Kırkıncı Hafta Gebelik

Kırk haftalık gebe olduğunuzda hamileliğinizin artık neredeyse sonundasınız. Bebeğiniz dünyaya gelmeye hazır ve her an doğum başlayabilir. Bedeniniz onu beslemek için elinden geleni yapıyor ve şimdi siz de onun gelişi için işaretleri gözlemeye başladınız.

Kırk hafta gebelikte bebeğinizin dokuz aylık taşınma dönemini tamamlamışsınız demektir.

Kırkıncı Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Bu aşamada bebeğiniz rahmin dışında yaşayabilecek tüm özelliklerini geliştirmiş durumdadır. Diğer bölümleri rahmin dışında, dış dünyada gelişecek ancak devam eden bazı gelişimler hala mevcut.

Dokuz ayı tamamladığınızda bebeğinizin boyu ve ağırlığı onu dünyaya doğurduğunuz ile aynı olacaktır. Boyu yaklaşık olarak yarım metre ve ağırlığı ise 3-4 kg aralığında. Yani bebeğiniz küçük bir karpuz boyutunda denilebilir.

Kırkıncı Hafta Gebelikte Fetal Gelişim

Hamileliğinizin bu son günlerinde bebeğin kemikleri, kafatası kemikleri haricinde sert hale gelirler. Fakat kemikler hala bükülebilir durumdadırlar ve böylece doğum esnasında doğum kanalından geçerken hasar görmezler. Doğum nedeniyle bebeğinizin kafatası birazcık sivri uçlu olabilir ama bu bir süre sonra geçecektir.

Kemiklerin sertleşmesinin yanında beyni de çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve büyüyor. Böylece rahim dışındaki hayata kolayca adapte olabilecek. Diğer her şey neredeyse tamamen gelişti ve artık bebeğiniz uzuvlarını da kolayca esnetebilir durumda.

Kırkıncı Hafta Gebelikte Bedeniniz

Otuz dokuzuncu haftaya göre bedeninizde ciddi bir değişim olmayacaktır. Fakat bazı yeni belirtiler ve beden değişimleri fark edebilirsiniz çünkü doğumunuz yaklaşıyor.

Kırkıncı Haftada Gebe Karnı

Karnınız şu anda en büyük boyutunda çünkü rahim gelişen bebeği tutabilmek için olabildiğince çok yer kaplıyor. Bir süredir esneme çizgileriniz vardır ve siz de muhtemelen onlara alışmışsınızdır.

Bazı kadınlarda PUPP adı verilen ve karın üstündeki esneme çizgilerinde ortaya çıkabilen bir tahriş oluşabilir.

Bu genelde esneme çizgilerinin çevresinde pembe isilik benzeri noktacıklar olarak başlar. Sonrasında büyürler ve döküntülü ve çok kaşıntılı bir hal alırlar. Bu kaşıntılı plaklar gövdenize yayılabilirler ama genelde meme hizasının üstüne çıkmazlar. Doğumdan sonra bir kaç hafta içerisinde genelde müdahale etmeksizin geçerler.

Kırkıncı Haftada Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin bu son döneminde fark edebileceğiniz bazı belirtiler var. Bunlar şöyle:

  • Braxton Hicks sancıları: Doğuma yaklaştıkça bedeniniz bu sürece hazırlanır. Bu nedenle kısa süreli ve hafif sancılar hissedebilirsiniz. Bunlar 30-120 saniye aralığında sürerler. Genelde pozisyon değiştirdiğinizde, tuvalete gittiğinizde veya biraz su içtiğinizde kesilirler. Gerçek doğumun sancıları ise devamlı sıklık ve yoğunluk artışı gösterirler. Dinlenseniz bile devam ederler. Gerçek sancıların rahim açıklığı üzerinde etkileri vardır. Bu nedenle gerçek sancılar ile Braxton Hicks sancıları arasındaki farkı bilmek ve buna göre hastaneye gitmek önemlidir.
  • Rahim ağzında açılma: Bu aşamada rahim ağzı küçülür ve daha ince hale gelir, böylece bebeğin çıkışına hazır hale gelir. Ayrıca hissedemeseniz bile açılmaya başlar. Bu süreç doğum sancılarının başlangıcına kadar devam edecektir ve sancılar esnasında da sürecektir.
  • Bebeğin aktivitelerinde değişim: Bebek huzursuz gibi görünebilir ve rahimden çıkmak için çok hevesli olabilir. Pek çok hareket ve dönme sezebilirsiniz. Kırkıncı haftada bir saat içerisinde en az 10 hareket hissetmeniz gerekir.
  • Pelvik ağrı: Bebek rahim ağzına doğru indikçe ona doğru dayanmaya başlar. Bu da pelvik bölgede bir miktar baskı hissetmenize sebep olur. Bazen rahmin alt kısmı bu bölgedeki bazı sinirlere baskı yapar ve bu durum rahatsızlık ve ağrı hissetmenize sebep olur.
  • İshal: Önceki haftalarda muhtemelen kabızlık ile boğuşuyordunuz, şimdi ise ishal karşınıza çıkabilir. Bu genelde gerçek doğum sancılarının başlayacağını gösterir.

Doktorunuzla yapacağınız son tarama testlerinde ultrason uygulanabilir. Bu aşamada bebeğinizin tamamen oluştuğunu göreceksiniz. Hatta rahimde rahat rahat uyuduğunu fark edeceksiniz.

Eğer 3D veya 4D ultrason uygulanırsa tamamen gelişmiş tırnakları, saçları, kaşları ve genitalleri de görebilirsiniz.

Kırkıncı Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı ve Beslenme

Bebeğinizin her an dünyaya gelmesini beklerken sosyal aktiviteleriniz de ev ve mahalleniz ile sınırlı olabilir. Aile ve arkadaşlarınız size yardımcı olmak için evinize gelebilirler.

Bu son dönemlerde en önemli şey rahatlamak ve stresli olmamaktır. Ayrıca etrafınızdaki her şey sizin zevkinize göre olmalıdır. Bu nedenle bir gebelik sütyeni de almayı unutmayın. Gergin ve şişkin memelerinizin rahatsızlık vermemesi için bu önemlidir.

Beslenmeniz ise sindirim sisteminize baskı yapmamalıdır. Yoksa ıkınma zamanı geldiğinde ihtiyaç duyacağınız enerji azalacaktır.

Bu nedenle hafif ama besleyici öğünler ve atıştırmalıklar tüketmelisiniz. Mümkün olduğunca az baharatlı ama besleyici yemekler hazırlamaya çalışın. Ayrıca susuz kalmamak için bol su içmeyi unutmayın.

Leave A Comment

Create your account