Yirmi Yedinci Hafta Gebelik

Gebeliğin yirmi yedinci haftası ikinci trimesterin son iki haftasını işaret eder. Bu zaman hem siz hem de bebeğiniz için önemli bir dönüm noktası ve gebeliğinizin son aşamasına girişinizin de başlangıcı.

Yirmi Yedinci Hafta Gebelikte Bebeğiniz

Bebeğiniz dinlenirken sizin de biraz yatıp dinlenmeniz iyi olacaktır. Böylece daha rahat uyuyabilirsiniz çünkü bebek uyurken tekme atmaz ve çok aktif olmaz. Eğer bebeğiniz geceleri daha aktifse siz de uykusuz kalabilirsiniz ve uyuma problemleri çekebilirsiniz. Geceleri alamadığınız uykuyu gündüzleri tamamlamayı unutmamanız gerekir.

Ayrıca bebeğinizin hıçkırdığını hissetmeniz de mümkündür. Bu aşamada bebeğiniz içinde bulunduğu amniyotik sıvıyı içine çeker ve dışarı verir ve bu aralıkta hıçkırıklar da çok yaygındır. Fakat bebeğin sık sık hıçkırdığını fark ederseniz doktorunuza danışmayı unutmayın.

Yirmi Yedinci Haftada Bebek Ne Kadar Büyük?

Doğmamış bebeğiniz artık bir karnabahar boyutlarında denilebilir. Aşağı yukarı bir kilogram ağırlığında ve ortalama 36.6 cm boyunda.

Yirmi Yedinci Haftada Bebeğin Pozisyonu

Hızlı gelişiminden dolayı bebeğinizin başı zaman geçtikçe daha ağır hale geliyor. Yerçekimi bu ağırlığa etki ettiğinde bu durum kaçınılmaz olarak bebeğin duruşunu etkiler. Yirmi yedinci haftada ya artık aşağı dönmüştür ya da çapraz duruyordur.

Yirmi Yedinci Hafta Gebelikte Fetal Gelişim

Gözlerin gelişimi devam eder ve bebeğin retinası gelişim aşamasındadır. Artık kendi uyku ve uyanıklık döngüleri gelişmektedir ve bu nedenle belli bir zamanlaması olduğunu da fark edebilirsiniz. Daha sakin olup uyuduğu veya uyanık olup hareket ettiği dönemler vardır.

Bebeğin beyni oluşmaya ve gelişmeye devam eder. Bunun bir kanıtı olmasa da bazı uzmanlar bebeklerin bu dönemde rüya da görebildiklerini düşünüyorlar. Bebeğiniz bu aşamada seslere ve sıcaklık değişimlerine karşı da hayli tepkili olacaktır.

Bebek büyüdükçe farklı duyulara tepkiler vermeye başlayabilir. Siz sokakta yürürken daha aktif olabilir, trafik seslerini duyabilir ve onu heyecanlandıran ezgiler ve şarkılar da olabilir.

Gebeliğin önceki haftalarında bebeğin siz çok sıcak veya soğuk şeyler içtiğinizde daha sert tekmeler attığını fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğinizle bu dönemde bağ kurmak çok özeldir çünkü bebek hem sizin hem de eşinizin sesini ayırt edebilir.

Yirmi Yedinci Hafta Gebelikte Bedeniniz

Artan iştahınıza ek olarak bu dönemde mide yanması da yaşayabilirsiniz. Bunu önlemek için daha hafif ve daha az baharatlı şeyler tüketin. Eğer mide yanması uyumanıza veya yemenize engel olacak kadar zorlayıcıysa, belirtileri hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler konusunda doktorunuzla görüşün.

Yirmi yedinci hafta ve sonrasında yeterince dinlenmek de önemlidir. Aşırı yorgunluk bitkinliğe sebep olabilir ve bunun sonucunda düşmek, bayılmak ve tansiyonda artış mümkün olabilir.

Ayrıca kendinizi aşırı sıcağa da maruz bırakmayın. Yaz dönemi yirmi yedinci hafta için garip bir mevsimdir fakat çok soğuk aylarda da dikkatli olmak gerekir. Sıcak suda banyo yapmayı seviyor olabilirsiniz ancak yine de çok sıcak olmadığından emin olun. Aşırı sıcak tansiyonunuzun artmasına sebep olur ve bu da bitkinlik ve burun kanamaları yapabilir.

