Otuz Yedinci Hafta Gebelik

Gebeliğin otuz yedinci haftasına geldiğiniz için tebrikler! Bu aşamaya kadar gelmek büyük bir başarı. Her geçen gün sizi küçük bebeğinizle tanışmaya daha da yaklaştırıyor ve bebeğiniz artık vakti dolduğu için bu dönemden sonra ne zaman doğarsa doğsun zamanında doğmuş olarak kabul edilecektir.

Bebek beklerken kaç aylık gebe olduğunuzu unutmak çok kolaydır çünkü genelde herkes haftaları saymaya odaklanır. Fakat artık dokuzuncu ayın ikinci haftasına resmen girdiniz!

Bebeğinizde ve sizde olup biten çok şey var çünkü hem o hem de siz doğum için hazırlanıyorsunuz.

Otuz Yedinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Otuz yedinci haftada bebeğinizin boyu ortalama 48.5 cm kadar olacaktır. Ağırlığının ise 2.8 kg civarında olması muhtemeldir ve gün başına 14 gram kadar bir ağırlık kazanıyor.

Onun bir susam tanesi boyutlarında olduğu zamanlar çok geride kaldı ve artık büyükçe bir marul kadar olduğu söylenebilir.

Bebeğin başı genelde 26 hafta civarında aşağıya döner ve 37 hafta civarında artık doğru pozisyonda olmalıdır. Eğer bu şekilde değilse hemen doktorunuza danışmanız gerekir.

Doktorunuz elle veya ultrason muayenesi ile bebeğin duruşu konusunda sizi bilgilendirecektir.

Otuz Yedinci Haftada Fetal Gelişim

Bu noktada bebeğiniz tekme ve yumruklar atmak için fazlaca büyük olacaktır. Tekmelerden çok dönmeler, esnemeler, kıvranmalar hissedeceksiniz çünkü alanı giderek azalıyor. Rahim duvarınız esnemeye devam ediyor ve daha ince hale geliyor. Böylece daha fazla ışık geçirdiği için bebek de sizin düzenli yaşantınıza uyum sağlayacaktır.

Bebeğiniz şu anda amniyon sıvısını içine çekerek ve dışarıya vererek nefes alma verme egzersizleri yapıyor. Beyin ve akciğerlerinin gelişimi henüz tam olarak tamamlanmadı ancak doğması durumunda yine de bir sorun yaşamayacaktır.

Otuz Yedinci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Hamileliğin dokuzuncu ayında bebeğin aşağıya inip inmediğine dair soruları bol bol duyacaksınız. Çünkü doğum yaklaştığında bebeğin kafası pelvise doğru iner. Bu olduğunda, gelecek dört hafta içerisinde doğum yapacaksınız demektir. Bu nedenle karnınızın şişkinliği de bir miktar daha aşağıya doğru kayacaktır.

Bebek aşağı indiyse, akciğerleriniz rahat edecektir. Maalesef bunun bedeli idrar kesesine baskı gelmesi olacaktır ve bu nedenle devamlı tuvalete gitme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bu baskı alt kısımlarda yeni ağrı ve sızıların ortaya çıkmasına da sebep olabilir.

Ayrıca gelecek üç hafta boyunca bebek hızla kilo alacağı için yeni esneme çizgileri ortaya çıkabilir. Bu yüzden karın bölgesinin doğru nemlendirilmesi ve bu işe uygun kremlerin kullanımı önem kazanır.

Otuz Yedinci Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin bu döneminde pek çok şey hissedeceksiniz. Aşağıda bu belirtilerden bazıları var:

