Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelik

Artık son trimestere girdiniz ve gebeliğinizin hem fiziksel hem de duygusal olarak en zorlayıcı olan döneminde olduğunuz söylenebilir. Sonunda gebeliğin tam olarak nasıl olduğunu keşfetmeye başlıyorsunuz. Bebeğinizin ayaklarına da hazır olun çünkü giderek daha fazla aktif olmaya başlayacak. Doğum zamanı da giderek yaklaşıyor. Bu sırada bilmeniz ve beklemeniz gereken bazı şeyler var.

Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Şu anda 29 haftalık gebesiniz ve bebeğiniz hayli aktif olmalı. Tekmeleri oldukça sık gelmeye başladılar ve bu da onun sağlıklı olduğunun bir işareti.

Doktorunuz her gün tekmeleri saymanızı isteyebilir. Bunu nasıl yapacağınıza dair talimatları da size verecektir. Tekmeleri saymak bebeğinizin sağlıklı olduğunu onaylamanıza yardımcı olacaktır. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tekme saymaya hazır olun.

Yirmi Dokuzuncu Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğiniz artık 36 cm’den daha uzun olabilir ve ağırlığı ise 1.3 kg civarında olacaktır. Fakat büyüme süreci hala devam ediyor. Bu aşamada bebeğiniz doğum ağırlığının yarısı kadarını daha alacaktır.

Ayrıca kasları ve akciğerleri de olgunlaşmaya devam ediyorlar. Bebeğin gelişimi ise sizin daha sık acıkmanızla sonuçlanacak. Çünkü giderek daha fazla besine ihtiyaç duyuyor.

Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bebeğin Pozisyonu

Hamileliğiniz yedinci ayın sonuna doğru gelirken, bebeğinizi kucağınıza alma zamanınız da yaklaşıyor. Şu anda çok hızlı bir şekilde olgunlaşıyor ve rahminiz içerisinde çok aktif. Gün içerisinde kaslarını test ederken bol bol tekme atacaktır.

Beyni de hızlı bir şekilde gelişiyor ve başı genel kütlesinin büyük bir kısmını teşkil ediyor. Yirmi dokuzuncu haftada bebeğiniz muhtemelen başı rahim ağzına bakar pozisyonda dik duracaktır. Fakat bu dönemde bebeğin ters pozisyonda olması da mümkündür ve genelde doğum öncesi normal pozisyonuna dönmesi beklenir.

Yirmi Dokuzuncu Haftada Fetal Gelişim

Bebeğinizin başı gelişen beyne yer açmak için giderek daha büyük hale geliyor. Hızlı beyin gelişimi geçen hafta başladı ve bu hafta da devam ediyor. Bebek kendi beden sıcaklığını düzenleyebilmeye de başladı. Duyması iyileşiyor ve akciğerlerin olgunlaşması da devam ediyor.

Bebeğin cildi giderek düzleşiyor ve tüylerin bir kısmı da kayboluyor. Kemik iliği alyuvar üretmeye başlıyor. Artık gözlerini açıp kapatması da mümkün.

Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelikte Bedeniniz

Bu haftada ortalama toplam kilo alımınıa 8.6-11.3 kg aralığında olmalı. Bu dönemde önerilen ortalama kalori alımı ise günde 2400 kalori civarındadır. Yani normalde önerilenden 500 kalori fazlasını almanız önerilir.

Ayrıca hormon değişimleriniz de kilo alma sürecinin daha kolay olmasına sebep oluyor. Memelerde gerginlik ve varisli damarlara şahit olabilirsiniz.

Bu haftada karnınız daha büyük hale gelecektir ve çıkıntısı artacaktır. Ayaklarınızı görmeniz de zorlaşabilir.

Yirmi Dokuzuncu Haftada Gebelik Belirtileri

Memeleriniz giderek daha büyük hale geliyorlar ve bu nedenle spor sütyeni veya emzirme sütyeni almanız gerekebilir. Eğer yorgun hissediyorsanız endişe etmenize gerek yok. Bedeniniz bebeğiniz için en uygun ortamı oluşturmak üzere çaba gösteriyor. Diğer belirtiler arasında şunlar var:

