamamen kaçınmalıdır. Bunlar arasında methotrexate, psoralens plus UVA ve alitretinoin bulunuyor.

Egzamanın kendisi doğurganlığı etkilemese de gebe kalmak isteyenler embriyonun hasar görmesine engel olmak için çocuk sahibi olmayı denemeden önce ilaçları bırakmalılar. Bu uygulama erkek için de gerekli olabilir.

Hali hazırda egzaması olan ve hamile kalan bir kişi veya gebe kalmaya çalışan bir kişi, bir an önce ilaçlar konusunda doktoruyla konuşmalıdır. Gebelikten sonra emziren bir annenin de bu ilaçlardan kaçınması gerekir.

Ev Çözümleri

Egzama ile bağlantılı bazı rahatsızlıkların yönetiminde ev çözümleri de çok etkili olabilirler.

Evde deneyebileceğiniz bazı çözümler şöyle:

  • Nemlendirme: Düzenli nemlendirme egzama tedavisinde önemlidir. Hafif, kokusuz ve hipoalerjenik bir losyon seçin.
  • Ilık duş almak: Çok sıcak duş cildi kurutabilir. Bunun yerine ılık su kullanın ve duştan çıkınca hemen nemlendirici kullanın.
  • Gevşek kıyafetler giyin: Çok sıkı ve tayt gibi şeyleri giymekten kaçının. Bunlar ısıyı tutup cildi tahriş edebilirler. Ayrıca pamuk gibi doğal kumaşlar tercih edilmeliler.
  • Sert sabun ve temizlik malzemelerinden uzak durun: Bu ürünler egzamayı azdırabilirler. Organik ve alerjik olmayan hafif ürünlere geçin. Sabun ve temizlik jellerinin yanında kıyafetlerinizi de hafif malzemeler ile yıkamalı, parfüm ve makyaj ürünlerine dikkat etmelisiniz.
  • Su içmek: Bedeniniz ve bebeğiniz için sağlıklı olmanın yanında yeterince su içmek cilt sağlığına da iyi gelir. Cildi yumuşak tutar ve egzama belirtilerini azaltabilir.

Doğal Çözümler

Bazı insanlar belirtileri kontrol altına almak için aşağıdaki doğal çözümleri tercih edebiliyorlar:

  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı inflamasyonu azalttığı bilinen doğal bir nemlendiricidir. Onu losyon olarak kullanabilir ve doğrudan tahriş olmuş, kaşıntılı cilde sürülebilir.
  • Beslenme değişiklikleri: Bazı gıdalar bedendeki inflamasyonu arttırabilirler. Egzamayı önleyebilmek için beslenmenizde değişiklik yapmak istiyorsanız, süt ürünlerini ve gluteni bırakmak iyi bir başlangıç noktası olabilir. Ayrıca temel olarak tam ve işlenmemiş gıdaları tüketmek de özellikle hamile kadınlar başta olmak üzere herkes için iyi bir tavsiyedir.
  • Probiyotikler: Bedenimizin her yerinde sağlıklı bakteri türleri vardır ve buna cilt ile bağırsaklar da dahildir. Probiyotikler bazı insanlarda egzamanın önlenmesine yardımcı olabilirler ancak bunu onaylamak için daha fazla araştırma gerekiyor.

Emzirme

Bazı insanlarda doğumdan sonra da egzama devam edebilir. Bazılarında ise özellikle emzirme döneminde meme ve meme ucu bölgesinde egzama gelişimi olabilir.

Nemlendiriciler ve hafif steroidler bu belirtileri geçirmeye genelde yardımcı olurlar. Ancak emzirmeden önce ilaçlı bölgeyi temizlemek önemlidir.

Sonuç Olarak

Egzama rahatsız edici olsa da gebelikte hem anne hem de bebek için tehlikeli değildir.

Pek çok tedavi seçeneği vardır ancak hamile kadınların veya hamile kalmak isteyenlerin tedavi seçenekleri konusunda doktorlarına danışmaları önemlidir.

Leave A Comment

Create your account