Yirmi Yedinci Haftada Hamile Karnı

Karnınız yirmi yedinci haftada daha büyük hale gelirken cilt bakımınıza da önem vermeniz gerekir. Esneyen cildinizi losyonlar ve zeytinyağı ile destekleyerek ona daha fazla esneklik verebilirsiniz ve böylece esneme çizgilerine engel olabilirsiniz. Bu çizgiler gebelikte normaldirler ancak cildinizi nemli tutarsanız daha küçük ve daha az görünür olacaklardır. Cildin nemli olması onu daha elastik yapar ve böylece yırtıklara karşı daha dirençli olur.

Bu dönemde artık göbek deliğiniz de tamamen dışarı çıkmış olabilir ve kıyafetlerinizin üstünden belli olabilir. Karnınız boyunca devam eden koyu renkli bir çizgi de görebilirsiniz. Bu normal ve yaygındır ve ne siz ne de bebeğiniz için bir sağlık sorunu oluşturmaz.

Yirmi Yedinci Haftada Gebelik Belirtileri

Üçüncü trimestere gelirken yeme isteği kendisini artık daha fazla gösterecektir. Artık sağlıklı gıdalar tüketmek ve tatlılardan, yağlardan ve karbonhidratlardan uzak durmak da önemli.

Atıştırmalıklardan, çok tuzlu ve baharatlı gıdalardan uzak durun. Hem siz hem de bebeğiniz bu noktadan sonra hızla kilo alabilirsiniz ve bu nedenle normalin üzerine pek çıkmamaya çalışın.

Nefes darlığı ve göğüs ağrıları da yirmi yedinci haftada normaldir ancak ağrı çok çekilmez hale gelirse veya endişe verici olursa doktorunuza danışmayı da unutmayın. Yüz, el, boyun, bilek, ayak ve bacaklarda şişkinlik normaldir.

Ancak şişkinlikten dolayı giyinmekte veya ayakkabılarınızı giymekte zorlanırsanız doktorunuzla konuşun. Ne kadar dinlenirseniz o kadar az şişkinlik olacaktır.

Yirmi Yedinci Haftada Gebelik Ultrasonu3

Gebeliğin yirmi yedinci haftasında herhangi bir problem olmadığı sürece genelde ultrasona yönlendirilmezsiniz. Doktorunuz aşağıdaki belirtiler olması durumunda ultrason uygulayabilir:

  • Bebeğin aşırı hıçkırması
  • Bebeğin hareketlerinde azalma veya eksiklik
  • Bebeğin aşırı aktif olması ve tek seferde saatlerce yoğun tekme atması
  • Preeklampsi belirtileri ve anormal şişkinlikler
  • Sağlık geçmişinize özel tüm diğer belirtiler ve rahatsızlıklar

Yirmi Yedinci Hafta Gebelikte Yaşam Tarzı

Bu aralar daha fazla alışveriş yapabilirsiniz. Bebek malzemeleri, kendinize ve ona kıyafetler, fazladan havlular, beşik ve diğer tüm almamış olduğunuz malzemeleri alabilirsiniz. Ayrıca hastanede ihtiyaç duyacağınız şeyleri de almaya başlayın. Henüz doğumu düşünmek için erken olsa da erken doğum ihtimali her zaman vardır.

Gebeliğin otuzuncu haftasına yaklaşırken acil bir durum için tüm malzemelerinizin hazır olması gerekir. Ayrıca gerekli evrak işlerinizi de tamamlayın ve organize olun.

Cinsellik bu aşamada giderek daha rahatsızlık verici olabilir. Eğer doktorunuz bu aşamada cinsel ilişkiye tamam derse devam edebilirsiniz ancak yine de dikkat etmek gerekir. Rahat bir pozisyonda kendinizi ve bebeğinizi etkilemeyecek şekilde durmanız uygun olacaktır.

Ayrıca kondom gibi bariyer koruma yöntemlerini kullanmak önemli. Bu aşamada gebelikten endişe etmeye gerek yok ancak bakteri ve enfeksiyonları önlemek için kondom uygun olacaktır. Ayrıca bu aşamada korunmasız cinsel ilişki erken doğuma sebep olabilir. Bu nedenle bazı doktorlar bu noktadan sonra artık cinsel ilişkiye girilmemesi yönünde uyarılarda bulunabilirler.

Leave A Comment

Create your account