  • Hormonlardaki değişimlerden dolayı tırnakların daha hızlı büyümeleri.
  • Kabızlık bu hafta deneyimleyeceğiniz en belirgin belirtiler arasında yer alacaktır. Kabızlık durumu karın ağrısı, gaz ve sert dışkı gibi diğer rahatsızlıklara sebep olabilir. Kendinize yardımcı olabilmek için bol lifli gıdalar tüketin ve bol su için. Laksatifler de bir çözüm olabilirler ancak önce doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Bacaklarda varisli damarlar oluşabilirler ve bu tamamen normaldir. Belirtileri azaltmak ve komplikasyonları önlemek için kompresyon çorabı giyebilirsiniz.
  • Ruh halinizde dalgalanmalar olabilir.
  • Karın ağrınız olabilir.
  • Rahmin büyümesinden dolayı nefes darlığı oluşabilir. Mümkün olduğunca dinlenmeye çalışın. Eğer nefesinizde çok fazla zorluk varsa doktorunuza ulaşın.
  • Zaman zaman migren de ortaya çıkabilir. Eğer baş ağrınız olursa sessiz ve karanlık bir odada biraz yatın. Boyun ve alın bölgesine soğuk kompres yapın.
  • Sık idrara çıkmak normaldir. Rahim ve bebek mesaneniz üzerine baskı yapar. Yorgun olduğunuzdan geceleri fazladan tuvalete kalkmak biraz rahatsızlık verebilir.
  • Hemoroid de kaşıntılı ve ağrılı hale gelebilir. Eğer ağrı geçmezse ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Eğer rektal kanamanız varsa doktorunuzu bilgilendirin. Düzenli spor, bol su içmek ve bol lifli beslenme bu konuda yardımcı olacaktır.
  • Gebelik tansiyonu yani preeklampsinin gelişme ihtimali bu dönemde yüksektir. Temel komplikasyonu ise yüksek tansiyondur. Bunun sonucunda karaciğer ve böbrek hasarı ortaya çıkabilir. Bu nedenle tüm doktor randevularınıza gitmeyi unutmayın. Preeklampsi bazı tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir. Eğer normal ve sağlıklı tansiyonunuzu biliyorsanız, tansiyonunuzdaki ani değişimleri kolayca fark edebilirsiniz. Genelde beraberinde bacaklarda şişkinlik, geçmeyen baş ağrısı, kusma ve bulantı gibi problemler de yaşanır.

Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelikte Ultrason

Bebeğin rahimde artık daha sıkışık durduğunun farkındasınızdır çünkü çok hızlı gelişiyor. Eğer belli belirsiz tekrar eden hareketlerini hissediyorsanız bunlar hıçkırıkları olabilir.

Yirmi dokuzuncu hafta ultrasonunda bebeğinizin cildinin altındaki yağ depolarının gelişimini görebilirsiniz.

Yirmi Dokuzuncu Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

En önemlisi sağlıklı ve dengeli bir beslenmedir.

Bebeğiniz giderek daha büyük hale geliyor. Bu dönemde bebeğinizin gelişen kemiklerine günlük 250 mg kadar kalsiyum gidecektir. Bebeğinizin sinirleri, kasları, kalbi ve diş gelişimi için de kalsiyuma ihtiyacı vardır.

Eğer yeterince kalsiyum tüketmezseniz bebeğiniz bunu sizin kemiklerinizden almaya başlar. Bu da yüksek tansiyon ve düşük doğum ağırlığı ile sonuçlanabilir. Daha fazla kalsiyum almak için kalsiyum zengini gıdalar tüketin. Buna az yağlı yoğurt, badem ve soya sütü, tofu, sardalya, kuru incir, brokoli gibi gıdalar dahildir.

Ayrıca bol bol su için çünkü sıvı alımı çok önemlidir.

30 dakika düşük tempolu yürüme ve yüzme gibi aktiviteler bağırsaklarınızın uyarılmalarına yardımcı olacaktır.

Bebeğinizin hızlı gelişiminden dolayı bol besin almanız gerekir. Buna C vitamini, folik asit, proteinler, demir ve kalsiyum da dahildir. Demir gebelikte özellikle önemlidir. Demir eksikliği anemisi hamilelikte çok yaygındır. Yağsız etler, baklagiller gibi seçenekler demir almanıza yardımcı olurlar.

Hamilelikte cinsel ilişki normaldir ancak doktorunuzun uyarılarını da dikkate alın. Ayrıca karın boyutlarından dolayı cinsel ilişki biraz zorlayıcı olabilir.

Bedenin alt kısımlarına giden kan akışındaki artıştan dolayı bu dönemde bazı kadınlarda hassasiyet artabilir. Bazı kadınlarda hormonal değişimlerden dolayı cinsel istekte azalma ortaya çıkabilir. Yeni pozisyonlar deneyebilirsiniz ve böylece karnınıza baskı gelmesine engel olabilirsiniz.

Leave A Comment

Create your account