Otuz İkinci Hafta Gebelik

Otuz ikinci hafta gebelikte çocuğunuzu taşıma ve besleme görevinin büyük bir kısmını artık tamamladınız. Artık ailenize yeni bir bireyin gelmesine yaklaşık olarak iki aylık bir zaman kaldı.

Bebeğinizin kemikleri ve organları birkaç tanesi hariç tamamen gelişti. Onda devam eden bazı gelişimler haricinde siz de kendinizde değişimler fark edeceksiniz. Özellikle karın ve pelvik bölgede değişimler dikkat çekici olacaktır.

Otuz İkinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Bebeğiniz gebeliğin bu döneminde giderek daha büyük hale geliyor. Birkaç ay sonra göreceğiniz haline iyice benzemeye başladı. Rahminizde de bebeğin doğuma hazırlanması için pek çok değişim ve gelişim sürüyor.

Rahimde geçirdiği sekiz ayda bebeğiniz artık pek de küçük sayılmaz. 42.5 cm boyunda ve bir marul kadar büyük denilebilir.

Geçmiş haftalara göre ciddi bir kilo alımı da gerçekleşti. Artık 1.8 ila 2.0 kilogram aralığında olacaktır. Dış gelişimlere ek olarak bedeninin içinde de gelişim süreci devam ediyor.

Otuz İkinci Haftada Fetal Gelişim

Geçmiş haftalarda bebeğinizin iç organları görünecek şekilde hayli şeffaf bir derisi vardır. Fakat bu dönemde artık cildinin altında bir yağ dokusu yayılıyor ve cildi de daha kompakt hale geliyor. Kemikleri ise doğru şekilde olsalar da yumuşak durumdalar. Hala sertleşmeleri gerekiyor.

Bedeninin diğer kısımları ile karşılaştırmak gerekirse, başı daha büyük durumda. Bebek genelde daha rahat edeceği başı aşağı bakar hale gelecektir.

Otuz İkinci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Bebeğiniz rahminizdeki rahat ortamdan dışarıdaki hayata atılmak için hazırlığa devam ederken, bedeniniz de doğuma kendisini hazırlıyor.

Anneliğe ne kadar yakın olduğunuzu size belli edecek pek çok değişim fark edeceksiniz.

Otuz İkinci Haftada Gebe Karnı

Büyüyen bebek karnınızın genişlemesine sebep olacaktır ve artık ayaklarınızı görmeniz çok zor olabilir. Rahmin üst kısmı artık göbek deliğinizden 13 cm kadar uzakta olacaktır.

Rahim genişlemeye devam ederken cilt de gerilir ve esneme çizgileri ortaya çıkabilir. Bunlar bazen cildin hızlı genişlemesinden dolayı kaşıntılı hale gelebilirler.

Otuz İkinci Hafta Gebelik Belirtileri

Bebeğinizin doğumuna hazırlık için pek çok değişim geçiriyorsunuz. Bu da pek çok işaret ve belirtinin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bunlar arasında şunlar var:

  • Memelerden akıntılar: Bedeninizin doğum sonrasına hazırlanmak için süt birikimine başlaması normaldir. Bu ilk süte kolostrum adı verilir ve içerisinde bol bol protein, yağ, IgA bulunur. Otuz ikinci haftada bu kolostrum memelerden sızabilir. Endişe etmeyin. Bu durum tamamen normaldir.
  • Mide yanması: Rahminiz genişliyor ve çevresindeki organlara baskı yapıyor. Buna mide de dahildir. Bu da midede bulunan asitli içeriklerin yemek borusuna kaçmasına ve yanma yapmasına sebep olmaktadır.
  • Kabızlık: Rahimdeki bu genişleme aynı zamanda kolona ve rektuma da baskı yapar ve bu da bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya sebep olur. Bu da bedenin dışkıdan fazla su emmesine sebep olarak kabızlık yapabilir.
  • Braxton Hicks kasılmaları: Bu dönemde yarım dakikadan iki dakikaya kadar sürebilen ve saatte 5-6 defa gerçekleşebilen hafif sancılar hissedebilirsiniz. Bunlara Braxton Hicks kasılmaları adı verilir ve bedenin gerçek doğum sancılarına hazırlanma sürecidir. Bu sancıların bir ritmi yoktur ve gelip geçerler.
  • Yorgunluk: Bebeğin ağırlığındaki artış nedeniyle daha çabuk yorulmanız mümkündür. Arka kaslarınız ve bacak kasları özellikle bu ağırlıktan etkilenirler. Ayrıca yeterince yemek yemiyor olmanız da olasıdır. Bu da kan şekerinde düşmeye sebep olarak baş dönmesi ve güçsüzlük gibi belirtilerin oluşmasına sebep olabilir.

Otuz İkinci Haftada Ultrason

Bu dönemde yapılacak bir ultrasonda bebeğin pek çok hareketi görülebilir ve özellikle uyanıksa bu durum ortaya çıkar. Ancak bu aralıkta genelde zamanın %70’inde uyur durumdadır.

Ultrason cihazı ne kadar iyi olursa bebeğinize dair o kadar fazla detay görebilirsiniz. Saçlarının olduğunu görebilirsiniz. Ayrıca parmak ve ayak parmaklarını da 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonlarda görmek mümkündür.

Otuz İkinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Gebeliğiniz iki ay daha sürecek ve bu nedenle yaşam tarzınız da bebeğinize göre olmalı. Tüm gün yatmamak için gün içerisinde hafif egzersizler yapmalısınız. Bu durum hamilelikte sık karşılaşılan hemoroid probleminin önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Ancak yaşantınız çok hareketli ve aktif de olmamalıdır. Sakin olmalı, yavaş hareket etmelisiniz. Yoga ve masaj terapileri bunun için iyi bir çözüm olurlar.

Pek çok gebe kadın bu dönemde cinsel ilişkiden keyif alabilir ancak rahat bir pozisyon bulmak önemlidir. Ayrıca daha önce komplikasyon yaşadıysanız, ilişkiye devam etmeden önce doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.

Leave A Comment

Create your account