Otuz dokuz haftalık hamile olduğunuzda hamileliğinizin en son aşamalarında olduğunuzu söylemek gerekiyor. Bebeğiniz artık dönemini tamamladı ve tamamen gelişmiş durumda. Şu anda sadece dünyaya giriş yapmak için doğru zamanı bekliyor.
Bedeninizde hala pek çok değişim meydana geliyor ve bebeğinize hoşgeldin demek için her şeyiniz hazır.
Otuz dokuzuncu haftadan sonra 8 ayı tamamlamış olacaksınız ve dokuza da 3 hafta girmiş bulunacaksınız. Bu nedenle normal doğum zamanınızdan sadece bir hafta uzaktasınız.
Otuz Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bebeğiniz
Hamileliğinizin bu son dönemlerinde bebeğiniz artık gelişimini tamamladı. Doğumdaki ağırlık ve boyutuna erişmiş durumda ve bu anlamda doğana kadar ciddi bir değişim yaşamayacak.
Gelişiminin zirvesine gelmiş gibi görünmesine karşın yine de dışarıda ona yardımcı olacak bazı iç değişimler geçirmeye devam ediyor.
Bu haftada bebeğiniz küçük bir karpuz kadar büyük. Yani yaklaşık olarak 50 cm civarlarında olacaktır.
Ayrıca bir miktar kilo almaya devam ediyor ve 2.9-3.6 kg aralığında olabilir. Bu ağırlık artık pek değişmeyecek ve muhtemelen doğum sonrası tartıldığında aynı ağırlıkta olacak.
Otuz Dokuzuncu Hafta Gebelikte Fetal Gelişim
Bebek bu aşamada tam olarak gelişmiş kabul edilse de, rahminizin içerisinde bazı değişimler geçirmeye devam ediyor.
En büyük değişim baş kısmında olacaktır. Beyni çok hızlı bir şekilde gelişim içerisinde. Geçen aya göre beyni %30 daha büyük ve yaşamının ilk üç senesi boyunca çok hızlı bir şekilde büyümeye devam edecek. Bu nedenle ağırlığının üçte birinin kafasından oluşması çok da şaşırtıcı değil.
Hamileliğin bu döneminde bebeğin cildi doğumda ten rengi ne olursa olsun beyaza dönecektir. Çünkü derisinin altında biriken yağ katmanları damarların üzerinden geçiyorlar ve bu nedenle ona pembe bir ton veriyorlar.
Bebeğiniz artık yeni cilt hücreleri de yaratabiliyor. Bu nedenle eski deri parçaları dökülüyorlar ve onların yerine yeni deriler geliyor.
Otuz Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bedeniniz
Gebeliğinizin bu son aşamasında doğuma hazırlanıyorsunuz. Bu dönemde bazı değişimler fark edeceksiniz.
Bebeğinizin tam boyutuna ulaşması nedeniyle karnınız artık tam olarak en büyük boyutunda. Bebek rahmi dolduruyor ve bu nedenle iç organların büyük bir kısmını kendine yer açmak için ittiriyor.
Bu dönemde cildinizdeki esneme çizgileri çok görünür olacaklardır çünkü deri büyüyen rahmi barındırabilmek için esnemek zorunda. Bu aşamada bazı kaşıntılı ve tahrişli bölgelere sahip olmanız da mümkündür.
Otuz Dokuzuncu Hafta Gebelik Belirtileri
Oldukça görünür olan karnınıza ek olarak bazı diğer belirtiler de gösterebilirsiniz. Bunlar şöyle:
- Yorgunluk: Gebeliğin bu aşamasında taşıdığınız yük size çoğu zaman yorgun ve bitkin hissettirecektir. Rahim midenize doğru baskı yaptığından eskisi kadar yemeniz mümkün değil. Bu durum kan şekerinizi düşürebilir ve bunun sonucunda bitkinlik ve sersemleme ortaya çıkabilir. Bu nedenle doğru şekilde beslenmek önem kazanıyor.
- Braxton Hicks kasılmaları: Bunlar kısa süren hafif sancılardır ve 30-120 saniye civarında sürerler. Bu sancılar doğuma geçtiğinizi göstermezler. Sadece bedeninizin doğum için yaptığı hazırlıklardır.
- Pelvik bölgede baskı: Bebek de dünyaya gelmek için hazırlanıyor. Bu nedenle rahmin alt kısmına inmiş durumda ve rahim ağzına baskı yapıyor. Bu nedenle pelvik bölgede bir miktar basınç hissetmeniz çok normaldir.
- Sakarlık: Karnınız bebeğinizden dolayı tamamen dışarı çıkmış durumda ve bu durum ağırlık merkezinizin değişmesine sebep oluyor. Bu nedenle normalden biraz daha sakar olabilirsiniz. Bu durum memelerinizdeki rahatsız hislerden dolayı artış gösterebilir. Boyutları gebelik boyunca arttı ve artık daha büyükler. Rahat bir gebelik sütyeni giyerek bu rahatsızlığı azaltabilirsiniz.
- Kabızlık: Rahim rektum da dahil olmak üzere çevredeki organlara baskı yaptığı için kabızlık yaşama ihtimaliniz yüksek. Beslenmenize biraz meyve eklemek kabızlığı azaltacak daha fazla lifi tüketmenize yardımcı olacaktır.
Otuz Dokuzuncu Haftada Ultrason
Otuz dokuzuncu haftada ultrasona girdiğiniz zaman bebeğinizin rahim içerisinde aşağı bakar konumda durduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum onun doğuma hazır olduğunu gösteriyor.
Ayrıca ultrasonda tırnaklarının ve saçlarının görünür olduğunu fark edebilirsiniz. Artık erkek mi kız mı olduğunu anlamak çok kolay.
Otuz Dokuzuncu Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı ve Beslenme
Bu aşamada muhtemelen doğum için çok sabırsızsınız. Geçmişteki kadar hareketli olamıyorsunuz çünkü hacminiz arttı ve bitkinlikler var.
Fakat bu dönemde kendinize bakmayı ihmal etmeniz mümkün ve bu yüzden son günlerde ne yediğinize dikkat etmeniz önemli olacaktır.
Muhtemelen tek seferde büyük öğünler tüketemeyeceksiniz. Gün içerisinde çeşitli aralıklar ile sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek isteyebilirsiniz. Salatalar, meyveler ve sebzeler iyi olacaklardır. Ayrıca susuz kalmamak için bol su içmeyi unutmamalısınız.
Doğuma hazırlanmak için yürüyüş gibi hafif egzersizleri de unutmayın.