  • Şişkinlik: Gebeliğin bu aşamasında uzuvlarınızdaki bir miktar şişkinlik normaldir. Hatta burnunuzun bile daha büyük göründüğünü fark edebilirsiniz.
  • Bulantılar: Bulantı genelde ilk trimester ile bağlantılıdır ancak son haftalarda da sık görülebilir. Eğer kusma yaşıyorsanız susuz kalmamak için bol sıvı alın ve ayrıca doktorunuza danışın.
  • Mide yanması: Bebeğiniz hızla büyüyor ve bu nedenle sindirim sisteminiz üzerindeki baskı da artıyor.
  • Uyku problemleri: Hamileliğinin dokuzuncu ayında pek çok kadın uyku problemleri yaşar. Mesane, bel, kas problemleri ve genel rahatsızlıklar sizi uyanık tutabilirler ama yine de daha iyi bir uyku için yapabilecekleriniz var. Kafeini azaltın, sabahları daha fazla su için ve akşam su içmeyi azaltın, gün içerisinde hafif egzersizler yapın ve uyku sırasında sizi desteklemesi için büyük bir beden yastığı alın.
  • Sancılar: Braxton Hicks kasılmaları aslında deneme sancılarıdır ve beden doğuma hazırlandığı için bu dönemde daha sık olurlar. Bunlar rahim ağzında genişlemeye sebep olmazlar. Karın bölgenizde biraz sıkılık hissedebilirsiniz ama bir iki dakika içerisinde kendiliğinden geçecektir. Pozisyon değiştirince veya tuvalete gidince genelde geçer.
  • Lekelenme: Arada bir bir iki damla kan gelmesi özellikle cinsel ilişki yaşıyorsanız normaldir. Bir kaç damladan fazlası varsa doktorunuza danışın.
  • Vajinal akıntılar: Vajinal akıntılarınız ped giymenizi gerektirecek düzeyde olabilirler.
  • Esneme çizgileri: Son haftalar bedeninizi limitlerine kadar zorlar ve bu nedenle cildinizin de biraz bakıma ihtiyacı olabilir.
  • Karın basıncı: Karın bölgesinde baskı hissetmeniz normaldir. Baskıyı biraz azaltmak için iki el ve iki ayak üzerinde durmayı deneyebilirsiniz.

Yaşadığınız bu fiziksel belirtilere ek olarak, pek çok duygusal değişim de yaşayabilirsiniz. Heyecan, korku, beklenti ve hatta kaygılar ortaya çıkabilirler çünkü yeni bir insanın dünyaya gelişine zihinsel olarak hazırlanmak zor bir iş olabilir.

Otuz Yedinci Hafta Gebelikte Ultrason

Ultrason takviminiz yaşadığınız ülkeye, gebeliğin gidişatına ve doktorunuza göre değişim gösterecektir. Çoğu kadın bu dönemde artık tüm ultrasonlarını olmuş olur.

Eğer bir şeyin ters gittiğinden şüphe ediyorsanız veya bebeğiniz beklenenden daha az hareket ediyorsa, doktor her şeyin düzgün olup olmadığını kontrol etmek için hızlı bir ultrason kontrolü gerçekleştirebilir.

Otuz Yedinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı ve Beslenme

Şu anda yapmak istediğiniz en son şey olabilir ancak hafif egzersizler gebeliğin son aşamalarında bile önerilirler. Eşinizi veya arkadaşlarınızı yanınıza alıp biraz yürüyün. Hafif esneme hareketleri ve hatta gebelikte güvenli yoga duruşları da mümkündür.

Gebeliğiniz boyunca su içmeyi unutmamak gerekir. Sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için en önemli noktalardan bir tanesidir. Sabah ve öğlen bol bol su için ama akşam hafifçe azaltın. Böylece gece devamlı tuvalete çıkma ihtiyacı hissetmezsiniz.

Çiğ et, çiğ yumurta, çiğ deniz ürünleri, çiğ filizler, tütsülenmiş etler ve yumuşak peynirler tüketmekten kaçının. Bebek doğduktan sonra istediğiniz her şeyi tüketebilirsiniz.

Aşağıdaki bazı ipuçları son haftalarda size yardımcı olacaklardır:

  • Besin yoğun şeyler tüketin ve basit karbonhidrat tüketimini azaltın.
  • Bebeğin sinir sistemi ve kemik gelişimi için kalsiyum almaya devam edin.
  • Bebeğin gelişimi için önemli olan prenatal vitaminlerinizi almaya devam edin.
  • Yağsız kırmızı ve beyaz et, ayrıca yağlı balıklar tüketmeyi unutmayın.
  • Her gün 27 mg kadar demir almanız gerekir.
  • Bir kaç büyük öğün yerine daha az ama sık şekilde beslenin.

Leave A Comment

Create your account